Şırnak'ta Ezidi Bayramı 'Çarşema Sor' Kutlanacak

Şırnak'ta Ezidi Bayramı 'Çarşema Sor' Kutlanacak
17 Nisan Çarşamba günü Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Mağara (Kıvex) köyünde, Ezidilerin 'ÇARŞEME SOR' adını verdikleri Bayram kutlanacak.

Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Mağara (Kıvex) Köyü’nde Ezidilerin kutladığı “Çarşema Sor” bayramı kutlanacak. Mağara Köyünde yıllar önce Avrupa’nın birçok ülkesine göç eden İdilli Ezidileri 17 Nisan’da Mağara(Kıvex) Köyü’nde bir araya gelerek kutsal bayramlarını kutlayacak.

Bayram için şimdiden hazırlık yapmaya başlayan Ezidiler kutlama için büyük bir organizasyon gerçekleştirecek. Bu yıl oldukça kalabalık olacağı tahmin edilen bayrama Avrupa ülkelerinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de katılım olacağı belirtildi.

277316-227212419.jpg

Çarşema Sor nedir?

Çarşema Sor, Ezidilerin bayramlarından biridir. Kürtçenin Kurmanci lehçesinde Çarşema Sor “Kırmızı Çarşamba” anlamına gelir. Çarşema Serê Nîsanê (Nisan Başı Çarşambası) olarak da adlandırılır. İlkbaharda, Jülyen ve Selevkos takvimlerinde Nisan ve Nisan aylarının ilk Çarşamba gününe, yani Gregoryen takvimine göre 14 Nisan veya sonrasındaki ilk Çarşamba gününe denk gelir. Kürtler Jülyen yani Hicri Takvimi kullandığı için Miladi Takvimi’in 14 Nisan’ı, Kürtlerde 1 Nisan’a denk geliyor.

Dünyada bir çok din farklı ırklar ve ulusların ortak noktası iken Ezidilik inancı sadece Kürtlerde bulunuyor. Şırnak,Siirt,Şanlıurfa,Batman, Mardin ve bir çok ilde Ezidi köyleri bulunuyor. Ancak bir çoğu 1980 ve 1990 yıllarından sonra topraklarını terk ederek dünyanın bir çok ülkesine göç etmek zorunda kaldı. Son yıllarda başta Mardin’in Midyat ve Şırnak'ın İdil ilçelerine bağlı köyler olmak üzere bir çok Ezidi köye geri dönüşler oluyor.

Ezidiler (Yezidi) hakkında bilinmeyenler

Ezidilerin Meleke Tawusu’n bugün yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanılıyor.

Üstün varlıkları Yezdan adı ile verilirler. Öyle yüksek bir mevkidedir ki ona doğrudan tapılamaz. Pasif bir güç olarak adlandırılır, dünyanın yaratıcısıdır, koruyucusu değildir.

TAVUS MELEĞİ : En yüceleri Melek Tavus olarak bilinen Tavuskuşu meleğinin de aralarında bulunduğu yedi büyük ruh Yezdan'dan çıkmıştır. diyorlar.

Melek Tavus kutsal iradenin aktif uygulayıcısı olarak ve Tanrıdan ayrı düşünülemez. Bu nedenle Ezidilik tek tanrılıdır.

Ezidi ya da diğer ismiyle Yezidiler'in Emevi hanedanının ikinci halifesi olan Yezid İbn Muaviye'den geldiğine inanan kişiler var. Ancak Ezidilerin Yezid ile hiçbir ilgisi yok. Ezidiler Yezid’e ile karıştırmasına kızıyorlar. İsmin kökeni Kürtçe’de melek ya da ilah, tanrı anlamına gelen "ized" kelimesinden geliyor. Ezidi kelimesi basitçe "tanrıya inananlar" anlamına geliyor, Ezidiler de kendilerini bu şekilde tanım veriyorlar.

lalish-the-whole-view.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.