58. KÜTÜPHANE HAFTASI ŞIRNAK’TA FARKLI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

58. KÜTÜPHANE HAFTASI ŞIRNAK’TA FARKLI ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
Şırnak'ta 58. Kütüphane Haftası kapsamında “Kütüphanede Hayat Var” temasıyla Şırnak İl Halk Kütüphanesinde Program düzenlendi. Programda konuşan...

Şırnak'ta 58. Kütüphane Haftası kapsamında “Kütüphanede Hayat Var” temasıyla Şırnak İl Halk Kütüphanesinde Program düzenlendi. Programda konuşan Vali Ali Hamza Pehlivan; ‘Kütüphanesiz Okul Kalmasın' projesiyle geçtiğimiz yılın son bir buçuk iki ayında, çok kısa bir sürede 242 kütüphane kurduk.”dedi.

Programa Vali Ali Hamza Pehlivan ile birlikte İl Defterdarı Muğdat Enterili, İl Yazı İşleri Müdürü Züheyr Atak, İdari Hizmetler Şube Müdürü Demir Demir, İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürü Sabri Bulut, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hazım Ücün, Ticaret İl Müdürü Mehmet Emin Yıldırım, Kütüphane Müdürü Kadri Babat, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Vali Pehlivan;“Öncelikle bu mütevazı seremoni vesilesiyle sizleri sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyor, kütüphanemize hoş geldiniz diyorum. Malumunuz bu hafta kütüphane haftası. Sizler kütüphanelerimizden düzenli olarak yararlanıyorsunuz. Bu ilginizden dolayı teşekkür ediyorum. Geçen yıl da eski binamızda böyle küçük bir seremoni gerçekleştirmiştik. Her zaman altını çizmemiz gereken ve her vesile ile vurguladığımız kitap okumanın önemi, değeri hayatımızdaki yeri konularını bu vesile ile bir kere daha dile getirmek ve bu hafta vesile ile bu mesajın daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak maksadıyla bir aradayız.

Her kitap aslında adeta bir dünyadır. Her kitabın ilk sayfasını çevirdiğimizde öncelikle o kitabı yazanla tanışırsınız; kitabın başlığından son satırına kadar çeşitli bilgilerle, tespitlerle, öngörü ve değerlendirmelerle buluşursunuz. Sizi bir yerden alıp bir yerlere doğru götürür.

Önceki çalıştığım yerlerde de çeşitli kitap tedarik ve okuma kampanyaları uygulamıştık. Adını ‘Yol Arkadaşınız Kitap Olsun' koymuştuk. Bu kampanyayı Şırnak İşimizde de uyguluyoruz.

Hayat yolunda arkadaşınız kitap olsun, kitaplarla yarenlik edin, başucunuzda bir kitap bulunsun, bir yere giderken çantanızda kitap bulunsun. Çünkü kitabın ağırlığı, taşıma güçlüğü yoktur. Arabada, uçakta seyahat ederken, bir yerden bir yere giderken, akşam evde otururken, her yerde yanınızda bulundurabilirsiniz. ‘Her an yanı başınızda bir kitap olsun, size arkadaşlık, yarenlik etsin' isteriz. Şırnak İlimizde bunun yanında de bunu yapıyoruz. ‘Kitap Seni Çağırıyor' gibi kitap okumayı teşvik kampanyalarımız da var. ‘Kitap Seni Çağırıyor' projemizde Milli Eğitim Müdürlüğümüz koordinasyonunda akşamları çocuklarımızla beraber bir saatimizi kitap okuyarak geçirmeye çalışıyoruz. Teknoloji her geçen gün hayatımıza daha fazla giriyor ve kitaplar artık elektronik ortamlara taşınıyor olsa da nesil olarak kitapların kokusunu ala ala yetişmiş olmaktan hareketle raftan kitabı alıp kokusunu duyarak kitabı okumanın tadı başkadır diye düşünüyorum ve bunu da tavsiye ediyorum. Teknolojik imkanlardan elbette yararlanacağız, bilgiye ulaşmaya çalışacağız. Bununla birlikte şu raflarda duran kitapları da ihmal etmeyeceğiz veya onları raflarda yalnızlığına terk etmeyeceğiz, terk etmemeliyiz. Onları alıp faydalanmalı, hatta daha çok insanın faydalanması için elimizden geldiğince de aracılık etmeliyiz, teşvik etmeliyiz.

İl genelinde Halk Kütüphanelerinde yaklaşık 115 bin kitap var. Bununla birlikte Milli Eğitime bağlı okullarımızda 400 bin kitabımız var. Geçtiğimiz ay ‘Kitap Gemisi' adıyla bir kampanya başlattık. Malum Nuh'un gemisinin diyarında, Şehr-i Nuh'tayız. Ondan da esinlenerek ‘Kitap Gemisi', kitap toplama, tedarik etme kampanyası başlattık. O kampanyada hedefimiz 400 bini en az iki katına çıkarmak, 800 bin yapmaktır. Buna Halk Kütüphanelerini ve Üniversitedeki kütüphanemizi de eklediğimizde rakam bir milyona doğru gidecek inşallah. Bu sayıyı tutturacağımıza inanıyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Milli Eğitim Bakanlığımızın başlatmış olduğu ‘Kütüphanesiz Okul Kalmasın' projesi var. Bu projeyle de geçtiğimiz yılın son bir buçuk iki ayında, çok kısa bir sürede 242 kütüphane kurduk. Bu kütüphanenin imalatını, raflarını ve benzeri tefrişat malzemelerini Meslek Liselerimizde yaptık. Dolaysıyla çocuklarımızın, gençlerimizin, öğrencilerimizin de kurulan kütüphanelerde emeği, Milli Eğitim Bakanlığımızın destekleri oldu. Biz de Valilik olarak Milli Eğitim Müdürlüğümüz aracılığıyla koordinasyonu sağladık. Çok kısa süre içinde bu kütüphaneleri kurduk. Bu kampanyayı da bu kütüphanelerin kurulmasının hemen akabinde başlatarak rafları doldurmayı hedef edindik. İnşallah birkaç ay içerisinde o raflarımız kitaplarla donanacak. Yeter ki okumaya ilgi olsun; tedarikte, kitaplara ulaşmak konusunda hiçbir problem yok. Ücretsiz bir şekilde buralara gelip kitaplardan yararlanabilirsiniz. Üye sayısının, yararlanıcı sayısının artması bizleri çok sevindiriyor. İlçelere gittiğimde kütüphaneleri dolu görüyorum, çok mutlu oluyorum. Örneğin İdil İlçemizde ilk ziyaretimde küçük bir yerleri vardı, Kaymakamımızla konuştuk ve onlara çok güzel, ferah bir kütüphane kurduk. Şu an çocuklarımız,gençlerimiz,vatandaşlarımız oradan faydalanıyor.

Kitaplarla yarenlik eden yanılmaz, aydınlanır. Hem bilgi dağarcığı, genel kültürü gelişir hem de okuma sayesinde derslerindeki başarı da artar. Bu bilimsel olarak da ispatlanmış bir gerçektir. O yüzden hangi yaşta olursak olalım, kitaplarla hep birlikte haşır neşir olmaya, iç içe olmaya, kitap okumaya devam edeceğiz, etmeliyiz. Büyüklerimiz ‘Öğrenmenin, okumanın yaşı yoktur.' derler. Okumanın yaşı yoktur demek, sadece sıralarda okumak, okula devam etmek anlamında değildir. Her yaşta elinize bir kitap alıp ilgi alanınıza göre okuyabilir ve faydalanırsınız. Bildiğiniz konuda kitap aldığınızda bile unuttuğunuzu hatırlarsınız, bildiğinizi zannettiğinizi veya düşündüğünüzü de öğrenir, yeniden keşfedersiniz. Hayat böyle bir şeydir. Yaşadıkça da okudukça da tecrübe kazanılır, tecrübe kazanılır, bilgi kazanılır ve hazırlıklı olunur. O yüzden bu hafta vesilesi ile ben sizlerin şahsında başta Şırnaklı hemşerilerimizi, gençlerimizi, çocuklarımızı daha çok okumaya davet ediyorum. En çok kitap okuma konusunda dereceye giren arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, öğrencilerimiz başta olmak üzere ilgi gösteren herkesi de tebrik ediyorum. Böyle faydalı işlerde, faydalı konularda yarışmak en güzel motivasyon kaynaklarından biri olsa gerek.

Burada velilerimiz de var. Onlardan da isteğimiz şudur: Çocuklarımız gelip cep telefonumuzu elimizden almak istiyor ama telefon yerine elimizde kitap tutarsak gelip onu almak isteyecektir. En azından akşamın belli saatlerinde elimize kitap alırsak lisan-ı hal ile mesaj da vermiş oluruz Elbette çocuklarımız teknolojiyi görüp öğrenecekler ama kitabın değeri de hiçbir zaman kaybolmayacaktır. O yüzden çocuklarımızı sadece okullarda değil, evlerde de kitapla buluşturmaya ve onları teşvik etmeye devam edelim. Zihin dünyaları, muhakeme yetenekleri gelişecektir. Dikkatleri dağılmayacaktır. Teknolojik vasıtaların en büyük yan etkisi dikkat dağınıklığı, odaklanamamak ama kitap çocuklarımızı motive edecektir. Onlara bu imkanı hep birlikte sağlayalım.

Bize düşen yeni ortamlar oluşturmaktır. Sağ olsunlar, Kültür ve Turizm Bakanımız, Bakan Yardımcılarımız geçtiğimiz yıl İlimize teşrif ettiklerinde, bu konuları arz ettiğimizde projelerin başlatılması konusunda hemen gerekli destekleri sağladılar. Kullanılmaz hale gelen eski binayı yakın zamanda yıkıyoruz. Onun yerine hem güzel bir Kültür Merkezi hem de içinde Halk Kütüphanesi yapacağız. Bir-iki sene içerisinde çok daha konforlu, çok daha uygun şartlarda kitapseverleri, Şırnaklı hemşerilerimizi, ilçelerimizle beraber oralarda ağırlayacağız inşallah.

Ben bu mütevazı ama anlamlı seremoniyi tertipledikleri için başta Kültür ve Turizm Müdürümüz olmak üzere Kütüphane Müdürümüze, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sizlere de katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Kitaplarla dolu yarınlar, güzel günler ve şimdiden hayırlı Ramazanlar diliyorum.” dedi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ücün ile Kütüphane Müdürü Babat da Kütüphaneler Haftası kapsamında birer konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini paylaştı.

Program, Mart 2021 - Mart 2022 tarihleri arasında kütüphanemizde en çok kitap okuyarak çocuklar, gençler ve yetişkinler kategorisinde dereceye girenlere Vali Pehlivan, Müdür Ücün ve İl Protokolü tarafından ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.