CİZRE`NİN ELEKTRİK SORUNU MASAYA YATIRILDI

CİZRE`NİN ELEKTRİK SORUNU MASAYA YATIRILDI
Şırnak'ın Cizre ilçesinde öğretmen evinde bir araya gelen STK temsilcileri, Muhtarlar ve Vatandaşlar, DEDAŞ Ekiplerinin vatandaşa yazdığı ceza ve elektrik sayaçlarının dışarıya çıkarılmasından duydukları rahatsızlığı...
 Şırnak'ın Cizre ilçesinde öğretmen evinde bir araya gelen STK temsilcileri, Muhtarlar ve Vatandaşlar, DEDAŞ Ekiplerinin vatandaşa yazdığı ceza ve elektrik sayaçlarının dışarıya çıkarılmasından duydukları rahatsızlığı DEDAŞ yetkililerine iletti.

         Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi(DEDAŞ) Şırnak İl Müdürü Murat Horoz, Cizre Öğretmen Evi toplantı salonunda Ak Parti Şırnak İl Başkanı Halil İbrahim Erkan Başkanlığında düzenlenen toplantıda Cizreli vatandaşların elektrikle ilgili sorun ve sıkıntılarını dinledi.

         Cizre'de vatandaşlar iddialara göre DEDAŞ Kaçak ekiplerinin gece gündüz demeden evlere baskın yapar gibi girdiğini ve çok yüksek meblağlı cezalar keserek vatandaşları mağdur ettiği iddiası ile sosyal medya üzerinden toplanma kararı aldı. Cizreli vatandaşların bu paylaşımını gören Ak Parti Şırnak İl Başkanı Halil İbrahim Erkan yönetim kurulu üyeleri ve Dedaş Şırnak İl Müdürü Murat Horoz ile birlikte Öğretmen evinde düzenlenen toplantıda bir araya gelip, vatandaşların elektrik sıkıntısını masaya yatırdılar.

         Burada vatandaşların sorunlarını dinlemek ve etkin çözümleri toplamak için bir araya geldiklerini belirten Ak Parti Şırnak İl Başkanı Halil İbrahim Erkan,geride bıraktığımız yıllarda çok ağır travmalar yaşadık.Yaşadığımız bu travmaları aşacak olanda hedeflediğimiz 2023 ve 2073 vizyonundaki o müreffeh Cizre'ye,Silopi'ye,Şırnak'a ulaşacak olan ve bu kentleri geleceğe ulaştıracak olanlarda bizleriz dedi.

         Dedaş kaçak ekiplerinin elektrik saatinde kaçak varsa da ,yoksa da ekiplerin vatandaşlara yüksek meblağlı cezalar yazdığını iddia eden Cizre Muhtarlar Birliği Başkanı Saithan Tuncer," burada elektriği bize çok pahalıya satıyorlar. Gaziantep’ten, Mersin’den, İzmir’den, Bursa’daki vatandaşların ödediği elektrik faturası ile Cizre'de vatandaşların ödediği elektrik faturası arasında çok büyük bir fark var. Burada her ay açma kapama ve sayaç okuma ücreti olarak 45 TL faturalara ekleniyor. Buradaki halk çok fakir ve ekonomik olarak zor durumdalar. Büyüklerimizin dediği gibi Kılıç elinde olsun ama Allahın merhameti de kalbinde olsun. Bu memlekette fabrikalar yoktur. Kimisi şoför ırağa gider, kimisi sırtında mal taşır, kimisi de günlük yevmiye ile çalışıyor. Ama her ay 400-500 TL elektrik faturası ödemeleri vicdani değildir. Bunun yanında da kaçak ekipleri evlerimizin kapısını kırıp baskın yapar gibi evlerimize giriyor ve kaçak olsa da olmasa da ceza kesiyorlar. Eğer Türkiye'nin her hangi bir yerinde Edirne'de elektrik sayaçları dışarı çıkarılıyorsa burada da çıkarılsın. Eğer İzmir, Balıkesir gibi yerlerde ekipler ev ev dolaşıp elektrik sayaçlarına baskın yapıyorlarsa bize de yapsınlar. Şırnak bütün il ve ilçeleri Kocaeli'nin bir ilçesindeki fabrika kadar kaçak elektrik kullanmıyor. Ama ismimiz çıkmış dokuza inmez sekize. Vatandaşa on milyar, altı milyar, dört milyar ceza kesmek çok günahtır ve yukarıda Allah vardır. Bunun hesabı da öbür tarafta verilir dedi.

         Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi ise, eğer Türkiye'de bir tek Cizre'de Silopi’de, Şırnak’ta kaçak elektrik kullanılıyorsa istiyorlarsa elektrik sayaçlarını değil dışarıya istedikleri bir yere götürsünler. Ama Türkiye'de başka bir yerde bu uygulama yok. Bu uygulama bir kere vatandaşı rencide ediyor. Bırakın Cizre’yi, Silopi’yi, Şırnak’ı Doğu ve Güneydoğudaki elektrik kaçağı Kocaeli’ndeki sanayi bölgesindeki kadar değildir. Doğu ve Güneydoğudaki elektrik kaçağı Antalya lara yolundaki otel zincirlerin ki kadar değildir. Tabi ben bunu söylerken kaçak elektrik meşrudur, yapalım, edelim anlamında söylemiyorum. Batıdaki uygulama neyse burada da aynı uygulama olsun. Sayacın, caddeye ve kapıya konulması kadar rencide bir şey yoktur bu şekilde insanların onuru ile oynanmış oluyor. Kimse kaçak ekipleri gelip gitmesin demiyor ama Ankara'da biri kaçak elektrik kullanıyorsa bunun uygulaması nasılsa burada da o uygulansın. Ama diğer şekilde insan onuru her şeyden ötedir. Bu şekilde insanların onuru ile oynanmış oluyor. Para bir şekilde telafi edilir ama insan onuru her şeyden önce olması gerekir. Bu uygulama ile bir kere insanların onuru zedelendi ve onurları ile oynanmış oluyor. Türkiye’de bazı şeyleri göz ardı etmek için başka şeyler ön plana konuluyor. Güneydoğu’daki kaçak elektrik sürekli basında konuşuluyor buda Türkiye'deki o büyük babaların yaptığı kaçakları örtbas etmek için sürekli bu gündemde tutuluyor dedi.

         Dedaş Şırnak İl Müdürü Murat Horoz ise, sokağa çıkma yasağında hiç bir kurum müdürü ve çalışanların bulunmadığı Cizre'deki dedaş ekiplerinin büyük bir özveri ile çalışıp yasaktan sonra herkesin bir iki yıl daha elektriğin verilemeyeceğini söylediği Cizre'ye on günde elektrik verdiklerini söyleyip, bu emeklerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

         Horoz, bugün burada sayaçlar şöyledir, ücretler bu kadar geliyor ve benzeri konularda konuşacağız. Biz sadece şirket olarak burada elektriği satalım, para kazanalım derdinde değiliz. Biz bölgenin en büyük istihdam şirketiyiz ve altı bin tane çalışanımız var. Biz burada hizmet ediyoruz. Bu yapmış olduğumuz yatırımlarda adı üzerinde kaçakmış, sizi cezalandırmakmış gibi bir dertte değiliz. Bende bir vatandaşım ve elektrik faturası ödüyorum. Bu bir yatırımdır öncelikli olarak buna o şekilde bakmak lazım.2013 yılında Biz özelleştikten sonra devletin yapmış olduğu yatırım 400 milyon, bizim 2013'ten bu yana yapmış olduğumuz yatırım 1.2 Milyar TL. Biz burada herkesin çekincelerini ve sorunlarını biliyoruz. Yalnız bu kaybı önlemek, sürekli enerji verebilmek için bu yatırımları yapmak zorundayız. Herkes kendi işini biliyor dile getiriyor bizde kendi işimizi biliyoruz. Elektrik canlı bir sistemdir bunun bakımını yapmazsan bu bizi yarı yolda bırakır ve yarın öbür gün Cizre'de büyük bir kesinti olur" diye konuştu.

         Yaklaşık iki saat süren ve zaman zaman ortamın gerildiği toplantıda ilçedeki elektrik cezaları ve sorunların çözümü konusunda fikir, düşünce ve öneriler dinlenip, bir dahaki toplantıya kadar bu sorunların çözülmesi kararı ile toplantı son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.