Saksıda çilek nasıl yetiştirilir? İşte çileğin çok daha hızlı büyümesini sağlayan tüyo

Saksıda çilek nasıl yetiştirilir? İşte çileğin çok daha hızlı büyümesini sağlayan tüyo
Saksıda çilek yetiştirmek için işte bilmeniz gereken tüyolar

Saksıda çilek yetiştirmek, evde kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirmenin keyifli bir yoludur. Bu yöntem, sınırlı alanı olanlar veya bahçe işleriyle uğraşmaktan hoşlanmayanlar için idealdir. Ayrıca, çileklerin saksılarda yetiştirilmesi, toprak kalitesini kontrol etme imkanı sağlar ve böylece bitkinin daha iyi büyümesini sağlar.

1. Doğru Saksı Seçimi: Çileklerin saksıda sağlıklı bir şekilde büyümesi için uygun büyüklükte ve drenaj delikleri bulunan bir saksı seçmelisiniz. Genellikle 20-30 cm derinliğinde ve 30-45 cm genişliğindeki saksılar çilek yetiştirmek için uygun olacaktır.

2. Toprak Seçimi: Çilekler humuslu, iyi drene olan toprakları severler. Bu nedenle çiçek toprağı, torf ve perlit karışımı bir toprak tercih edebilirsiniz. Ayrıca toprağın asitli olmasına da dikkat etmelisiniz.

3. Işık ve Sıcaklık: Çilekler güneşli ve aydınlık ortamları severler. Bu nedenle saksınızı güneş alacak bir yere yerleştirmelisiniz. Ayrıca çileklerin düşük sıcaklıklara dayanıklı olduğunu unutmamalısınız.

4. Sulama: Çileklerin düzenli sulanmaya ihtiyacı vardır. Toprağın kurumasına izin vermeden, ancak su birikintisi oluşturmadan sulama yapmalısınız.

5. Gübreleme: Çileklerin hızlı büyümesi için düzenli olarak organik gübre uygulamak faydalı olacaktır. Ancak aşırı gübrelemenin bitkiye zarar verebileceğini unutmamalısınız.

6. Yabancı otlar: Çileklerin etrafındaki yabancı otları temiz tutmak, bitkinin daha iyi büyümesini sağlayacaktır.

İŞTE SAKSIDA ÇİLEK YETİŞTİRME

Çilek Fidesi Nasıl Ekilir?

z.jpg

Çilek yetiştirmek için fideler genellikle Mart-Eylül ayları arasında ekilir. Ancak fidelerin kökleri saksılıysa ve uygun koşullar sağlandığıysa dört mevsim ekim işlemi yapılabilir. Çilek fidesini ekmek için öncelikle saksıyı torflu toprakla doldurun. Fideleri köklerine zarar vermeden toprağa yerleştirin. Kenarlarından hafifçe toprakla örtün ve ilk sulama işlemini yapın. Saksının büyüklüğüne göre 1 adet saksıya 1-3 arası çilek fidesi ekebilirsiniz.

Çilek Kaç Günde Bir Sulanır?


Çileği drenaj delikleri olan bir saksıya ekmeniz gerekir. Ayrıca toprağın sürekli nemli kalmasına da dikkat etmelisiniz. Ancak çileği çok fazla sulamak, köklerin çürümesine yol açabilir. Sula sıklığını belirlemek için parmak testi yapabilirsiniz. Parmak testi; İşaret parmağınızı toprağın içine batırın. Eğer toprak kuruysa, sulama yapabilirsiniz. Eğer toprak nemliyse, sulama işlemini 1 gün sonrasına erteleyebilirsiniz. Bu süre yaz ve kış aylarında değişiklik gösterebilir. Özellikle sıcak havalarda toprağın nemini her gün kontrol edebilirsiniz. Çilek güneşi seven bir bitkidir. Bu yüzden günde 6 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletmeniz gerekir.

Çilek Toplandıktan Sonra Budama İşlemi Nasıl Yapılır?


Tozlanma evresinden sonra meyve 30-35 gün içerisinde olgunlaşır. Meyveleri topladıktan sonra mutlaka budama işlemi yapılmalıdır. Budama için, meyveleri bitkiye zarar vermeyecek şekilde toplayın. Daha sonra bitkideki kurumuş yaprakları dikkatlice kopartın. Toprağın üzerine düşen kuru yaprakları da temizleyin. Son olarak toprağı ara sıra sulayarak nemlendirin. Böylece önümüzdeki yıllarda da çilek yetiştirmeye devam edebilirsiniz.

Kaynak: lezzet.com.tr, cizremgazetesi.com

Kaynak:Haber Merkezi