Cizre`nin İleri Gelenleri İlçenin Sorunlarını Masaya Yatırdı

Cizre`nin İleri Gelenleri İlçenin Sorunlarını Masaya Yatırdı
Cizre'nin sorunlarını tartışan Cizreliler, ilçenin sağlık, eğitim, spor, kültürel, turistik açıdan gelişmesi insanların huzur ve güven içerisinde yaşamlarına devam etmesi için fikir...
Cizre’nin sorunlarını tartışan Cizreliler, ilçenin sağlık, eğitim, spor, kültürel, turistik açıdan gelişmesi insanların huzur ve güven içerisinde yaşamlarına devam etmesi için fikir alışverişinde bulunup çözüm önerilerini görüştü.

Cizre muhtarlar Birliği Başkanlığının düzenlemiş olduğu toplantıda bir araya gelen Cizre’nin önde gelen ileri gelenleri, ilçenin sorunlarını masaya yatırıp, tartıştı ve kenetlenme çağrısında bulundu.

        

Cizre Muhtarlar Birliği Başkanlığı öncülüğünde Dağ Kapı Mahallesinde bulunan Cizre Belediyesi Dengbejler evinde bir araya gelen ilçenin ileri gelenleri,kanaat önderleri,STK ve Oda Temsilcileri,Siyasi Parti Temsilcileri nüfusu ve yerleşim alanı ile cazibe merkezi haline gelen Cizre’nin sorunlarını masaya yatırarak hem fikir alışverişinde bulunup çözüm önerilerini görüştüler hem de kenetlenme çağrısında bulundular.

        

Amacımız ilçemizin sorunlarını tespit edip, sorunların çözümünü sağlamak

Dengbejler evinde yapılan toplantıda konuşan Cizre Muhtarlar Birliği Başkanı Saithan Tuncer, “bugün burada bir arada olmamızın amacı ilçemizdeki trafik, yol, eğitim, sağlık gibi temel konular başta olmak üzere ilçemizdeki sorunlara çözüm bulmak ve ilçemizin kültür, ekonomik, turistik, spor ve istihdam konusunda hak ettiği konuma getirmek için neler yapabiliriz, onu konuşup fikir alışverişinde bulunmaktır. Bu anlamda bugün burada olan herkesin bu toplantıdan sonra Cizre’nin gelişimine katkıda bulunmak için elini taşın altına koyacağını düşünüyorum.”dedi.

 

Cizre’nin sahipleri bugün bir aradalar

         Cizre’de yaşayan herkesin Cizre’nin sahibi olduğuna vurgu yapan Dağkapı Mahalle Muhtarı Cafer Ebret,”Cizre’nin sahipleri bugün buradalar. Son zamanlarda Cizre sahipsizdir duyumlarını, söylemlerini haklı olarak duyar olduk. Aslında memleket hiç sahipsiz kalmamıştır. İşte bu memleketin sahipleri bugün buradadır yani sizlersiniz. Ama büyük bir gerçeklik var ki biz Cizre’yi çok çok ihmal ettik. Cizre’nin bu sahipsizliğinden biri ihmal ettiğimizdendir ve bunun için bugün bu ihmalkârlığımızı ortadan kaldırmak ve Cizre’mizi şahlandırmak için burada bir araya geldik.

 

Cizre’de yaşayan herkes Cizre’nin sahibidir

Cizre’nin sorunlarının çözümü için bu toplantının yetersiz olduğuna vurgu yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, bu toplantılarda bilgi alışverişinin sağlıklı olması, fikirlerin ve yapılacak olan çalışmaların hakkaniyetle yapılacak olması bu toplantının amacına ulaşmasını sağlayacaktır. Cizre’nin ihmale edilmesinin, geride kalmasının altında birçok nedenin yattığına vurgu yapan Elçi, öncelikli olarak herkesin ben değil biz demesi gerekiyor ve birbirimize güvenmemiz gerekiyor.

         Cizre’ye yüz yıl öncesinde gelip yerleşen ve bir ay öncesinde de gelenlerin Cizreli olduğunun altını çizen Elçi, biz bu köylüdür, bu aşiret mensubudur, bu yerlidir kavramını ortadan kaldırıp biz Cizreliyiz dememiz lazım. Bugün ilçemize yapılan bir çalışma on gün önce Cizre’ye yerleşen ve yüz yıl önce yerleşen kişilere aynı faydayı sağlayacaktır bunun için birbirimizi ötekileştirmeyi aramızdan kaldırmalıyız. İlçeye yapılacak olan çalışma ve hizmetlerin temelinin güvene dayalı olması gerekiyor. Onun için hizmetlerin sadece Şırnak Merkeze yapılmaması lazım, Cizre, Silopi, İdil, Güçlükonak, Uludere, Beytüşşebap’a da yapılsın. Köylerimize de aynı hizmetlerin götürülmesi gerekir. Şırnak’a Unkoloji Hastanesi kuruluyorsa, Silopi’ye kurulsun. Şırnak’a Kadın Doğum Hastanesi yapılıyorsa merkezden 4 saat uzakta olan Beytüşşebap’a da yapılsın. Şırnak’a spor tesisi yapılıyorsa Cizre’ye de yapılsın. Biz Şırnak’a yapılan yatırımlara karşı değiliz ancak sadece Şırnak Merkezin hizmetlere ihtiyacı yok köy, belde ve diğer ilçelerinde ihtiyacı var. Bugün Cizre’ye yapılacak olan bir yatırımın farklı yollarla başka bir yere yapılmasını da sağlamak büyük bir haksızlıktır diye düşünüyorum.” dedi.

 

Hiç Kimsenin Cizre’yi kötü ve zayıf göstermeye hakkı yok

Cizre Eski Belediye Başkanı ve Tayyan Aşireti Kanaat Önderi Kamil Atak,”hiç kimsenin Cizre hakkında kötü konuşması veya Cizre’yi zayıf göstermeye hakkı yoktur. Cizre’nin içinde bulunduğu durumdan kim kurtaracak yada kim yardım eli uzatacak. Tabiki biz Cizre’de yaşayanlar bunu yapacağız, beraber olup birlikte hareket edeceğiz. Cizre’nin Sahibi Kamil Atak, Nuşirevan Elçi veya Adnan Şık değildir. Cizre’nin sahibi hepimisiz, ilçede yaşayan 7’den 70’e herkestir. Ancak birlik ve beraberliğimiz olmadığı için medeniyet şehri olan ilçemiz her zaman her şeyden geri kalıyor. Cizre’ye sahip çıkmak ve Cizre için bir şeyler yapmaya çalışmak hiçbirimizin zararı değil, faydası olacaktır. Kim hangi fikir ve düşüncede olursa olsun Cizre’nin çıkarı için hizmet etmelidir. Avukatından Tüccarına. Tüccarından Esnafına. Memurundan doktoruna. Öğretmeninden Öğrencisine herkesin ilçeye sahip çıkması ve Cizre’nin çıkarlarını ön planda tutması gerekir.

         Atak,”Başımıza neler geliyorsa hepimizin suçudur çünkü kendi çıkarımızı memleketin çıkarı üstünde tutuyoruz. Ama bu saatten sonra hepimiz birlikte hareket ederek memleketin çıkarı için gidilmesi gereken yere gidilmeli. Çalınması gereken kapı varsa çalınmalı. Yapılması gereken bir hizmet varsa yapılmalı ama bunun içinde ben değil biz demesini bilmeli ve birlikte hareket etmeliyiz. Ancak önümüze koyduğumuz ve sarılabileceğimiz bir hedef yok. Bunun için de önce el ele vereceğiz sonra da Cizre için ne gerekiyorsa onu yapacağız.”

 

Yatırımlara sahip çıkmamız ve ilçemizi tanıtmamız lazım

         Cizre’nin gelişimi, kalkınması ve refahı için bugünün birlik ve beraberlik günü olması gerektiğini ifade eden TSO Başkanı Salih Sefinç, Cizre halkından ricamız ve beklentimiz memleketlerine, yapılan yatırımlara sahip çıksınlar ve hep birlikte hareket etsinler. Çünkü el ele vermek ve birlikte hareket etmek memleketimize ve insanlarımıza güç katacaktır. Bugün bu toplantı sonunda oluşturulacak olan komisyona destek vermemiz ve onlara yol açmalıyız. Bu anlamda bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz ilk toplantının hayırlı olmasını diler, bu toplantının gerçekleşmesine vesile olan tüm muhtarlarımıza teşekkür ediyorum.”dedi.

 

Yapılan yatırımları paylaşıp, Cizre’yi tanıtmamız lazım

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkan Yardımcısı ve TSO Eski Başkanı Süleyman Çağlı, TSO başkanlığım döneminde başta olmak üzere ilçeye birçok yatırım yaparak halkıma hizmet etmeye çalıştım. Bunun yanında birçok önemli toplantıda ilçenin hakkettiği konumda olmadığını ve İl statüsüne geçmesi gerektiğini düşünerek birçok girişimde bulundum ve bu söylemimi dillendirdim. Bu il mevzusunu da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok devlet büyüğümüze ilettim ve Cumhurbaşkanımız da Cizre’nin il olacağını söyledi. Fakat görevim bittikten sonra kimse bu konuya sahip çıkmadığı için yaptığımız bütün çalışma ve çabalarımız boşa gitti. Yani benim demek istediğim kişi Cizreliyim diyen herkes yapılan yatırımlara, çalışmalara sahip çıkmalıdır. Ancak bu şekilde memleketimizi kalkındırabiliriz.

        

Cizre’yi görmezden gelmek, Botan Bölgesini görmezden gelmektir

Cizre’nin önde gelen eşraflarından Adnan Şık ise, İlçemizin sağlık, eğitim, spor, kültürel, turistik açıdan kendi çıkarı yerine memleket çıkarını düşünerek ben yerine biz demesi Cizre’de birçok düşünce ve görüşü de değiştirecektir. Ancak bu memlekette sorunları çözmek ve çözüm yolları bulmak çok zor bir evrede. Onun için bizim birbirimize sahip çıkmamız gerekir, birbirimizin elini tutup kenetlenmemiz gerekir. Birlikte sesimizi çıkarmaya ve diğer kesimlere birlikte duyurmamız gerekir. Ancak işte o zaman bizim isteklerimiz ve taleplerimiz karşılanır ve yerine getirilir. Cizre’nin Botan bölgesinin gülü olduğunu söyleyen Şık, Cizre’yi sahipsiz bırakmak, Cizre’yi görmezden gelmek bütün botan bölgesini etkileyecektir. Temennim odur ki Cizre’nin en kısa zamanda hak ettiği konumu yakalaması, insanların huzur içinde yaşamasıdır.

 

Sorunlar için Komisyon oluşturulmalı

         Cizre Büyük Birlik Partisi Şırnak İl Başkanı Hacı Güneş ise, Cizre’nin medeniyet, kültür ve Ticaret merkezi olduğuna vurgu yaparak ilçenin çözülmeyecek sorunları için bir komisyon oluşturup Ankara’yı mesken tutmamız lazım.Bunu ben 2018 yılında Sanat Sokağında yapmış olduğum ve muhtarlarında bulunduğ basın açıklamasında belirtmiştim.O gün Ankara’ya gidip çadır kurmuş olsaydık bugün ilçemizin konumu ve yatırımları çok farklı olurdu.Bunun içinde geç kalındığını düşünmüyorum yeter ki beraber hareket edelim.”dedi.

 

Tek bir soruna odaklanmak diğer sorunları görmezden gelmektir

Cizre’nin Bin dört yüz yıllık geçmişi olduğunu belirten Ak Parti Cizre İlçe Başkanı Akif Özalp, Cizre geçmişte olduğu gibi şimdi de çok büyük bir yer. Cizre’nin sorunu sadece 500 Yataklı Hastane yada İl olma sorunu değildir. Şuanda 13 Bin gencimiz işsiz 17 bin ihtiyaç sahibi devlet yardımı bekliyor.2 Bin Üniversite mezunu öğrencimiz var ve işsiz. Üniversite mezunu çocuklarımız kendi branşlarında iş bulamadıkları için zabıta memuru alımına başvurdu.380 gencimiz uyuşturucu batağında ve uyuşturucu madde kullanıyor. Öncelikli olarak bu tür sorunlara odaklanmamız gerekiyor. Ama bizler sadece hastane ve il olma sorununa odaklanmışız. Ben bir siyasetçi ve Hükümetin temsilcisiyim bugün burada bir komisyon oluşturalım ve gidilmesi yere gidelim. Kaymakamlarımız, valilerimiz, bakanlıklarımız hizmet için hazır ancak biz hazır değiliz. Ama hizmet ve yatırımların gerçekleşmesi için herkesin birlikte ve el ele hareket etmesi gerekiyor.

 

         Cizre Belediyesi Dengbejler Evinde düzenlenen ve yaklaşık üç saat süren toplantı sonunda sorunların çözümü konusunda bir komisyonun kurulması kararlaştırıldıktan sonra karşılıklı iyi dilek ve önerilerin ardından toplantı sona erdi.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.