"KADINLARIN EMEĞİ VE KATKISI OLMADAN BİR ÜLKENİN KALKINMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

"KADINLARIN EMEĞİ VE KATKISI OLMADAN BİR ÜLKENİN KALKINMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Kadınların emeği ve katkısı olmadan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik...
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Kadınların emeği ve katkısı olmadan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir" dedi.  

  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayalerinde, Shell ve İŞKUR, Türkiye’de kadın istihdamını artırmak amacıyla Enerji Sektöründe Kadın İstihdam Projesini hataya geçiriyor. Proje kapsamında 5 yılda 5 bin kadın çalışma hayatına dahil edilmesi hedefleniyor. 

  Projenin tanıtım toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Mesleklere karşı cinsiyetçi bir yaklaşım gerçekleştirerek bazı meslekleri kadın ve erkek mesleği olarak ayırdık. Bu çok yanlış bir algı ve tutum. Bu, zaman içerisinde mesleklerin fiziksel şartlarının da bu çarpık anlayışa göre oluşturulmasına ciddi bir neden oldu. Cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılığın belki de en çok rastlandığı sektörlerin başında enerji sektörü geliyor. Bu anlamda kadınların iş gücüne katılım oranı yıllara göre belirli bir iyileşme gösterse de yine istediğimiz bir noktaya ulaşmadığı hepimizin malumu. Kadın erkek ayrımını oluşturan önyargıların kırılması için toplumun bütün kesimlerine önemli görevler düşüyor. Kadınların emeği ve katkısı olmadan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Kadın istihdamının artırılması için son yıllarda çok büyük mesafeler kat ettik. Bu alandaki bilinç ve farkındalığın daha da artmasıyla önümüzdeki yıllarda çok daha parlak sonuçlar elde edeceğimizden hiç şüpheniz olmasın. Kadınların iş hayatında karşılaştıkları sorunlar ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlardan bağımsız değil. Bu tür sorunlar ortadan kaldırılmadıkça tek başına bir alanda yaşanan gelişme bu sorunun çözümü için yeterli olmaz. Cinsiyet eşitliğinin hayatımızın her alanına sirayet etmesi için kadınların özgürlük mücadelesini bütüncül bir yaklaşımla ele almaya gayret etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

 

  "MESLEKLERİN CİNSİYETLERİ YOKTUR"

  Cinsiyet eşitliğinin önce zihinlerde başladığını söyleyen Albayrak, "Mesleklerin cinsiyetleri yoktur. Kadın mühendis, kadın doktor gibi tabirler sorgulanmamış klişelerden ibarettir. Mühendis mühendistir, doktor doktordur. Kadın ya da erkek mühendis gibi kavramlar yoktur. Şirketlerin bu konudaki tutumlarını da gözden geçirmeleri gerekiyor. Kız öğrenciler toplumsal cinsiyet kalıplarından dolayı gerek üniversite gerekse meslek hayatına girişte bu avantajdan maalesef tam anlamıyla yararlanamıyor. Bu ve benzeri projelerde bu durumu ortadan kaldırmak arzusundayız. Enerjide gençlere ilham verecek, kariyer planlamalarında onlara rol model olacak öncü kadınlar yetiştirmek zorundayız. Kadınlarımızın başarılarını daha görünür kılmak zorundayız. Her bir başarı hikayesi, inanıyorum ki kadınlar için enerji sektörünün cazibesini daha da ileriye taşıyacaktır" ifadelerini kullandı.

 

  "5 YILDA 5 BİN KADINA İSTİHDAM SÖZÜ PROJESİ KADIN İSTİHDAMININ ARTIRILMASI YÖNÜNDE OLDUKÇA KIYMETLİ BİR ADIM"

  Büyük hedeflerin olduğunu ve bunlara ulaşmak için kadınların gücüne ihtiyaç olduğunu kaydeden Albayrak, şöyle konuştu:

  "Enerji sektöründe kadın istihdamı konusunda kat edeceğimiz mesafeler diğer sektörler için de önemli bir örnek teşkil edecektir. Enerjinin her alanında kadın istihdamının artırılması anlamında da bu vizyonu hayata geçirecek tüm paydaşlarımızın katkılarına her açıdan açık olduğumuzu belirtiyorum. Kadınlarımızın gücüne ve potansiyeline sonuna kadar güveniyoruz. Türkiye’nin değişim ve gelişiminde öncü rol oynayacak kadınlarımızın katkılarıyla Türkiye hedeflerine daha güçlü ve emin adımlarla hızlı bir şekilde ilerleyecektir. Salı günü İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz Türkiye Enerji Veren Kadınlar Ödül töreniyle enerjide büyük başarılara imza atan kadınlarımızı hep birlikte alkışladık. Erkek egemen sektör olarak bilinen enerjide kadınlarımızın azimleri, gayret ve cesaretleriyle yaptıkları başarıları dinlerken sadece göğsümüz kabarmadı, yer yer gözlerimiz yaşardı. Yenilikçi bakış açıları ile enerji sektörüne yeni açılımlar kazandıran kadınlarımız sayesinde enerji sektöründe arzuladığınız hedeflere birer birer ulaşacağız."

  Bugün dünyada enerjide çalışan kadın sayısının yaklaşık 150 bin olduğuna dikkat çeken Albayrak, "Bu oran dünya üzerinde de istenilen düzeyde değil. Enerjinin her iş kolunda yüksek potansiyeli düşünüldüğünde bu oranın ne kadar düşük olduğu apaçık ortada. Bütün amacımız enerji sektöründe kadın istihdamını artıracak her türlü girişime ön ayak olmaktır. Shell Türkiye’nin kadın enerjisinden ilham alarak başlattığı 5 yılda 5 bin kadına istihdam sözü projesi kadın istihdamının artırılması yönünde oldukça kıymetli bir adım. Shell Türkiye’nin başlattığı bu adım inşallah enerji sektörümüzdeki hem uluslararası hem küresel diğer oyuncular hem de diğer yerli bölgesel oyuncu firmalarımız tarafından da takip edileceğini ve önemli katkılar ortaya koyma noktasında adımlar atılacağını umut ediyoruz. Türkiye 2023 büyük ve güçlü Türkiye hedeflerine emin adımlarla ilerlerken tüm paydaşlarıyla tesis edilmiş olan bu güçlü zemini pekiştirerek hedeflerine erkek kadın, kadın erkek olarak tek vücut olarak ilerliyor. Türkiye güçlü ekonomik yapısı ve sağlam siyasi istikrarıyla bu topraklarda iş yapmak isteyen herkese sonsuz fırsatlar sunan dünyadaki nadir ülkelerden bir tanesi" diye konuştu.

 

  "ŞU ANDA KAMUDA YÜZDE 39 ORANINDA KADIN ÇALIŞAN ORANI VAR"

  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Biz AK Parti iktidarı olarak 15 yıldır kadın odaklı meselelere büyük bir hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bu alanda devrim niteliğinde düzenlemeleri hayata geçirdik. Kadın odaklı meselelerde ilerleme sağlamak için sadece yasal düzenlemeler bir yere kadar katkı sağlıyor. Bunların uygulamaya yansıması, bu alanda farkındalığın artırılması için de paydaşlarla iş birliği gerekiyor. Biz kadın güçlü olursa Türkiye’nin güçlü olacağına inanıyoruz, kadınlar mutlu olursa bunun tüm Türkiye’ye yayılacağına inanıyoruz. Bugün baktığımızda kadınların hayatın her alanında etkin bir şekilde yer aldığını görüyoruz. Şu anda kamuda yüzde 39 oranında kadın çalışan oranı var. Sağlıktan eğitime artan oranlarda her alanda kadınlarımız çok güçlü şekilde yer alıyor. Bunların daha da ivme kazanması için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak son dönemde odaklandığımız temel mesele istihdam. Bu anlamda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2017’de yürütülen milli istihdam seferberliği çok başarılı sonuçlara ulaştı. 1,5 milyon ek istihdam sağlandı. Sektördeki bütün paydaşlarla yapılan toplantılarda edindiğimiz geri bildirimleri dikkate alarak hazırladığımız teşviklerin miktarı bugüne kadar asgari ücret üzerinden gerçekleştiriliyordu. Artık pirimi esas kazanç üzerinden veriyoruz. 883 TL ile 2 bin 240 TL arasında değişen oranlarda pirim desteklerimiz olacak. Kadınlarımız için özel bir düzenleme gerçekleştirdik. Kadın istihdamı olduğu takdirde 18 ay süreyle iş verenlerimizi destekleyeceğiz" açıklamasında bulundu.

 

  "TÜRKİYE İSTİHDAM KONUSUNDA SON 10 YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR BAŞARI HİKAYESİ YAZDI"

  İş başı eğitim programlarından son 10 yıl içinde 1 milyon kişinin faydalandığını bildiren Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

  "Bu 1 milyon kişinin 297 bin’i 2017 yılında gerçekleşti. 1 milyon kişinin 440 binini kadınlar oluşturdu. 2017 yılında da iş başı eğitim programlarımızdan 151 bin kadın faydalanmış, yine mesleki eğitim kurslarımızı gerçekleştirmeye başladığımız 2009 yılından itibaren 1 milyon 430 bin kişi meslek iş eğitim kurslarında faydalandı. 2017 de 117 bin vatandaşımız mesleki eğitim kurslarından faydalanmış. Bunun 81 bin’i kadınlarda oluşuyor. Toplamda 1 milyon 430 bin mesleki eğitim kursuna katılan vatandaşlarımızın da yarısından fazlasını kadınlar oluşturuyor. Türkiye istihdam konusunda son 10 yıl içinde büyük bir başarı hikayesi yazdı. Ülkemizde gerçekleşen iş gücüne katılım oranında 10 yılda 8 milyonun üzerinde bir artış var. Bunun yarısını kadınlar oluşturuyor. İstihdam anlamında da 7 milyonu aşan oranda bir istihdam artışı sağlandı. Bunun da 3,5 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Kadınların olmadığı hiçbir alanda başarı olmaz. Türkiye’nin daha hızlı büyümesi ve kalkınmasının kadınların tüm süreçlere daha etkin ve aktif katılımıyla mümkün olacağına inanan bir iktidarız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.