TÜRKİYE'DE SON YARIM ASRIN EN SICAK ÜÇÜNCÜ AĞUSTOS AYI CİZRE’DE YAŞANDI

TÜRKİYE'DE SON YARIM ASRIN EN SICAK ÜÇÜNCÜ AĞUSTOS AYI CİZRE’DE YAŞANDI
Ülke genelinde 25,1 derece olarak kaydedilen uzun yıllar ağustos ayı ortalama sıcaklığı bu sene 26,4 derece ölçüldü. Bu yıl ağustosta Türkiye'de en yüksek sıcaklık...

Ülke genelinde 25,1 derece olarak kaydedilen uzun yıllar ağustos ayı ortalama sıcaklığı bu sene 26,4 derece ölçüldü. Bu yıl ağustosta Türkiye'de en yüksek sıcaklık Cizre'de 47,4 derece olarak kayıtlara geçti

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği Şırnak'ın Cizre ilçesinde son yarım asrın en sıcak Ağustos ayı vatandaşları için çok zorlu geçti.Gündüz saat 12:00 -17:00 arası esnafın kepenk kapattığı,vatandaşların gündüz saatlerinde dışarıya pek çıkmadığı,hayatın saat 17:00 itibari ile başladığı İlçede vatandaşlar sonra yarım asrın en sıcak üçüncü ayı olan Ağustos ayında neler yaşadıklarını ve bu ayı nasıl geçirdiklerini anlattı.

Hayatımda böyle bir sıcaklık görmedim

Yaz aylarının Cizre'de genel itibari ile çok sıcak geçtiğini ancak bu seneki sıcaklığın çok fazla olduğunu ifade eden Elektrik Tesisat Ustası İdris Bağdur,”biz inşaat işi ile uğraşanlar için bu süreç çok zorlu geçti.Bütün personellerin gün içi çalışmalarında baya aksaklıklar oldu çünkü hava çok sıcak olduğu için çalışmalara ara vermek zorunda kaldık.Güç içindeki satışta zaten sıfırdır çünkü sıcak hava nedeni ile dışarıda in cin top oynuyordu.Bundan dolayı da bu yılki ağustos ayı bizim için baya zor geçti.42 Yaşındayım ama hayatımda böyle bir sıcaklık görmedim.”dedi.

Gündüz Bırakın gezmeyi iki saniye dışarıda duramazsınız

Gündüz saatlerinde iş yerinde klimanın altında serinleyip zaman geçirdiğini ifade eden Bağdur,”havaların çok sıcak olduğu saatlerde bırak dışarıda gezmeyi iki saniye dışarıda bile kalmaya tahammül edemezsiniz. Hele maddi durumu olmayan ve klimasız ortamlarda olan insanlar için bu üç ay çok zorlu geçiyor.”dedi.

Cizre kendi sıcaklık derecesini kıran bir yerdir

Cizre'de iklimlendirme ve Klima tamir ve Bakım Yetkili servis ustası Emin Oyman,”Türkiye genelinde bölge olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi zaten çok sıcak bir bölge ama Cizre'nin burada ayrı bir yeri var.Cizre hava sıcaklığının Türkiye genelinde en sıcak olduğu bir yerdir.Bu anlamda da sıcaklık derecesi rekorunu da Cizre'den başka kıran yok yani kendi rekorumuzu kendimiz kırıyoruz.Özellikle temmuz,ağustos aylarında en fazla zorluğu çeken biz klima ustalarıyız.Çünkü vatandaşların kliması bozulunca o sıcak havada evlerinde duramıyorlar ve biz klima ustalarından yardım istiyorlar.Biz klima ustaları da vatandaşların serin bir ortamda zamanını geçirmesi için o sıcak havada çalışmak zorunda kalıyoruz.Bu sıcak havanın biz klima ustalarına verdiği zorluk baya baya zordur.Ama bunun sebepleri de var.Cizre'nin çok sıcak olması ekolojik bir durumdan ziyade ağaçlandırmanın çok eksik olması,var olan ağaçlarında belirli yerlerde kesilmesidir.Yani bunun önlemini yetkililer ve büyüklerimiz almalıdır.Çünkü ağaçlı olan yerler daha serindir.Mesela vatandaşlar yazın saat bire,ikiye kadar nehir kenarındaki parklarda zamanını geçiriyor.Gündüzleri ise saat 13-00 ile 17-00 saatleri arasında kimse çalışamıyor.Bürosunda klimanın başında oturan bir kişi çalışabiliyor ama normal bir işçi,inşaat işçisi,elektrik ustaları,demirci ustası gibi insanlar ise o sıcak havada çalışamıyor.Mecburi çalışanlar ise baya baya zorluk çekiyor.

Meteorolojinin verdiği Sıcaklık derecesi 45-48 bizim hissettiğimiz sıcaklık derecesi 58-60 derecedir

Hava sıcaklığının bazen öyle bir seviyeye geldiğini ve klimalarında etki etmediği zamanların olduğuna vurgu yapan Oyman,dışarıda hava durumunun verdiği hava sıcaklığı derecesi 45-48 derece arası ise bizim hissettiğimiz derece 50-55'ten fazladır bu güneşte durduğu zaman 58-60 dereceye kadar çıkabiliyor.Klimanın dışı saç olduğu için güneşi alıyor ve motorlar hararet edince klimalarda çalışamaz duruma geliyor.Ama bu sıcak hava önlenebilir bir sıcaklıktır önlenmesi de yeşillendirme ve ağaçlandırmadır.

Temmuz, Ağustos ve Eylül Aylarında Cizre Doğal Afet Bölgesi Kapsamına alınması lazım

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Cizre'de hava sıcaklığının çok yüksek derecelerde seyrettiğini ifade eden Kale Mahalle Muhtarı Mehmet Sorguç, termometreler hava sıcaklık derecesini 49 derece gösteriyorsa bizim hissettiğimiz sıcaklık derecesi 55-60 dereceyi buluyor. Hava böyle sıcak olunca esnaf saat birden sonra kepenk kapatıyor insanlarda evlerinde dinlenmeye çekiliyor. Saat beş gibi hava serinleyince de esnaflar kepenklerini açıyor ve insanlar o saatlerde alışverişe çıkabiliyor. Ancak gündüz olduğu gibi Yaz aylarında özellikle Ağustos ayında gecelerde çok sıcak geçiyor. Bizim gece hissettiğimiz sıcaklık derecesi, batıdaki vatandaşların gündüz hissettiği sıcaklık derecesidir. Durum böyle olunca da millet klimalı ortamlarda ancak yaşamını sürdürebiliyor. Fakat klimaları da kullanınca bu sefer elektrik faturaları çok yüksek geliyor ve insanlar büyük bir mağduriyet yaşıyor. Yetkililerden isteğimiz ya elektrik faturalarına bir çözüm bulsunlar yada hava sıcaklığının çok sıcak geçtiği Temmuz,Ağustos ve Eylül aylarında Cizre'yi doğal afet bölgesi kapsamına alsınlar.Çünkü yaz aylarında burada klimasız bir ortamda yaşamak neredeyse imkansız bir duruma geliyor.”dedi.

Yaz Aylarında ya elektrik faturalarını yüzde elli indirsinler, yada buna bir çözüm bulsunlar

40 yıldan bu yana ilçede esnaflık yapan Celal Canoruç ise,biz esnaflar yaz aylarında ve özellikle ağustos ayında büyük bir mağduriyet yaşıyoruz.Çünkü bu aylarda gündüzleri hava sıcak ve insanlar alışverişe çıkmıyor.Çoğu esnaf kepen kapatıp evde yada serin yerlerde dinleniyor.Bizim gibi iş yerini açık tutan esnaflar ise ancak klimalı ortamda kalabiliyor.Fakat klimayı da açınca bu sefer elektrik faturası 2500-3500 arası geliyor.Bu durumu sadece biz esnaflar değil bütün Cizre yaşıyor ve doğal olarak büyük bir mağduriyet yaşıyoruz.Çünkü iş yapamadığımız saatlerde kullandığımız klima bizler için büyük bir masraf haline geliyor.Bu anlamda da devlet büyüklerimizden,Milletvekillerimizden,Mülki idare amirlerimizden isteğimiz yaz aylarında ya elektrik faturalarına bir çözüm bulsunlar yada yaz aylarında Cizre'yi doğal afet bölgesi kapsamına alsınlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.