ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ ULUSAL PATENT ALDI

ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ ULUSAL PATENT ALDI
Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Sadiye Kantarcı’nın , Türk Patent ve Marka Kurumuna “Farklı Auxhgy Formlarında Bulunabilen...

Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama Ana Bilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Sadiye Kantarcı’nın , Türk Patent ve Marka Kurumuna “Farklı Auxhgy Formlarında Bulunabilen Au-Hg Metal Alaşımlarından Cıva (Hg) ve Altının (Au) Birlikte Kazanımı ve Birbirinden Seçimli Olarak Ayrılması İçin Bir Yöntem ve Alternatif Reaktifler” isimli ve TR 2020 20590 B numaralı ulusal patenti kabul edildi.  

Ulusal patentin   diğer buluş sahipleri Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Alp ve Abdou Azizi Youpoungam.
22.08.2022 tarihinde tescil edilen Ulusal patent hakkında bilgilendirme yapan buluşçu Dr. Öğretim Üyesi Sadiye Kantarcı  şunları söyledi: “Ulusal patentimizi Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Alp ve Abdou Azizi Youpoungam ile birlikte geliştirdik ve buluş; amalgamlama sonrasında oluşan atıklarda bulunan veya cevher yapısında doğal olarak oluşmuş olarak bulunan farklı AuxHgy formlarında bulunabilen Au-Hg metal alaşımlarından cıva (Hg) ve altının (Au) birlikte kazanımını, ve seçimli olarak ayrılmasını sağlayan bir yöntem ve bu yöntemde kullanılan siyanüre alternatif, toksik olmayan ve doğada bozulabilen amino asit türü reaktifler ile ilgilidir. Bu yöntemle ayrıca cıva sülfür (HgS) mineralindeki cıvanın (Hg) ayrılması sağlanmakta olup toksik olmayan ve dolayısıyla zehirleyici etkisi bulunmayan, çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturmayan, üretilmesi taşınması ve depolanması ekonomik ve basit olan, farklı AuxHgy formlarında bulunabilen Au-Hg metal alaşımlarından cıva (Hg) ve altının (Au) birlikte kazanımı ve seçimli olarak ayrılması sağlanmaktadır.”
Türk Patent ve Marka Kurum Ulusal Patent kapsamında kabul edilen patentten memnuniyet duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, üniversitemizden Dr. Öğretim Üyesi Sadiye Kantarcı ve Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Alp ve Abdou Azizi Youpoungam’ı tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.