Seyda Molla Abdülkerim Özervarlı (1932-2015)

Seyda Molla Abdülkerim Özervarlı (1932-2015)
Abdülkerim Özervarlı, 1932 yılında Cizre-Miralî mahallesinde dünyaya gelmiştir. Haci Said’in oğludur. Dedesi meşhur Abdi Ağa (Gençler Reisi), büyük dedesi Abdulkadir’dır. Cedd-i Dedesi Şeyh Ali, Musul şehrinden Cizre’ye yerleştikleri rivayet edilmektedir.

Seyda, evvela Kur’an-ı Kerim, Mevlud, Nû-bihar ve Mem û Zîn gibi çocukluk dönemi derslerini Hacı Selim Göral ve oğlu Abdurrahman’ın yanında okumuştur, daha sonraki eğitimini Cizre Seyyidan Camii imamı Molla İbrahim Karsî, Şeyh Ömer Zahidî, Molla İbrahim Sevik ve Cizre eski Müftüsü Mahmut Bilge’den aldığı derslerle sürdürdü. Molla Mahmut Bilge’den çokça istifade etmiştir, sıralı dini derslerini “molla camii”ye kadar kendisinden almıştır. Bilahare iki sene boyunca Irak/Zaho şehrinde baş müderris Molla Ahmed, Seyit Hasan Girikî ve Molla Ahmed Bêşêrî’nin yanında mantık, istiare, hadis ve Arapça gramer derslerini okudu. Yurda dönüşünde bir müddet Şeyh Seyda’dan da hadis ve Arapça dilbilgisi (Nahiv) okuduktan sonra 1951 yılında da Suriye/Kamışlı şehrinde Tecvid ve Kıraat derslerini almıştır.

Seyda, askerlik vazifesini 1953 yılında Çanakkale şehrinde yapmıştır.Askerlikte süresince de tahsilden uzak kalmamış ve Bingöllü asker arkadaşı Molla Hüseyin’den Farsça dersleri alarak, okuma ve yazmasına kadar fars diline hâkim olmuştur. Askerlikten sonra da eğitimini Seyyid Ali Fındıkî’den feraiz dersi alarak sürdürmüştür. En sonunda 1964 yılında Molla Yusuf Dêrşevî’nin yanında ilmini tamamlayarak “Seyda” icazetini almıştır.

1955 Yılında Silopi Verimli (Wahsid) köyünde bir yıl fahri imamlık vazifesi ve aynı yılda da talebe okutmaya başlamıştır.

1956 yılında Cizre merkezinde bulunan “Mushaf-ı Reş” camiinde resmi imamlığa başladı. Bir yıl sonra Kale mahallesindeki Hacı Hafız camiine görevlendirildi ve emekli oluncaya kadar burada hizmet ifa etti. İmamlık yaptığı camilerde imamlığın yanı sıra talebelere de ders verdi ve birçok talebe yetiştirmiş, bunlardan bazıları da icazet almıştır.
Seyda Molla Abdulkerim, medrese derslerinden ayrı olarak Bediüzzaman Said Nursî’nin risalelerinden, Sadi Şirazî’nin metinlerinden, Molla Ahmed Cezerî’nin meşhur divanından, Şeyh Ahmed-i Hanî’nin eserlerini daima okumuş ve çokça istifade etmiştir. Kendisinin diğer seydalardan farkı bu kıymetli eserlerden de istifadesi ve haşir neşir olmasıdır.

Seyda Molla Abdulkerim, çok değerli ve tanınan şahsiyetlere dersler vermiştir, Molla Alaeddin Malgir, Molla Halil Karsî, Molla Beşir Baseyi, Molla Vehac, Molla Hayreddin Ece, Molla İbrahim Torî, Molla Halil Bafeyi, Abdulaziz Hatip, Abdurrahim İnanç, M.Emin Dindar, Abdullah Yaşın, Muhammed Göral, Abdulkadir Bingöl ve oğlu M.Said Özervarlı gibi değerli şahsiyetler…

1983 yılında resmi imamlıktan emekli oldu, ama mümkün olduğunca camii ve dini hizmetlerden uzak kalamadı, derslerine ve hizmetlerine olabildiğince ve sağlığı imkân verdiğince devam etmiştir.
2015 yılında vefat eden Seyda Molla Abdulkerim Özervarlı 6 çocuk babasıdır. Türkçe, Arapça ve Farsça biliyordu.

Eserleri:
Sadi Şirazi’nin Gülistan adlı eserini Farsça’dan Kürtçe’ye çevirmiştir.
Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Farsça dillerinde bir sözlük, (henüz yayımlanmadı)

(Faruqé Seyda)

Kaynak:Cizrem Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.