Şırnak’ta hastane ek binasına yeni cihazlar!

Şırnak’ta hastane ek binasına yeni cihazlar!
​​​​​​​Şırnak kadın doğum ve çocuk hastalıkları ek binasına yeni cihazların kurulacağı açıklandı. Bu cihazlar nedir? ne işe yarıyor? Bu cihazlar hangi hastaların muayenesinde kullanılacak? Haberimizin detayında

Şırnak Devlet Hastanesi sosyal medya hesabında, Şırnak kadın doğum ve çocuk hastalıkları ek hizmet binasında Odyometri-Klinik Abr-Klinik emisyon ve Timpsnometri-Cihazların alımına başlandığını yakın zamanda Şırnaklı vatandaşların hizmetine gireceğini açıkladı.

8bb14b5d-a7b6-447a-8946-b7e23c0d4ed6.jpg

Odyometri nedir?: işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesine yardımcı olan ve işitmenin ölçülmesini sağlayan işitme testinin genel adıdır.

Klinik ABR Testi Nedir?

İşitsel beyin sapı yanıtının İngilizce kısaltması olan ABR testi, diğer adıyla BERA testi olarak da bilinen ve çocuklarda işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bazı yerlerde “İşitsel Uyarılmış Potansiyel” veya AEP kısaltması ile de tanımlanabilir. Seslerin işitilmesinden sorumlu olan kulak, 3 kısımda ele alınır; dış, orta ve iç kulak olarak. İç kulak bölgesi, işitmeden sorumlu olan koklea adlı özel bir yapıyı barındırır. Klinik ABR testi ile iç kulaktan kortekse kadar uzanan nöral yollarda ses iletimi ile oluşan elektriksel aktivite değerlendirilir. Bahsedilen bu mekanizmanın herhangi bir aşamasında meydana gelen aksaklıklar sonucunda ise işitme kaybı ortaya çıkabilir. Klinik ABR testi özellikle iç kulaktan itibaren beynin bölümlerini de kapsayan sinirsel yapılardaki bir probleme bağlı olarak görülen işitme kayıpları için önemli bilgiler elde etmemizi sağlar. İşitme ile ilgili herhangi bir şikayeti olan kişiyi öncelikle Uzman hekimin muayene etmesi gerekmektedir. Ardından Odyoloji uzmanı tarafından uygulanması gereken bu test, özellikle beyin yolaklarındaki problemler sebebiyle oluşan işitme kayıpları için tercih edilen bir prosedürdür. İşitme kaybı, birçok faktöre bağlı olarak görülebilir. Bu nedenle kapsamlı ve geniş bir inceleme gerektirir. İşitmenin değerlendirmesine yönelik olarak uygulanabilen farklı testler mevcuttur:

Emisyon nedir ? Kulak Burun Boğaz Ses Hastalıkları

Çevre seslerinden bağımsız olarak, insan iç kulağında kokleada (salyangoz) yer alan dış tüylü hücrelerinde üretilen düşük şiddetli akustik sinyaller, otoakustik emisyon olarak adlandırılır. Kokleada kendiliğinden oluşan bu sinyaller dış kulak kanalına yerleştirilen hassas bir mikrofon yardımıyla ölçülebilir.

Timpanometri testi neyi ölçer?

Timpanometri. Orta kulağın basıncını ölçen timpanometri testinde dış kulak yoluna hava basıncı uygulanarak orta kulak ve kulak zarı hareketliliğinin ölçülmesi sağlanır. Orta kulak ve kulak zarındaki hareketlilik ölçülerek, bu yapıların fonksiyonu hakkında bilgi elde edilir.

Kaynak:cizremgazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.