Şeyh Muhammed Kesikbaş Türbesi Şırnak’ın Neresinde Ve Hakkında Bilinmeyenler?

Şeyh Muhammed Kesikbaş Türbesi Şırnak’ın Neresinde  Ve Hakkında Bilinmeyenler?
Şırnak’ın Cizre İlçesi Dağ Kapı Mahallesinde bulunan Nuh Nebi Camisi ve Nuh Peygamber Türbesini ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler cami avlusu önündeki Şeyh Muhammed Kesikbaş türbesinde dua okumadan ziyaretlerine başlamıyor.

Cizre’nin Dağkapı Mahallesinde Tarihi Kırmızı Medrese ile Nuh Peygamber Türbesi arasında bulunan, Şeyh Muhammed Kesikbaş türbesi üç yolun kesiştiği bir noktada yer alıyor.

whatsapp-image-2023-11-30-at-13-52-43.jpeg

Bir tarafında Hz. Nuh Türbesi, bir tarafında Sibernetik Bilimin kurucusu İsmail Ebul İz El-Cezeri, aşağısında tarihî ve ihtişamlı yapısı ile Kırmızı Medrese bulunan ve Cizre’nin en işlek kavşağının bulunduğu yerde Şeyh Muhammed Kesikbaş Türbesi yerli ve yabancı turistlerin en fazla merak ettiği türbelerin başında yer alıyor. Bu Türbe 16.Yüzyılda yaşadığına inanılan Şeyh Muhammed Kesikbaş’a ait olduğu rivayet edilir.

whatsapp-image-2023-11-30-at-13-52-45.jpeg

Şeyh Muhammed (Biserî ) başı kesik olduğundan dolayı lakabı Kürtçe Kesikbaş anlamına gelen (Bêserî)sözcüğünden gelmiştir. Düşmanlarla savaşırken başının kesilmesiyle halk arasında Kesikbaş evliya olarak da tanınır.

whatsapp-image-2023-11-30-at-13-52-32.jpeg

Kesikbaş hakkında çok farklı kaynaklarda farklı rivayet edilir. Edinilen ve iddia edilen bazı Rivayetlere göre Şeyh Muhammed Kesikbaş:

Şeyh Muhammed isimli bu şahıs İslam Halifesinin daveti üzerine gayri Müslümler ile yapılan bir savaşta kafasına bir kılıç darbesi alır. Kılıç darbesi sonucu kafası gövdeden ayrılır. Bu zat o kadar büyük bir aşk ve şevk ile bu cihada katılmıştır ki kopan kellesine kolunun altına alır ve savaşmaya devam eder. Kimi insanlara göre yedi gün yedi gece, kimi rivayetlere göre de yedi vakit kafasız bir şekilde savaşmaya devam eder. Savaş bitiminde kılıcını savaşa katılan Cizre beyine bizzat teslim eder ve ondan sonra vefat eder.

whatsapp-image-2023-11-30-at-13-52-35.jpeg

Suriye’den Gelen bir Alim

İkinci bir rivayete göre. Şeyh Muhammed Suriye’ye bağlı Biseri isimli köyden Cizre’ye geldiği yönündedir. Cizre’ye aşık olmuş ve ömrünün sonuna kadar Cizre’de kalıp alimlik yapar. Cizre halkı tarafından o kadar sevilmiştir ki vefatında Cizre’nin en değerli yeri olduğuna inanılan Hz. Nuh Peygamber’in yakınlarına defnedilir.

Yahudilerin Gömülerini sakladığı yer

ekran-goruntusu-2023-11-30-143327.png

Bir diğer rivayete göre Yahudiler Cizre’den çıkmadan önce Müslüman halkın türbelere verdiği değerin farkında oldukları için buradan ayrılmadan önce değerli eşyalarını buranın altına gömerek üstüne Şeyh Muhammed Kesikbaş yazdıkları yönündedir.

whatsapp-image-2023-11-30-at-13-52-40.jpeg

Kesikbaş,Cizre Halkı tarafından kabul görmüş ve kerametlerine inanılan bir zat olduğu şüphe götürmeyen bir gerçektir.Hz Nuh Türbesini ziyaret eden herkes önce Şeyh Muhammed Kesikbaş’a uğrar öyle cami avlusuna girerler.

Kaynak:cizremgazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.