Abdullah KALKAN

Abdullah KALKAN

SONRADAN GURMELER VE DEĞİŞEN CİZRE YEMEKLERİ

Mahalli yemekler ve gastronomi konusunda dünya ülkelerinin birbirleri ile yarıştığı bir dönemde yaşıyoruz. Ülkeler arası yemek yarışı bir yana ülkeler içindeki iller ve bölgeler birbirlerine nispet yaparcasına kendilerine ait yemek ve tatlılara coğrafi İşaret tescili ve patent a yarışındalar.

Ülkemiz de Büryan patenti alma yanışı giren Siirt ve Bitlis ile başlayan rekabet ülke geneline yayıldı. Bu alanda Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Gaziantep illeri başı çekiyor.Kimisi kebabı, kimisi çiğköfteci, kimisi baklavasına patent alıp gastronomide marka oldular

Gel gör ki Neolitik dönemden günümüze kadar onlarca kavime beşik olmuş. Birçok kültürü bünyesinde barındıran güzelim İlçemiz bu yarıştan kopmuş durumdadır. Dünyanın neresinden olursa olsun bir kere bir Cizreliye misafir olmuş ve Cizre'nin yemeğini yemiş olup ta yediği yemeği beğenmeyen ve hayran kalmayan bir kişi bulamazsınız. Buna rağmen özellikle mahalli yemeklerimiz unutulmaya yüz tutmuştur.

Eski yemeklerimizin unutulmasında her ne kadar büyüklerimizin kabahati varsa bile bu gastronomi kültürümüzün kaybolmasının gerçek sebebi meşakkat göstermeyip hazır yemeklere tamah eden gelinlerimiz ve fast fooda yönelen sonradan gurme gençlerimiz dir

Ben inanıyorum ki sayısı belki bin adedi geçmiş olan derneklerimizden bir kaç tanesi bu konuya odaklanıp kurs, eğitim ve imkân sağlarsa ilçemizin o unutulmak üzere olan meşhur yemekleri tekrar eski cazibesine kavuşacaktır.

Sadece gece geç saatlerde Adana'ya şırdan yemeye gelen, sabahın erken saatlerinde kalkıp Siirt te büryan yemek için uyanan yüzlerce turistin mahalli ekonomiye katkısı bir yana bu kültürümüzü unutturmamak ta bizim için tarihi bir sorumluluktur aslında.

Sonradan Gurme ve damak zevki olmayan bu kuşağa inat anne ve babalarımız da bu sorumluluğun farkında olmalı ve anne babalarından öğrendikleri yemekleri kızlarına ve gelinlerine öğretmek ve yaptırmak zorundadır.

Yakın zamanda Meyre coğrafi işaret tescili aldı. Yani yıllar geçse de bizden sonra gelecek olan kuşaklar her ne kadar yemeseler bile MEYRE’nin bizim yemeğimiz olduğunu bilecek ve gurur duyacaklardır.

Fakat sonradan Gurme kuşak tarafından unutulmaya yüz tutmuş olan SERBIDEW.İRKOKERI, AVTİTUK, PINU, KATKE DIVSE,KUTILKE TOPE.... Ve diğer yemeklerimiz ne olacak. Hangi il veya hangi İlçeden bir sivri zekâlı çıkıp bu yemekleri tescil ederek kendi memleketine artı sağlayacak... Biz bunu düşünüp duralım bakalım

Bu yazı toplam 1730 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah KALKAN Arşivi