Şırnak’a “Nuh’un Kitabesi Anıtı” Dikildi

Şırnak’a “Nuh’un Kitabesi Anıtı” Dikildi
Şırnak belediyesi, Şehri Nuh’a yakışan “Nuh kitabesi”nin anıtını kentin girişine yerleştirdi.

(Melike Sevim) Şırnak'ın birçok noktasında yapımı gerçekleştirilen ve Şırnak’a özgü simgeleri yansıtan anıtlar ile buluşmaya devam ediyor. Taşıdıkları önemli anlamların yanı sıra şehrin estetik açıdan güzel bir görünüme sahip olmasını sağlayan “Hz. Nuh kitabesinin anıtı” “Nuh gemi maketi ” kent merkezindeki yerlerini aldı. Şırnak Belediyesi tarafından şu ana kadar şehrin dört bir köşesine yerleştirilen anıtların turizm ve tanıtımında önemli işlevler üstlenecek.

d0739b4a-7fe4-4573-ab1f-ad2dd9e62321.jpg

Şehrin merkezi girişine yerleştirilen Hz. Nuh Kitabesi anıtının müjdesini Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka Sosyal medya hesabı üzerinden verdi. Başkan Yarka, “ Kadim şehrimizin manevi ve tarihi kimliğini yansıtmak adına yapmış olduğumuz Hz.Nuh Kitabesini hastane kavşağımıza montajını gerçekleştirdik. Hz. Nuh’un kentine ve hemşerilerimize hayırlı olsun.”dedi

Şırnak İli Hakkında Bilinmeyenler:

Çok eski bir geçmişe sahip olan Şırnak ilinin tarihi Evliya Çelebinin 17.yy da yazdığı ‘Seyahatname’ isimli kitabına göre Nuh Tufanı öncesine kadar dayanır. Bu rivayete göre Nuh ‘un gemisinin ilimiz sınırları içerisinde bulunan yüksekliği 2089 metreye kadar uzanan Cudi Dağının tepesinde bulunduğu rivayet edilir. Bu rivayetlere göre Cizre, tufandan sonra ikinci kez Hz.Nuh ve oğulları tarafından inşa edilirken Cizre’nin kızgın sıcağından korunmak için, Şırnak yazlık ve yaylak olarak inşa edilmiştir. Şırnak Nuh ‘un Gemisi kalıntılarının olduğu öne sürülen Cudi Dağının Kuzeyinde Şehr-i Nuh adıyla kurulmuş “Şehr-i Nuh” adı verilen bu kentin adı zamanla değişerek “Şernah”, “Şırnek” ve günümüzde de “Şırnak” halini almıştır.

Nuh Peygamberin Türbesi Nerede:

Nuh Peygamber Türbesi : Nuh Peygamber Tufanı ile Cizreye yerleşen Hz.Nuh (A.S) vefatından sonra,Dağkapı Mahallesinde gömülmüştür.Burası daha sonra Havraya,sonra kiliseye ve 639 yılında da camiye çevrilmiştir.Dünyanın en eski türbelerinden biridir.

Ünlü tarihçi Cizreli İbnülesin.Firuzabadi,Evliya Çelebi,Katip Çelebi,Ebubekir Helevi ve Babilli Berassus (Bersis) bu türbenin Nuh (A.S) a ait olduğunu yazarlar.

Nuh Camiinin güney kısmında caminin bodrumunda mezarı şerifleri bulunur.Önce merdivenle inilirdi. Uzun ve dar bir namazgahı geçtikten sonra türbeye varılırdı. Türbenin üzerinde bir de sanduka bulunuyordu.ŞIRGEV Vakfı nın maddi desteği ile Nuh Nebi Yaptırma Yaşatma Derneğince “Nuh Peygamber Külliyesi” restore edilmiştir.

Kaynak:cizremgazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.