Kadir Gecesi'nin anlam ve önemi Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek anlattı

Kadir Gecesi'nin anlam ve önemi Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek anlattı
Ramazan’ın 27. gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesini Müslüman aleminin tamamında olduğu gibi, Şırnak'ta da Kadir Gecesi coşkuyla idrak edilecek.

Şırnak Halkı, İslam dünyasının tamamı gibi Ramazan ayını uğurlamaya hazırlanıyor.

Bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir Gecesi'ni karşılamak için Merkez, ilçe ve köylerde camilerde teravih namazları ve mevlit programlarıyla büyük bir özenle hazırlıklar yapılıyor. Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı bu mübarek gecenin anlam ve önemini Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek bizimle paylaştı.

34402.jpg

Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek, Kadir Gecesi'nin önemini şu şekilde ifade etti:

“Bu gece, ihya edildiği zaman bin aydan, bir ömürden daha hayırlı bir gece. Bu gece, Yüce Rabbimizin inayetiyle meleklerin, Cebrail’in yeryüzüne indiği bir gece.

Bu gece, Kur’an-ı Kerimin doğum günü. Bu gece, Kur’an-ı Kerim’in gönlümüze, dünyamıza, âleme doğduğu bir gece. Bu gece, Rahmet-i İlahi tecelli etti. Bu gecede Âlemlere rahmet olarak gönderilene, Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.s.) Peygamberlik vazifesi verildi.

Bu geceye, Hak (c.c.), Kadir Gecesi dedi. Bu gece, Kur’an gecesi. Bu gece, bağışlanma gecesi. Bu gece, bir ömre bedel ibadetlerle Rabbimize yönelme gecesi. Yüce Allah’ın kullarına ikramının bol olduğu, günahkâr olanların affa uğrayabilecekleri, hatalarından kurtulmak isteyenlerin bu hatalarını affettirebilecekleri bir zaman dilimine, mübarek kadir gecesine kavuşmuş bulunmaktayız.

Hayatımızın nasıl değişikliklere uğrayacağını ve daha nice sırrına vakıf olamadığımız hususları Yüce Allah, Kur’an-ı Kerimde şöyle bildirmekte: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Kadir gecesini önemli kılan en temel faktör, Kur’an-ı Kerim’in kendisinde indirilmeye başlanmasıdır. Kur’an-ı Kerim son ilahi mesajdır. İnsanlığı yanlıştan doğruya ulaştıran, dünya ve ahiret huzuru sağlayan son kutsal kitaptır. Allah’ın insanlık için merhametinin nişanıdır.

ekran-goruntusu-2024-04-05-103041.png

Kur’an-ı Kerim, bir geceyi bin aydan daha hayırlı kılmaktadır

Ramazan ayı için on bir ayın sultanı dememizdeki asıl hikmet, Kur’an-ı Kerimin içinde indirildiği ay olmasıdır. Bu ayda indirilmeye başlamasıyla bu aya verilen kıymet artmış ve bu ayda müminler için oruç emredilmiştir. Bu ayda Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), Cebrail (a.s.) ile Kur’an-ı Kerimi okumuş, mukabelede bulunmuşlardır. Bizler de bugün bu sünneti, mukabele okumak suretiyle gerçekleştirmekteyiz. Nasıl ki, Kur’an bir ayı on bir ayın sultanı yapıyor ise, nasıl ki Kur’an bir geceyi Kadir gecesi olarak bin aydan daha hayırlı yapıyor ise, gönlümüze, benliğimize aktardığımız Kur’an bizleri ulvi bir mertebeye ulaştıracaktır. “Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.”

Ramazan ayında ve özellikle kadir gecesinde, tövbe ve istiğfarda bulunalım. Bugün ve gecelerde Kuran-ı Kerimi bizler de gönlümüze indirelim. O’nun manevi feyzinden istifade edelim. Onu okuyalım, anlayalım ve hayatımıza aktaralım.

ekran-goruntusu-2024-04-05-103108.png

Bu gecede dua etmek de yapacağımız ibadetlerden olmalıdır. Dua, ibadettir. Yapıldığı anda ibadet yapılmış sevabı alınmasının yanı sıra, kişinin istekleri Yaratan tarafından kendisine verilir. Bu gece hakkında Hz. Aişe Validemiz (r.a.) Efendimize şöyle bir soru yöneltmiştir: Ey Allah'ın Rasulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? Allah Rasülü:"Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu.

Allah merhametlidir, merhamet edeni sever; herkese merhamet edelim. Allah affedicidir, affedenleri sever; affedelim.

Namazlarımızdan bazıları eksik kalmış olabilir. Bu gecede dinimizin direği olan namazı çoğaltalım. Geçmişte kılamadıklarımızı kılmaya çalışalım. Kötülükten arınmanın yolu, namaz iledir. Birlik ve beraberliğimizi kenetlendirelim. Aynı Rabbe, aynı Kitaba, aynı Peygambere iman ettiğimizi, aynı kıbleye yöneldiğimizi unutmayalım. Biz Müslümanız, biz birbirimizin manevi kardeşleriyiz.

Kadir gecesinin ve bu mübarek günlerin hürmetine hatalarımızı, yanlışlarımızı ve günahlarımızı affeylesin.

Bu vesileyle Kadir gecenizi tebrik ediyor, Milletimiz ve tüm İslam âlemi için hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.