TARİHİ MEHMET AĞA SOR KASRINDA İNCELEME

TARİHİ MEHMET AĞA SOR KASRINDA İNCELEME
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Üniversitede Yeniden Restore Edilen Tarihi Mehmet Ağa Sor Kasrında İncelemelerde Bulundu Şırnak'a çeşitli incelemelerde bulunmak...

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Üniversitede Yeniden Restore Edilen Tarihi Mehmet Ağa Sor Kasrında İncelemelerde Bulundu

Şırnak'a çeşitli incelemelerde bulunmak üzere beraberindeki heyetle gelen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Üniversitemizde orijinal taşları ile yeniden yapılan ve “Öğrenci Evi” olarak hizmet verecek olan tarihi Mehmet Ağa Sor Kasrında incelemelerde bulundu.

Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ve beraberindeki heyeti Mehmet Ağa Sor Kasrında Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli karşıladı. Bakan Yardımcısı Demircan ile birlikte gelen Bakanlık Kütüphaneler Daire Başkanı Ahmet Aldemir ve Bakanlık Müşaviri Abdullah Aksak'a Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Belediye Başkanı Mehmet Yarka'nın yanı sıra Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Davut Sinanoğlu, İdil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Refik Özsoy, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Acar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Halil Erkan ve STK temsilcileri eşlik etti.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Üniversitemiz yerleşkesinde yeniden yapılan Kasır ile ilgili Bakan Yardımcısı Demircan ve beraberindeki heyete bilgi verdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, projenin bir restorasyon projesi değil aksine bir yeniden yapım projesi olması yönüyle çok değerli olduğunu vurguladı. Rektör Erkan “Mehmet Ağa Sor Kasrı 1892 yılında yapılan Şırnak'ın tek tescilli binasıdır. Bu yapı, Şırnak kentinin özgün tarihi mimarisini ve geleneksel yaşam biçimini yansıtan bir kasırdır. DİKA 2018 Yılı Kentsel Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Öğrenci Evimiz 1 milyon 669 bin TL bütçe ile yapıldı. Projemizin yüzde 70'ini DİKA yüzde 30'unu ise Üniversitemiz karşıladı.” dedi.

Mehmet Ağa Sor Kasrının Üniversitemiz ve Dicle Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projeyle yeniden inşa edildiğini belirten Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Befrin Neval Bingöl, Tarihi Mehmet Ağa Kasrının aslına uygun olarak yapıldığını söyledi. 1892 yılında yapılan Kasrın orijinal taşlarını kullandıklarını, aralarında Bizans döneminden kalan tarihi taşların da olduğunu belirten Proje Koordinatörü Bingöl, “Kasrımız Horasan harcı ile yapılmıştır. Diğer kasırlarda olduğu gibi aslan kabartmalı taşları da temin etmeye çalışıyoruz. Kasrımızın üst katlarında da bu taşları kullanmayı planlıyoruz. Öğrenci Evinde Sergi Alanları, Resim, Dengbej, fotoğraf ve heykel atölyeleri yer alacak.” ifadelerine yer verdi.

Bakan Yardımcısı Demircan, tarihi Mehmet Ağa Kasrı'nın orijinal taşları kullanılarak yeniden inşa edilmesinin çok başarılı bir proje olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.