Diyarbakır`da terörün finans kaynağına büyük darbe

Diyarbakır`da terörün finans kaynağına büyük darbe
Diyarbakır'da son 10 ayda düzenlenen 2 bin 110 operasyonda, 3 milyon 16 bin 747 kök hint keneviri, 37 ton 293 kilogram esrar, 89 kilogram eroin 539 gram kokain, 9 kilo 147 gram metamfetamin maddesi ile 40 bin 122 adet...
 Diyarbakır’da son 10 ayda düzenlenen 2 bin 110 operasyonda, 3 milyon 16 bin 747 kök hint keneviri, 37 ton 293 kilogram esrar, 89 kilogram eroin 539 gram kokain, 9 kilo 147 gram metamfetamin maddesi ile 40 bin 122 adet sentetik hap ele geçirildi. Operasyonlarda gözaltına alınan 2 bin 374 şahıstan 460’ı tutuklandı.  

  Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu’na başkanlık ettiği toplantıda, son dönemlerde gerçekleştirilen operasyon ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Güzeloğlu, uyuşturucu ile mücadelenin, dünya çapında bağımlı sayısındaki hızlı artışı, uyuşturucu kaçakçılığındaki yüksek kar payı, terör örgütlerinin bu kardan artan oranda pay almaları ve teknolojik gelişmeler sonucu uyuşturucu madde üretiminin kolaylaşması gibi sebeplerden dolayı küresel bir boyutta ele alındığını söyledi. Bağımlılıkla mücadele kapsamında çeşitli teknik çalışma grupların çalışmalarının kararlı ve sürekli bir şekilde devam ettiğini belirten Vali Güzeloğlu, bu teknik grupların içinde uyuşturucunun en önemli mücadele çalışma sahasını oluşturduğuna değindi.

 

  10 ayda 2 bin 110 operasyon

  2018 yılının ilk 10 ayında 2 bin 110 operasyon yapıldığını vurgulayan Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti:

  “Operasyonda 2 bin 374 şüpheli şahıs yakalanmış, bunlardan 460 şahıs tutuklanmıştır. Gerçekleştirilen bu operasyonlarda 3 milyon 16 bin 747 kök hint keneviri, 14 ton 525 kilo 784 gram kubar esrar, 22 ton 768 kilo 209 gram toz esrar, toplam 37 ton 293 kilo 994 gram esrar maddesi, 89 kilo 16 gram eroin maddesi, 539 gram kokain maddesi, 9 kilo 147 gram metamfetamin maddesi, 40 bin 122 adet sentetik hap ele geçirilmiştir. Ayrıca bu operasyonlarda çeşitli çap ve markalarda silah, mühimmat ve uyuşturucu ticaretinde kullanıldığı değerlendirilen para ele geçirilmiştir.”

 

  AMATEM ve ÇAMATEM binaları yapılıyor

  İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda, il genelinde okul ve kurumlarda çalışan 835 rehber öğretmene yönelik Türkiye Bağımlılıkla Mücadele eğitiminin verildiğini aktaran Vali Güzeloğlu, şu ifadeleri kullandı:

  “Her okulumuzun okul polisi belirlenmiş ve bu ekiplerle okul yönetimlerinin irtibatlı olması sağlanarak, okul çevre güvenliği sağlanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda ilimizde 30 yataklı Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi, 20 yataklı yeni Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi ihalesi yapılmış olup 27 Mart 2018 tarihinde bu merkezlerin yapımına başlanmıştır. Uyuşturucuyla mücadele ülkemizin tamamında olduğu gibi ilimizde de büyük bir kararlılıkla devam etmekte olup, bütün vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiği düşünülmektedir.” (İHA)

 

 

  - Diyarbakır’dan dünyaya tohum ihracatı  

 

Diyarbakır’da sertifikalı tohum üreten bir fabrika, dünyanın çeşitli ülkelerine bu ürünleri ihraç etmeye başladı. 200 kişinin istihdam edildiği ve yılda yaklaşık 20 bin ton tohumun üretildiği fabrika, yurt dışı talebine yetişemez duruma geldi.  

  Diyarbakır’da yaklaşık 2 yıl önce 5 milyon lira maliyetle kurulan sertifikalı tohum üretim fabrikası, 2 yılda dünyanın farklı ülkelerine tohum ihraç etmeye başladı. Yıllık 20 bin ton civarında yapılan üretimin yetersiz kalması üzerine şirket yetkilileri fabrikalarını büyütme kararı aldı. Yıllık 20 bin ton üretim ile 200 kişilik istihdam sayısını ikiye katlamayı düşünen fabrika, kentin lokomotifi haline geldi.

 

  Yılda 20 bin ton ürün üretiliyor

  Konu ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Meya Tohumculuk Fabrikası Genel Müdürü Nihat Devrim Çelik, sertifikalı tohum ürettiklerini, bu tohumun kalitesinin devlet tarafından garanti edildiğini söyledi. 2016 yılında fabrikayı Organize Sanayi Bölgesi 3. etapta yaklaşık 5 milyon liralık bir harcama ile kurduklarını aktaran Çelik, fabrikalarının 12 bin metrekarenin üzerine kurulu 3 bin 200 metrekare kapalı alandan oluştuğunu, burada da yıllık yaklaşık 20 bin ton üretim elde ettiklerini ifade etti.

 

  Diyarbakır’da üretip dünyaya satıyorlar

  Fabrikalarında ağırlıklı olarak buğday tohumu ürettiklerini, bunun yanında arpa, kırmızı mercimek ve nohut tohumunu da ürettiklerini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:

  "Halihazırda 15 teknik personelimiz var. Dönemsel olarak da 20’ye yakın işçi fabrika alanında çalışıyor. Bunun yanında bize bağlı olarak sözleşmeli üretim yaptığımız 150 civarı sözleşmeli çiftçimiz mevcuttur. Burada ürettiğimiz sertifikalı tohumları biz ağırlıklı olarak Ortadoğu’ya, bize yakın olan ülkelere gönderiyoruz. Suriye, İran, Irak bunlardan birkaçı, bunun dışında Ukrayna’ya da ihracatımız da var. Şu anda iç pazar talebini karşılıyor yaptığımız üretim, özellikle yurt dışından görmüş olduğumuz talep önümüzdeki yıllarda bizim, mevcut üretimle bu talebi karşılayamayacağımızı gösteriyor. Dolasıyla biz önümüzdeki yıllarda üretimimizi arttırmak için çalışmalara başlayacağız, fabrikayı genişleteceğiz. Bu anlamda da biz yan tarafımızda olan 5 bin 200 metrekarelik alanı da aldık, önümüzdeki yılda burayı da kendi alanımıza katmayı düşünüyoruz. Hem istihdamı arttırmış olacağız hem de üretimi arttırıp talebi karşılayacağız.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.