Mem U Zin Aşkı Nerde, Ne Zaman ve Hangi Yıllarda Yaşandı!

Mem U Zin Aşkı Nerde, Ne Zaman ve Hangi Yıllarda Yaşandı!
Kerem ile Aslı, Ferhat ile Şirin aşkını bilmeyen yoktur. Peki Mem İle Zin’in Aşkını biliyor musunuz? Gerçek Aşkın Ebedi Aşka dönüştüğü hikaye nerde, ne zaman, nasıl ve kimlerle yaşandı.

Cizre’de 1450-1451 yıllarında Cizre beyi Mir Zeynuddin'in kız kardeşi Zin ile Divan katibinin oğlu olan Memo arasında yaşanan gerçek bir aşk öyküsüdür.

Mem ve Tajdin Kız Kılığına girerek sevdikleri ile görüşüyordu

Cizre'de Divan Vezirinin oğlu Tacdin ile onun dostu, hikâyenin ana kahramanı Mem, bir Mart ayında yöredeki köse geleneğinin de etkisi ile kız kılığına girip kırlara çıkar. Cizre Beyi Mir Zeyniddin'in erkek kılığına giren kız kardeşleri Zîn ve Sitî de şenlik alanındadır. Tacdin ve Mem onları görmeden sevdalanmış iki gençtir. Şenlikte onları gören kızlar da sevdaya düşer. Parmaklarındaki yüzükleri değişirler. Heyecanda bayılan Tacdin ayıldığında parmağında Sitî yazan yüzüğü, Mem ise Zîn yazan yüzüğü bulur. Dadıları Hezebun, hekim kılığına girip gençleri bulur, yüzükleri geri ister. Mem, sevgilisinin yüzüğünü vermez.

Kapıcı ve Fitneci Beko’nun planı genç aşıkların kavuşmasını engelledi

Gençlerin hızla büyüyen aşkları, kentteki herkes tarafından bilinir. Cizre'nin önde gelenlerinin aracılığı ile Tacdin ve Mem, Cizre Bey'inden kızkardeşlerini ister. Bey, Tacdin'e Sitî'yi verir, yedi gün yedi gece düğün yapılır. İki düğün bir arada olmaz diye Mem ile Zîn'in düğünü ertelenir. Ancak Bey'in kapıcısı ikiyüzlü ve fitne Beko, Zin'in aşkına engel olmaya çalışır. Beko'nun fitneleri sonucunda Bey, kardeşini Mem'e vermeyi reddeder.

Bey ahalisini toplayıp ava gittiğinde Zîn ve Mem gizlice buluşurlar. Bey döndüğünde, ava onunla birlikte gidip dönmüş olan Tacdin, Mem ile Zin'i fark etmemesi için kendi evini ateşe verir ve Mem’e aşk borcunu bu şekilde öder.

mem.jpg

Mem, Zin ve Beko aynı yerde defnedildi

Mem, Beko'nun oyununa gelerek Bey ile iddialı bir satranç oyunu oynar. İlk üç oyunu aldıktan sonra Beko, Mem'in yönünü değiştirir ve Zin'i görüp hayallere dalmasına, böylece oyunu kaybetmesine sebep olur. Mem, Zin'e aşkını itiraf etmek zorunda kalır ve Bey onu zindana atar. Mem, orada Zîn'in hasretinden ölür. Cenazesi kaldırılırken Tacdin, Beko'yu görüp öldürür. Zin'in isteği ile ikisi yakın yere gömülür. Zin, Mem'in mezarı başından hiç ayrılmaz ve orada can verir; o da Mem'in mezarına gömülür.

Mem, Zin ve Beko’nun mezarı Cizre'de Dağkapı Mahallesinde bulunan Abdaliye Medresesi'nin idari odalarının altındaki bodrumda bulunuyor. Mem Uzin türbesini her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen en önemli yerlerin başında geliyor.

Dünyaca ünlü Şair ve mutasavvıf. Ahmed-i Hani tarafından da kaleme alınan bu muhteşem Aşk Hikayesi yüz yıllardır dilden dile koşan en büyük aşkların başında geliyor.

Kaynak:Cizrem Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.