Dicle Nehrinin İki Yakası 11 Gözlü Taş Köprü İle Birbirine Bağlanıyor
Şırnak`ın Cizre İlçe Belediye Başkanlığı Dicle Nehri’nin iki yakasını on bir gözlü taş köprü ile birbirine bağlıyor.
Cizre’nin her iki yakasını birbirine bağlayacak olan, tarihi ve kültürünü koruyacak bir şekilde yapımı tasarlanan İsmail Ebul-iz El-Cezeri 11 gözlü taş köprünün çalışmalarına başlandı. Çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi alan Kaymakam ve Belediye Başkanı Faik Arıcan, "
Şırnak Cizre`den geçen Dicle Nehri`nde Devlet Su İşleri`nce (DSİ) yapılan ıslah çalışmasıyla ilçeye temiz sahil kazandırılırken, nehrin böldüğü Cizre`nin iki yakasının birleştirilmesi için
Dicle Nehri`nin ortasından geçtiği ve nehir yatağında yapılan ıslah çalışmasıyla temiz sahilin kazandırıldığı Cizre`de, iki yakanın birleştirilmesi için belediye tarafından
Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Arıcan, 1,5 yılda bitirmeyi hedefledikleri köprüye, bilim insanı İsmail Ebul- İz El- Cezeri`nin adını verdiklerini kaydetti.
İSMAİL EBUL- İZ EL- CEZERİ KİMDİR?
İsmail Ebul- İz El- Cezeri, 1136 yılında Cizre`nin Tor Mahallesi`nde doğdu. Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve matrix ustası bilim adamı İsmail Ebul- İz El- Cezeri, 1206 yılında yine Cizre`de yaşamını yitirdi. Adını yaşadığı şehirden alan El Cezeri, öğrenimini Camia Medresesi`nde tamamlayarak, fizik ve mekanik alanlarında yoğunlaştı ve pek çok ilke ile buluşa imza attı. Batı literatüründe M.Ö. 300 yıllarında Yunan matematikçi Archytas tarafından buharla çalışan güvercin yapılmış olduğu belirtilse de robotikle ilgili bilinen en eski yazılı kayıt, Cezeri`ye aittir. Cezeri, otomatik kontrollü makinelerin ilki sayılan Jacquard`ın otomatik dokuma tezgahından 600 yıl önce değişik haznelerdeki suyun seviyesine göre ne zaman su dökeceğine, ne zaman meyve ve içecek sunacağına karar veren otomatik hizmetçiyi geliştirdi. Bazı makinelerinde hidromekanik etkilerle denge kurma ve harekette bulunma sistemine yönelen Cezeri, bazılarında ise şamandıra ve palangalar arasında dişli çarklar kullanarak karşılıklı etkileme sistemini kurmaya çalıştı. Kendiliğinden çalışan otomatik sistemlerden sonra su gücü ve basınç etkisinden yararlanarak kendi kendine denge kuran ve ayarlama yapan dengeyi oluşturması, Cezeri`nin otomasyon konusundaki en önemli katkısıdır. Fizikçi ve mekanikçi El Cezeri`nin diğer bir eseri de Diyarbakır Ulu Camii`nin ünlü `Güneş Saati`dir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.