İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi Nerede, Hangi Şehirde ? Giriş Ücreti Ve Ziyaret Saatleri...

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1997 Yılında Araştırmacı Yazar Abdullah Yaşın tarafından kurulan İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesindeki arkeolojik ve etnografik eserler geleceğe ışık tutarken yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Cizre Müzesi, zengin tarihine yeni bir ışık tutan ziyaretçilerini ağırlıyor.

whatsapp-image-2023-12-01-at-19-50-02.jpeg

Bölgenin kültürel mirasını ve tarihi ile ilgili eserler bulunan müzede, arkeolojik buluntular, antik eserler ve belgelerle dolu bir koleksiyon, ziyaretçilere geçmişe dönük unutulmaz bir yolculuk sunuyor.

whatsapp-image-2023-12-01-at-19-50-02-2.jpeg

Her müze, kendine benzersiz kimliğe sahip bir hazine sandığı olduğu gibi Şırnak’ın Cizre ilçesinde de bulunan İsmail Ebul-iz El Cezeri müzesine gidenlerde bu benzersiz tarihe yolculuk yapıyor.

Müzede Hz. Nuh’tan bugüne kadar Cizre kültürüne ait eserler, kıyafet, haberleşme araçları ile belge ve fotoğraflar sergileniyor.

whatsapp-image-2023-12-01-at-19-50-09-1.jpeg

Kurulumuna 1997 yılında başlanan müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığının onayıyla 2017 yılında resmi statüye kavuştuğunu söyleyen Müze Görevlisi Haşim Yürük, İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesi hakkında şunları paylaştı”. Cizre’nin 6000 yıl öncesine kadar uzanan kültürel kimliğini yansıtan binlerce arkeolojik ve etnografik eserler bulunuyor.

whatsapp-image-2023-12-01-at-19-50-09-2.jpeg

Cizre’nin köklü tarihini yansıtan uygarlıklar Gudi, Babil, Asur, Artuklu, Osmanlı dönemlerine ait birçok tarihi eserler Müzede bulunmakta.

whatsapp-image-2023-12-01-at-19-50-09.jpeg

Eserlerden bazıları ise şöyle; Cudi Dağı’nda 11 tane orijinali bulunan Asur kralı Sanherib, Cudi Dağı kaya rölyefi,Nuh Tufanına ait Deniz Salyangoz fosili, Deniz Midye fosili, 3500 yıllık ölü testisi, Gudilere ait Kudüs ve Mekke’yi gösteren Kıblateyn taşı, ses, soğuk ve sıcak geçirmeyen izolasyon aracı olarak yapılan ambik, Ebul-iz El Cezerinin Ulu Camii kapı tokmağı alçı örneği, Selçuklular dönemine ait kitabe, kitabenin üzerinde Hz.Nuh Gemisi Cudi’de, yazısı bulunmakta,Cizre Mezarlığından alınan kadın savaşçılara ait kitabeler, Cizre Azizen beyliğine ait el bombalarının yanı sıra mezar taşları, küpler, yörede kullanılan mutfak araçları, İsmail Ebul-iz El Cezeri’ye ait çizimler, taş para keseleri, mühürler, yüzükler, sikkeler, çömlekler çok sayıda eser mevcut”.

Ejder Başlı Kapı Tokmağı

whatsapp-image-2023-12-01-at-19-50-06.jpeg

2 katlı olan müzenin her bir odasında ayrı eserler sergilenen müzenin girişinde bulunan en dikkat çeken kabatmalardan biri de Ebul-İz’in yaptırdığı ünlü ejder figür kabartması olduğunu ifade eden Yürük;” eşsiz bir el işçiliğine sahip ahşap kapısının tunç kapı tokmağı üzerinde iki ejder ve ortasında bir aslan başının bulunduğu bir kompozisyon görülmektedir. Ejder sivri kulaklı, badem gözlü ve kanatlıdır. Gövdeleri yılan pulu ile kaplı ve ortadan düğümlüdür. Birbirine dolanan kuyrukların uçları kartal başı şeklinde görünmektedir. Ejderlerin ortasında ise stilize aslan başı yer almaktadır. Aslan Cizrelilerin aslan gibi savaşçı olduğunu ifade ediyor, kartallar ise düşmanını kartallar gibi kaçırdığını ejder tokmağının bir tarafı Dicle bir tarafı Fırat komple Mezopotamya’yı ifade ediyor. Sergilenen kabartma kapı tokmağı biri Ankara Medeniyetler müzesinde yer alıyor teki yerinden sökülerek çalınmıştır ve günümüzde Kopenhag David Samling Müzesi’nde sergilenmektedir".

Cizre Müzesi Ziyaretçileri Ücretsiz Ağırlıyor!

whatsapp-image-2023-12-01-at-19-50-04-1.jpeg

Cizre Müzesi, bölgenin kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma çabalarını destekliyor. Cizre sakinleri ve çevre bölgelerden gelen ziyaretçiler için haftanın 5 günü açık olduğunu söyleyen yürük; Pazar ve pazartesi günü hariç haftanın 5 günü açık olan müzemiz ziyaretçilere ücretsizdir.Şu anki müze eski belediye binasıdır 1907 yılında yapılmış bir bina 2 katlı olan binanın her bir odasında Cizre’ye ait eserler mevcuttur. Müzemizi gezmek isteyenler gelip tarihi eserleri görebilirler, Cizre’nin tarihi Hamidiye kışlasında restorasyonu bittiğinde müzemiz oraya taşınacaktır. Bir Açık hava müzesi olacak dedi”.

Giriş saatleri ve günleri:

Cizre şehir merkezinde, Dağ Kapı Mahallesi'nde bulunan Müze girişi ücretsiz olup Haftanın 5 günü saat 8:00 ile 17 00 arasında ziyaretçilere açık.

İlk Uygarlıkların Doğduğu Yerden İzler

Ebul-iz El Cezeri Müzesi, Bölgesel kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma çabalarını barındırıyor. Ziyarete gelen Bölge sakinleri ve tarihe yolculuk yapmak isteyen yerli yabancı turistler için bu benzersiz tarih yolculuğunda kendi geçmişlerine bir kez daha bağlanma fırsatı buluyorlar.İlk Uygarlıkların Doğduğu Yerde "Mezopotamya"’da yaşayan tüm uygarlıklara ait izlere tanıklık etmek isteyenler için müze haftanın 5 günü ziyarete açık.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.