Şırnak Ve Çevresinde Kur’an’dan sonra En çok okunan Kürtçe Mevlit’in Yazarı Kim?

Şırnak Ve Çevresinde Kur’an’dan sonra En çok okunan Kürtçe Mevlit’in Yazarı Kim?
Nuh Tufanı’nın ardından Hz. Nuh ve beraberindekileri taşıyan geminin karaya oturduğu, İnsanlığın ikinci kez yeniden dirildiği Peygamber Şehri Şırnak, bir çok ilim, alim ve bilim adamı yetiştirmiştir. Bunlardan biride Molla Hüseyin Batevi’dir.

Nuh Tufanı’nın ardından Hz. Nuh ve beraberindekileri taşıyan geminin karaya oturduğu, İnsanlığın ikinci kez yeniden dirildiği Peygamber Şehri Şırnak, bir çok ilim, alim ve bilim adamı yetiştirmiştir. Bunlardan biride Molla Hüseyin Batevi’dir.

beytussebap111.jpg

Yetiştirdiği ilim, alim ve bilim adamları ile bölgenin ilim,Bilim ve İrfan Merkezi olan Şırnak Merkez ve İlçelerinde yetişen İlim,Alim ve Bilim adamlarının yüz yıllar öncesinden kaleme aldıkları ve yazdıkları kitaplar geleceğe yön verirken geçmiş hakkında da insanların da geniş çaplı bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

Şırnak ve çevresindeki il ve komşu Ülkelerde Kürtçenin konuşulduğu bölgelerde Kur’an’dan sonra en çok okunan kitap Molla Hüseyin Batevi’nin yazdığı Kürtçe Mevlit olduğu iddia ediliyor.Bölge de her ne kadar halk tarafından bilinip dile getirilmese de hemen her gün okunan Kürtçe mevlit’ inin ilk yazarı Şırnaklı Molla Hüseyin Batevi olduğu iddia ediliyor.

whatsapp-image-2023-10-31-at-12-15-58.jpeg

Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz, Şırnak'ın değerlerinin ortaya çıkarılması gayesiyle düzenledikleri sempozyumla, 2008'de kurulan Şırnak Üniversitesi için belirledikleri strateji çerçevesinde bölgenin bütün değerlerini, soyut ve somut varlıklarını, akılcı, bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirmede evrensel boyuta taşımak istediklerini kaydetti.

Uluslararası Beytüşşebap ve Molla Hüseyin Batevi Sempozyumu Koordinatörü ve Şırnak Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz, Molla Hüseyin Batevi'nin Kürtçe kaleme aldığı Mevlit'in Kürtçe'nin konuşulduğu yerlerde Kur'an-ı Kerim'den sonra en çok okunan şey olduğunu söyledi.

whatsapp-image-2023-10-31-at-12-16-34.jpeg

Sempozyumla ilgili açıklama yapan Baz, 19 bilim adamı, tarihçi ve yazarın katıldığı sempozyumuda, Beytüşşebap ilçesinin tarihi, jeolojik, coğrafi, kültürel, turizm özelliklerinin yanı sıra Molla Hüseyin Batevi'nin hayatı ve eserlerinin tartışıldığını belirtti.

Hüseyin Batevi'nin hayatı, eserleri, mevlidi ve bu güne kadar bilinmeyen şiirlerinin anlatıldığını dile getiren Baz, şöyle konuştu:

"Şırnaklıların büyük bir çoğunluğu ve hatta din görevlilerinin bir kısmı bile, Melaye Ciziri, Feki Teyran, Ahmed-i Hani gibi Kürt edebiyatının kıymetli şairlerinden biri olan Batevi'nin Şırnaklı olduğunu bilmiyor. Batevi'nin Kürtçe yazdığı Mevlit, Kürtçe'nin konuşulmakta olduğu İran, Suriye, Irak ve Türkiye'nin değişik bölgelerinde Kur'an-ı Kerim'den sonra en çok okunan şeydir."

rnak-yeni.jpg

Baz, Şırnak'ın değerlerinin ortaya çıkarılması gayesiyle düzenledikleri sempozyumla, 2008'de kurulan Şırnak Üniversitesi için belirledikleri strateji çerçevesinde bölgenin bütün değerlerini, soyut ve somut varlıklarını, akılcı, bilimsel bir bakış açısıyla değerlendirmede evrensel boyuta taşımak istediklerini kaydetti.

Sempozyumla Şırnak'ı ve Beytüşşebap'ı en iyi şekilde tanıtmaya çalıştıklarını belirten Baz, "Şırnak aşiretlerini, kıyafetleri, turizm potansiyelini ile Beytüşşebap'ın markalaşmaya doğru hızla giden balı üzerine bir tebliğ sunuldu. Basın ve canlı yayınlar ile bütün bu bilgiler duyulmuş oldu. Molla Hüseyin Batevi'nin doğduğu ve vefat ettiği köy ziyaret edildi. Molla Hüseyin Batevi'nin hayatı ve önemi anlatıldı"dedi.

Molla Hüseyin Bateyî’nin Çalışmalarında

Şırnak’ın yetiştirdiği önemli ilim adamlarından Molla Hüseyin Bateyî, 1680-1760

yıllarında yaşamıştır. Medreselerde eğitimini tamamlayarak Hakkâri Meydan Medresesinde müderrislik yapmıştır. Bateyî, elimizde mevcut bulunan en eski Kürtçe Mevlid-i

Şerifiyle nâm salmıştır. Münacaât ve naat içerikli şiirlerin yanı sıra aşk ve sevgi ile ilgili

manzum eserler de kaleme almıştır. Bu makalede, Bateyî’nin gerek Mevlid-i Şerif’te gerekse diğer çalışmalarında Kur’ânî temalar ve Kur’ân’dan yaptığı iktibaslar ele alınmış;

Kur’ân’a ve Ulûmu’l-Kur’ân’a olan vukûfiyeti, Kur’ân’da zikri geçen bir kısım meseleleri

ele alış biçimi tespit edilmeye çalışılmıştır.

Kaynak:cizremgazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.