Cizre Dengbej evi ziyaretçilere açıldı

Şırnakın Cizre ilçesinin Dağkapı Mahallesinde bulunan Tarihi Mehmet Ağa Kasrı(Dengbej Evi) restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından yerli ve yabancı turistler için ziyarete açıldı.

Cizre’ye gelen yerli ve yabancı Turistler Tarihi Mehmet Ağa Kasrı’na (Dengbej Evi) uğramadan ilçeden ayrılmıyorlar.26998.jpg Tarihi ve Turistik Mekânları ile bölgenin cazibe merkezi haline gelen Cizre, yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekmeye ve ziyaret edilen yerlerin başında gelmeye başladı.

Her hafta farklı bir ziyaretçi gurubunun geldiği Cizre’de turistlerin en fazla uğradığı yer Dengbej Evi oluyor.Turistlerin tarihi mekana girmesi ile birlikte dengbejlerin kendilerine has üslubu seslendirdiği şarkı ve ezgiler yankılanmaya başlıyor.whatsapp-image-2023-10-28-at-11-57-52-1-001.jpeg Dengbejler hem şarkılarını seslendiriyor hem de ilçenin geçmişi ve tarihi ile ilgili ziyaretçileri bilgilendiriyorlar.
Cizre başta olmak üzere bölge genelinde bulunan Dengbejlerin amacı dengbejlik geleneğinin yaşatarak bölgenin kültürünü, örfünü adetini, inançlarını dengbejlik üzerinden dillendirerek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.whatsapp-image-2023-10-27-at-15-50-54.jpegCizreli Dengbejlerin yanı sıra Dengbej Evinde ziyaretçileri karşılayan diğer bir sima ise renkli giyim ve kuşamı ile Cizrelilerin tabiri ile “Aziz Amca” karşılıyor.Kendine has renkli giyim ve kuşamı,elinde taşıdığı muhteşem tesbihi ve yöreye has oynadığı oyunlar ziyaretçileri mest ediyor.
Cizre’ye gelen yerli ve yabancı turistler bu aktiviteleri tüm renkliliği ile yaşamak için Mehmet Ağa Kasrı’nı (Dengbej Evi) ziyaret edebilirler.

whatsapp-image-2023-10-27-at-15-50-55.jpegDengbejlik nedir ve kime denir?
Dengbêj, Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçıların adıdır.Dengbêj sözcüğünün kelime anlamı; deng ‘ses’, bêj ‘söyle’dir. Bu kelime, sözün ahenkle icra edilmesini sağlayan kişi anlamında kullanılmıştır. Aşk, ölüm, kahramanlık, göç, ayrılık, sevda, doğa, dinsel konular vb. çeşitli temalardan oluşan kilamlar dengbêjler tarafından kendilerine has üsluplarıyla yeniden yorumlanıyor.

Kaynak:cizremgazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.