2.Uluslararası Molla Ahmed El-Cezeri Sempozyumu Cizre’de başladı

2.Uluslararası Molla Ahmed El-Cezeri Sempozyumu Cizre’de başladı
Şırnak Valiliği, Şırnak Üniversitesi, Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Belediyesi’nin birlikte organize ettiği 2. Uluslararası Molla Ahmed El-Cezeri Sempozyumu, Şırnak'ın Cizre ilçesinde başladı.

(Mevlüde Sevim) - 16 ve 17. Yüzyıl'da yaşamış olan kürt alim, şair ve edebiyatçı molla ahmed el-cezeri'nin hayatını, divanı'nı ve kasidelerini konu alan ve iki gün sürecek olan uluslararası Molla Ahmet el-cezeri sempozyumu Şırnak’ın Cizre ilçesinde geniş bir katılım ve yoğun bir ilgi ile başladı.

dsc-6501.jpg

Şırnak Valiliği, Şırnak Üniversitesi, Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Belediyesinin iş birliğinde belediye konferans salonunda düzenlenen Sempozyuma, yurt içi ile Irak, İran, İsveç ve Norveç’ten 60'yi aşkın akademisyen katıldı.

2.Uluslararası Molla Ahmed El-Cezeri Sempozyumu’nda konuşan Şırnak Valisi Cevdet Atay, Sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, ilmin, medeniyetin ve güneşin topraklarının Molla Ahmed el-Cezeri gibi önemli ilim adamlarını yetiştirdiğini söyledi.

dsc-6528.jpg

Burada yaşayan insanların geçmişi ile olan bağlarını en iyi şekilde devam ettirip geleceğe daha umutla bakmasını arzu ettiklerini kaydeden Atay, şunları söyledi:

"Sevgiyi, muhabbeti hep ön planda tutmuş Molla el Cezeri Cizrelilere büyük bir miras bırakmıştır. Son 30-40 yıldır bu topraklarda bu sevginin, birlik beraberliğin olmaması için ellerinden gelen her türlü kötülüğü bu topraklara, bu topraklarda yaşayan insanlara maalesef terör örgütü yapmak istemişler. Bize mirasını bırakan bu kadir şinas şahsiyetin bu topraklara bırakmak istediği mirası hocalarımız en güzel şekilde anlatacaklardır. İnşallah bu sayede vatandaşlarımız, halkımız bu muhabbeti, aşkı, vatan sevgisini hayatlarında yaşarlar"

dsc-2737.jpg

Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nazlı Demir de Cizre’nin bilim, tarih ve kültür anlamında köklü bir geçmişe sahip olduğunu, farklı kültürlerin bir arada geldiği önemli bir medeniyet merkezi olduğunu kaydetti.

"Tarih boyunca medreselerin ve ilim irfan merkezi Cizre’nin Semerkant, Kurtuba, Şam Şiraz gibi islam medeniyetinin önemli sütunlarından biri olmuştur" diyen Demir, "El-Cezeri maslahı ile karşılaşıp 90 tane ilim adamı yetiştiren Cizre’de bu medeniyetin en önemli temsilcilerinden biri Molla Ahmet el Cezeri namı değer Melai Ciziridir" dedi.

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış da sempozyumda sunulacak tebliğlerin Molla Ahmet el-Cezeri’nin daha iyi anlaşılmasına ve onun daha fazla tanınmasına, hayra, hakka ve huzura vesile olmasını diledi.

dsc-6511.jpg

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise el-Cezeri’nin sesi, avazı ve aşkının ebediyete kadar millete rehberlik etmesini, gönülleri yeniden aydınlatmasını diledi.

"400 yıl evvel bu topraklarda yaşamış, bizlere olağanüstü bir eser divan bırakan Cezeri’yi hocalarımız ve halkımız henüz yeni tanıyor" diyen Orhan, devamında şunları söyledi:

"Umuyorum ki bütün insanımız, halkımız bu vesileyle bu sempozyumlarla az daha olsa tanırlar. Cumhurbaşkanı talimatları ve himayelerinde Turizm Bakanlığı tarafından Kürtçe klasiklerimizin bir kısmı şuan 15 eser bitmiş durumda 2010 yılında basılmaya başlandı. Kültür Turizm Bakanlığı vasıtasıyla başlandı. Bu kitaplardan birisi de Molla Ahmet el-Cezeri’nin divan eseridir. Hiç kuşku yoktur ki bu adımlar Türk, Kürt, Arap tüm toplumumuzu büyük bir hoşgörü zemininde buluşturmakta. Sayın Cumhurbaşkanımız tüm bu eserleri himaye etmiş ve tüm milletimize hediye etmiştir. Bu eserler sadece Kürtlerin değil bütün bir milletimizin emsalsiz değerleridir"

Sinevizyon ve Raks-u sema gösterisi yapıldığı program, oturumlarla devam etti.

Sempozyuma İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Murat Bulut, il Emniyet Müdürü Cemal Dalman, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak:cizremgazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.