14 MART TIP BAYRAMI ŞIRNAK’TA COŞKU İLE KUTLANDI

14 MART TIP BAYRAMI ŞIRNAK’TA COŞKU İLE KUTLANDI
Türkiye genelinde olduğu gibi Şırnak Merkez ve ilçelerinde de 14 Mart Tıp Bayramı Coşku ile kutlandı. Şırnak'ta 14 Mart...

Türkiye genelinde olduğu gibi Şırnak Merkez ve ilçelerinde de 14 Mart Tıp Bayramı Coşku ile kutlandı.

Şırnak'ta 14 Mart Tıp Bayramı Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ev sahipliğinde coşku ile kutlandı.

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle Şırnak Merkez ve İlçelerinde görev yapan sağlık çalışanları ile yemekli programda bir araya geldi.

Programa Vali Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral İdris Acartürk, Şırnak Belediye Başkan V. İhsan Gören, Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Al, Adalet Komisyonu Başkanı Şevket Ünal, Vali Yardımcısı Murat Ekinci, İl Emniyet Müdür V. İbrahim Çıldır, İl Jandarma Komutan V. Albay Kürşad Mehmet Alparslan Mutlu, İl Sağlık Müdür V. Uzm. Dr. Çağdaş Küçükerdoğan, kurum Müdürleri, Hekimler, Sağlık Çalışanları ve STK temsilcileri iştirak etti.

Şehri Nuh Otel'de düzenlenen programda Vali Pehlivan ve beraberindekiler, masaları tek tek dolaşarak sağlık çalışanlarına karanfil dağıttı, 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda konuşma gerçekleştiren Vali Pehlivan;

“Öncelikle sizleri 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle sevgi ile, saygı ile selamlarken sağlık camiasının siz değerli mensupları nezdinde bütün sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramını kutluyor; sağlıklı, mutlu, huzurlu, başarılı nice nice bayramlara erişmemizi temenni ediyorum.”dedi.

Vali Pehlivan,”Osmanlı Döneminde devletin birtakım sac ayakları vardı; Mülkiye,Harbiye gibi. Bunlardan biri de Tıbbiye idi. 14 Mart'ı Tıp Bayramı olarak kutlamamızda milat kabul edilen tarih, malumunuz 1827 yılında Tıphane-i Amire adı altında bir birimin oluşturulmasıdır. Biliyorsunuz II. Mahmut döneminde yeniçeri Ocağı'nın yerine Asakir-i Mansûre-i Muhammediyye yapısı teşkil ediliyor. Buraya temelde tıp doktoru ve sağlık çalışanları yetiştirmek üzere Tıphane-i Amire teşekkül ettiriliyor. Daha sonra 1839 yılında bu okulun Galatasaray'a taşınması ile birlikte Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane adını alıyor. Ondan sonra da Tıp Fakültelerinin kuruluşu ile çağdaş anlamda tıp eğitimi devam ettirilirken 14 Mart tarihi esas alınarak o günden bugüne her yıl sağlık camiası bugünü Tıp Bayramı olarak idrak ve icra ediyor.

Sağlık insanoğlunun en kıymetli servetidir. Kanuni Sultan Süleyman diyor ya, "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi." insanoğlu olarak cihandaki en kıymetli varlığımız olan sıhhatimizi teslim ettiğimiz kişiler sizlersiniz. Hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız bu en kıymetli varlığımızı teslim ettiğimiz, bizim en kıymetlilerimizdensiniz. O yüzden ifa ettiğiniz, yerine getirdiğiniz görev bu manada çok değerli, her türlü takdirin üstündedir. Bunu millet olarak da devlet olarak da her zaman yaşamış ve yaşatmış bir tarihi geçmişe sahibiz.Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hepimiz tarafından bilinen çok güzel, veciz bir sözü vardır: "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz." der. Burada çok büyük bir güven ve kendi insanına, kendi tıp alanında mesleğini icra eden vatandaşına olan güveninin de en önemli tezahürlerinden biridir.

Özellikle son 2 yıldır sadece ülkemiz değil tüm dünya koronavirüs kapsamında büyük bir mücadele ortaya koydu. Ülke genelinde Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde, Sağlık Bakanlığımızın genel koordinasyonu, İçişleri Bakanlığımızın genelgeleri, ilgili bütün Bakanlıkların, kamu kurum ve kuruluşlarının destekleriyle bu mücadeleler verilirken biz de Şırnak ili olarak yoğun bir mücadele verdik. Her aşamasında en ön saflarda sizler yer aldınız. İlk vaka 11 Mart 2020 yılında ortaya çıkmıştı. Öncesinde başlayan hazırlık süreci, hastanelerimizin hazırlanması, pandemi hastanelerinin, Habur'da sahra hastanesinin teşekkül ettirilmesi; sonrasında sahada maske, mesafe denetimlerinin yapılması, aşı yapılmaya başlandıktan sonra sahada mobil ekipler ile çalışmalar şeklinde gerçekten üst düzey gayretle bunu yerine getirdiniz. Elbette başta kolluk birimlerimiz olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarımızın, bütün kurumların katkısı ile biz uzun süre mavi şehir olmayı başardık. Burada sizlerin payı çok büyüktür. Bütün diğer vermiş olduğunuz hizmetlerin yanında pandemi döneminde vermiş olduğunuz gayretli, fedakârca çalışmalardan dolayı sizleri ayrıca kutluyor, yürekten alkışlıyorum.O süreçte yapımını yeni tamamladığımız Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesini pandemi hastanesine çevirdik. Sahada mobil ekipler oluşturduk. 120'ye yakın araç, 240'ın üzerinde ekip, sahada köylere, mezralara kadar giderek dönüşümlü olarak 600 personelimiz sürekli görev yaptı.

İl olarak bizim sağlık altyapımız çok şükür her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Bir kısmında entegre olmak üzere bütün ilçelerimizde devlet hastanelerimiz var. 220 uzman hekimimiz, 334 pratisyen hekimimiz, 53 diş hekimimiz, 1102 ebe ve hemşiremiz, 2216 da diğer sağlık çalışanlarımız var. Toplamda 3925 yani 4 bine yakın sağlık çalışanımız var.

Bu sağlık kadromuz yaklaşık 550 bin nüfusa hitap ediyor. Her kademesinde bu görevleri özveri ile yerine getiriyorsunuz. Bugün burada İl merkezimizde temsilci bir toplulukla bir aradayız ama İl genelinde yaklaşık 4 bin sağlık çalışanımızı da saygıyla, şükranla yad ediyoruz. Sizlerin şahsında onların da Tıp Bayramını kutluyorum.

Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın da sağlık çalışanları ile ilgili çok güzel müjdeleri açıkladığını ifade eden Pehlivan,”Özellikle şiddete karşı mücadele konusunda sağlık çalışanlarımızın, hekimlerimizin hukuki sorumlulukları ile ilgili yeni düzenlemelerin yapılması konusunda ve özlük hakları ile ilgili bizatihi Sayın Cumhurbaşkanımızın çok güzel açıklamaları, müjdeleri oldu. Şimdiden hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. İnanıyorum ki bu ve benzeri iyileştirmeler de meslek mensuplarının motivasyonunu arttıracaktır.

Sözlerimi tamamlarken şunları ifade etmek isterim: Doktorlarımız, sağlık çalışanlarımız desteğe en çok muhtaç olduğumuz anlarda, sağlıkla ilgili problem yaşadığımız anlarda imdadımıza koşan kişilerdir. Dolayısıyla sizlerin yapmış olduğu işi ve bu işin kıymetini tarif etmek, tanımlamak aslında çok güçtür. Ama o hizmeti alanın dudaklarından 'Sizlerden Allah razı olsun' cümlesi dökülüyorsa en büyük karşılığı, en büyük teşekkürü bu olsa gerek. Çünkü hastaneye, bir sağlık kuruluşuna gitmek durumunda kalan, çare, çözüm arayışında olan bir insan için karşısında gülümseyerek yaklaşan, hal ve hatır eden, teşhisinde ve tedavisinde elinden geleni yapan bir doktorun bir sağlık çalışanının olumlu etkisi,katkısı kelimelerle ifade edilemeyecek kadar anlamlıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle tekrar 14 Mart Tıp Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum; hayırlara, iyiliklere vesile olmasına diliyorum. Kutlama programımıza iştiraklerinizden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

İl Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. Çağdaş Küçükerdoğan da günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı, tüm meslektaşlarının ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladı.

Konuşmaların ardından sağlık çalışanları tarafından Vali Pehlivan'a “Sayın Valimizle Şırnak İlimizde Covid-19 Mücadele Sürecimiz” adlı tablo takdim edildi. Müzik dinletisinin icra edildiği program, günün anısına pasta kesiminin yapılmasının ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.