Tarihi Koynunda Barındıran Cizre

Tarihi Koynunda Barındıran Cizre
Hz.Nuh’un türbesinin bulunduğu Cizre yüz yıllardır tarihe, aşka, kültüre, medeniyete ve insanlığa beşiklik etmiştir.

(Mevlüde Sevim) Hz.Nuh’un türbesinin bulunduğu Cizre yüz yıllardır tarihe, aşka, kültüre, medeniyete ve insanlığa beşiklik etmiştir.

Buram, Buram tarih kokan Şırnak’ın Cizre İlçesi tarihi ve medeniyeti derinliklerini de barındırıyor.

sirnak-gezilecek-yerler-sirnakta-tarihi-yerler-sirnakta-gezilecek-yerler-sirnakta-gezilebilecek-yerler-nuhun-gemisi-nerede-nuhun-turbesi-nerede-dovc.jpg

Şırnak’ın Cizre ilçesi tarihi geçmişi 10 bin yıllara dayanırken gezilecek birçok kültürel mirasa da ev sahipliği yapıyor.

Binlerce yıllık tarih; Babil, Asur, Med, Guti, Selçuklu, Osmanlı, Rum, Arap, Emeviler ve Abbasi dönemlerine ait arkeolojik ve etnografi eserlerin bulunduğu, büyük fizikçi ve 60 makine mucidi İsmail Ebul-iz El Cezeri Müzesinin ve türbesinin bulunduğu Cizre, yerli ve yabancı turistlerin yeni gezi rotasında.

İlçede ve tarihi İpekyolu üzerinde bulunan tarihi yerler ise şöyle.

Ulu Camii

indir.jpg

Cizre merkez Alibey Mahallesi’nde bulunan Cami, Cizre’nin İslam’ı kabul etmesiyle 639 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir. Abbasiler döneminde cami yıktırılıp, onarıma alınmıştır. 1160 yılında Cizre Beyi Baz Şah’ın oğlu Al Sencer tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1156 da dört köşe inşa edilen minaresi 1945-1946 ve 1971 yıllarında 2 kez onarım görmüştür. Cizre Ulu Camii kapılarında bulunan Ebul-İz ’in yaptırdığı ünlü ejder figürlerinden biri İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinde bulunmaktadır. Cizre Ulu Camii’nin, 13. yüzyıla tarihlenen, eşsiz bir el işçiliğine sahip ahşap kapısının tunç kapı tokmağı üzerinde iki ejder ve ortasında bir aslan başının bulunduğu bir kompozisyon görülmektedir. 1976 yılından beri Türk ve İslam Eserleri Müzesinde sergilenen kapı tokmağının diğer teki 1969 yılında yerinden sökülerek çalınmıştır ve günümüzde Kopenhag David Samling Müzesi’nde sergilenmektedir.

cizrekazi-1.jpg

Bunun yanında Şırnak’ın Cizre İlçesinde Bir çok tarih ve medeniyeti aynı yaşamak ve görmek mümkündür. Cizre geçmişten günümüze ışık tutan ve tarihi yön veren buluşları ile tarihte yerini korumuştur.

Kaynak:cizremgazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.