BAŞKAN HAŞİMOĞLU`NDAN ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ UYARISI

BAŞKAN HAŞİMOĞLU`NDAN ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ UYARISI
Silopi Ziraat Odası Başkanı Agit Haşimoğlu Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvuru süresinin 29 Haziran tarihinde sona ereceği uyarısında bulundu. Başkan Agit Haşimoğlu yaptığı açıklamada,...
 

Silopi Ziraat Odası Başkanı Agit Haşimoğlu Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) başvuru süresinin 29 Haziran tarihinde sona ereceği uyarısında bulundu. 
Başkan Agit Haşimoğlu yaptığı açıklamada, çiftçi kayıt sistemine başvuruda bulunmayanların mevzuat hükümleri gereğince hiçbir tarımsal destekleme ödemesinden faydalanamayacakları belirtti. 
Çiftçilerden ÇKS başvurularını 29 Haziran tarihine kadar yaptırmaları istenilen açıklamada, "Bilindiği üzere çiftçi kayıt sistemine başvuruda bulunmayanlar ilgili mevzuat hükümleri gereğince hiçbir tarımsal destekleme ödemesinden faydalanamazlar. Geçen yıla göre önemli oranda çiftçimizin halen başvuruda bulunmadığı anlaşıldığından, mağduriyet yaşamamaları için, 2018 yılı ÇKS başvurularını en geç 29 Haziran mesai bitimine kadar bağlı bulundukları İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir" dedi. 

Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS Nedir?

Çiftçilerimiz devlet tarafından kayıt altında tutulup, üretim ve çalışma içinde olan kişi sayısını sürekli olarak gözlemleyebildiği yeni online kurum sistemidir. Çiftçi kayıt sistemi sayesinde bilgilendirmeler bizzat devlet eliyle doğrudan çiftçilere ulaştırılırken tarımsal desteklemelerin, yardımların, proje detaylarının ve aşamalarının doğru ve net bir şekilde anlaşılmasını sağlıyor. Faaliyet gösteren çiftçi sayısı bu sayede belirlenirken tarım politikası ve çalışması bu bilgilerin doğrultusunda daha net bilgiler sunarak ilerliyor. Tarım Bakanlığı bu sayede tüm çiftçilere ulaşabilirken çiftçilerde bakanlık ile doğrudan iletişim halinde bulunmuş oluyor.

Çiftçi kayıt sistemi ile devlet destekleme ödemelerinin denetlenmesinde, izlenmesinde, raporlanıp sorgulanmasıyla sağlıklı ve güvenilir değerlendirmelerin yapılabilmesi için çiftçilere ait her türlü tarımsal faaliyetlerine ilişkin bilgilerin Tarım Bakanlığı tarafından oluşturulan ve zorunlu hale getirilen merkezi bir veri tabanıdır.

Çiftçi Kayıt Sistemi ÇKS Nasıl Kayıt Olunur?

Çiftçi kayıt sistemi kaydı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il ve ilçelerde bulunan müdürlüklerinde bizzat yapılmaktadır. Aşağıda belirteceğimiz belge ve bilgilerin eksiksiz olarak Tarım ve Hayvancılık Bakanlıklarının müdürlüklerine sunulmasıyla birlikte değerlendirme süreci başlayacak, bakanlık yetkilileri uygun görmeleri halinde müracaat eden kişinin Çiftçi Kayıt Sistemi üyeliği tamamlanacaktır.

Çiftçi Kayıt Sistemi her sene güncellenmektedir. Bunun sebebi çiftçinin her sene faaliyet gösterip göstermediğinin tespit edilmesidir. Her sene üretime devam ediyorsanız bağlı bulunduğunuz Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il ve ilçe teşkilatlarına giderek güncellemenizi kısa bir işlemle sağlayabilirsiniz ancak bir sene boyunca güncelleme işleme yapmadığınızda ertesi sene güncelleme yapamazsanız. Bu süreçte kişi tekrar Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt oluyormuş gibi işlemlerini baştan yapacaktır.

Çks Kayıt için gerekli belgeler

1) Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının il ve ilçe müdürlüklerinde temin edeceğiniz Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru dilekçesi,

2) T.C. kimlik numarasını gösterir nüfus cüzdanı,

3) Müracaat eden kişinin tarım alanını ilgilendiren A,B veya C türünden Çiftçi Kayıt Formları,

4) Ziraat odasından alınacak olan müracaat eden kişinin çiftçi olduğunu gösteren Çiftçi Belgesi,

5) Tarım arazisi birden fazla kişiye aitse (hisseli), tarım arazilerini hissedarlardan birinin kullanması halinde Muvafakatname-1, işlenen tarım arazilerinin mülkiyeti eş ve çocuklara aitse Muvafakatname-2 istenilir. Vesayet altındaki kişiler için mahkeme kararının onaylı sureti istenir. Muvafakatname verenlerin Nüfus Müdürlüğünden alınmış tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneği başvuru sırasında istenilir.

6) Tarım arazisinin başvuran kişiye ait olduğunu gösteren, ilgili tapu müdürlüğünden alınmış olan onaylı bilgisayar çıktısı

7)Kiralık araziler için Kira belgesi ve kiraya verenin tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneği istenilir. Toplam kiralama alanı 100 dekar ve üzerinde ise kiralama belgesi noter onaylı olmalıdır.

8)Kadastro geçmemiş yerlerde İlçe Tespit Komisyonunca hazırlanan, komisyon ve çiftçi tarafından müştereken imzalanmış keşif raporu.

Çiftçi Kayıt Sistemi Avantajları ve Çiftçi Kayıt Sistemi Formu

Çiftçi kayıt sistemlerine kayıt olan çiftçi devlet tarafından her yıl verilen destekleme ödemelerini ÇKS bilgilerinin güncellenmesi sayesinde alabilir. Çiftçiler için oluşturulan ve her türlü işlemlerin Çiftçi kayıt sisteminde yapılabilmesini sağlayan sisteme kayıt olan çiftçiler Çiftçi kayıt formu doldurmaktadır. Çiftçi kayıt formu ise ÇKS’ye kayıt olabilmek ve çiftçilerin ÇKS bilgilerinin güncellenebilmesi için başvuru sahibi çiftçilerden istenen formdur.

Çiftçi kayıt sistemine kayıt olmak için Çiftçilerden talep edilen formu dolduran çiftçiler sisteme kayıt olduktan sonra artık ÇKS belgesine sahip olabilirler.

Akrabalarının arazisini ekenler için Çiftçi Kayıt Sistemi

Ektiğiniz arazilerin sahibi birinci dereceden akrabalarınız, eşiniz, anne ve babanız, çocuklarınız, ise onlardan bu arazilerin kullanım hakkını aldığınıza dair Muvafakat belgesi doldurmalısınız. Tapuların fotokopisi çekilerek Tapu Sicil Müdürlüğünden aslına uygundur kaşesinin bastırmalısınız. Tapu Sicil Müdürlüğünden sonra boş C formunu talep ederek ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazarak formu doldurmalısınız. Doldurduğunuz bu form arazinin bulunduğu köyün ya da mahallenin muhtarına ve azasına imzalatılmalıdır.

Hicar ekenler için Kayıt Sistemi başvurusu

Ürün ekeceğiniz tarım arazisi başka bir gerçek veya tüzel kişiye ait ise arazinin sahibi olan gerçek ve tüzel kişiyle kira sözleşmesi hazırlanması gerekmekte. Kiraladığınız arazi 100 dekarın altındaysa kira sözleşmesi muhtar ve azalar tarafından onaylanır ancak kiraladığınız arazi 100 dekarın üstündeyse kira sözleşmesini muhtar ve azalar değil noter onaylamak durumundadır.

1) Kiraladığınız arazi devletin sahip olduğu hazine malıysa deftardarlıktan veya mal müdürlüğünden kiralandığına dair kira sözleşmesi

2) Kiraladığınız arazi vakıf arazisi ise ilgili vakıfla yapılmış kira sözleşmesi,

3) Kiraladığınız arazi köy tüzel kişiliğine ait ise arazinin bulunduğu köyün muhtarı ve en az iki aza tarafından onaylatılmalı,

Tapuların fotokopileri çekilerek tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırılmalıdır. Daha sonra rutin olarak yapılan C formunu tapu bilgileri ve araziye ekeceğiniz ürün bilgilerini doldurarak tamamlayabilirsiniz.

Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmadan önce eksik belgelerinizi internet üzerinden temin edebilir ve doldurabilirsiniz. Başvurunuzun tamamlanmasının ardından çiftçi profilinizi ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) E-Devlet ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) sorgulama sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Sorgulamalarınız sonucunda size sağlanan destek ve tarım bilgilerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.