“YÖK ANADOLU PROJESİ’NİN” TANITIMI CUMHURBAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020-2021 yılı Yükseköğretim Yıl Açılış Töreni'nde ilk kez kamuoyu ile paylaştığı “YÖK Anadolu Projesi”nin tanıtım toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iştirakiyle gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurulu Üyeleri, ilgili Bakanlar ve kurum başkanlarının yanı sıra projede yer alan üniversitelerin rektörleri, bölüm başkanları ve proje koordinatörleri katıldı. Genç Üniversitelerin gelişiminin desteklenmesi için hayata geçirilen “YÖK Anadolu Projesi'nin” tanıtım toplantısına Üniversitemizden de Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan ve Genel Sekreterimiz Doç. Dr. İbrahim Baz katıldı.
Proje tanıtım toplantısında ilk olarak Hacettepe Üniversitesi konservatuvar öğrencileri tarafından “Anadolu Ezgileri” başlıklı bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Müzik dinletisinin ardından, 2006 yılından sonra kurulan “genç üniversitelerin”, belirlenen alanlarda insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha “kıdemli üniversiteler” tarafından desteklenmesini içeren “YÖK Anadolu Projesi”nin tanıtım filmi izlendi.
Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç “Yeni YÖK” olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek, YÖK Anadolu Projesinin detaylarını paylaştı. Saraç öncelikle "Yeni YÖK olarak biz de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın göstermiş olduğu Büyük Türkiye İdealine, hayata geçirilen ve sonuçlarını her yıl bu çatı altında duyurdukları projeler ile katkı sağlamaya gayret ediyoruz" dedi.
YÖK Anadolu Projesi'nin dünya örnekleri ve Avrupa yapılanması incelenerek, üniversitelerin eşleşmeleri temelinde yürütülen, bilimsel ve sosyal etki değeri çok yüksek, ortak akıl ile geliştirilmiş projelerin başında geldiğini ifade eden Saraç, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bugünkü tanıtım toplantısını takiben hemen bahar yarı yılında başlayacağının müjdesini verdi.
YÖK Başkanı Saraç'ın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, 2020-2021 akademik yılının açılışında müjdesini verdiği YÖK Anadolu Projesi'nin hayata geçirilmiş olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
YÖK başta olmak üzere, projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, geçtiğimiz 18 yılda altyapıya ve insan kaynağına yaptıkları yatırımlar sayesinde Türk yükseköğretim sisteminin bugün gerçekten ileri bir seviyede bulunduğunu söyledi.
"Yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesine özel önem veriyoruz"
Bu tür listelerde kısa sürede çok daha fazla sayıda yeni üniversiteyi göreceklerine inandığını belirten Erdoğan, "Üniversite gençlerinin, çağın en ileri bilgisiyle donanması bizler ve geleceğimiz için önemlidir. Bu amaçla yükseköğretim için belirlenen akademik ve idari kadrolarda yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesine özel önem veriyoruz." dedi.
YÖK Anadolu Projesi'nin 2006'dan sonra kurulan üniversiteler arasından seçilen 15'inin, geleneği oluşmuş ve marka haline gelmiş kıdemli 12 üniversitenin insan kaynağı ve altyapısından yararlanmasını hedeflediğini belirten Erdoğan şunları söyledi: "15 genç üniversitemizin proje kapsamına alınan 63 bölümündeki öğrenciler, bazı dersleri bu 12 üniversitenin kıdemli hocalarından alacaklar. Buradaki amaç eğitimdeki kaliteyi artırmak ve mezun niteliğini yükseltmektir. Aynı şekilde buralardaki genç akademisyenlerin de kıdemli üniversitelerin araştırma altyapılarından, kütüphane imkanlarından yararlanabilmelerini, ortak yayın ve projeler yürütebilmelerini sağlayacağız. Gelişmeye açık bir proje olarak tasarlanan YÖK Anadolu Projesi'nin 1'inci safhasında elde edilen tecrübeler ışığında 2006'dan sonra kurulan diğer üniversiteleri de bu kapsama dahil edeceğiz. Burada öne çıkan husus projenin tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak köklü üniversitelerdeki kıdemli öğretim üyelerince yürütülmesidir."
Bu vesileyle YÖK'ün uygulamaya koyacağı bir başka önemli projenin de müjdesini veren Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu proje, YÖK Akademik Kariyer Liyakat Projesi'dir. Bu projenin amacı, doktoralı insan kaynaklarının yükseköğretim sistemimizde daha şeffaf ve liyakat odaklı bir şekilde istihdamına imkan sağlamaktır. Türk veya yabancı uyruklu doktorasını başarıyla tamamlamış tüm akademisyen adaylarımız ile stratejik hedefleri doğrultusunda öğretim üyesi arayan üniversitelerimiz bu platformda bir araya gelecektir. Hazırlıkları tamamlanan bu projeyi önümüzdeki haftadan itibaren uygulamaya geçiriyoruz. Esasen bu YÖK Anadolu Projesi'ni de destekleyen bir proje olacaktır. Bu projenin de üniversitelerimize ve akademisyenlerimize hayırlı olmasını diliyorum."
Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın katılımlarıyla, proje kapsamındaki “Genç” ve “Kıdemli” Üniversitelerin Rektörleri ile iki grup halinde toplu fotoğraf çekimleri gerçekleştirildi.
İlk olarak “Genç” ve “Kıdemli” Üniversiteler belirlendi
Proje kapsamında YÖK tarafından ilk olarak “Genç Üniversiteler” olarak adlandırılan 2006 yılı sonrasında kurulan 15 devlet üniversitesi ile; “Kıdemli Üniversiteler” olarak adlandırılan 2006 yılından önce kurulmuş, belirlenen alanlarda insan gücü ve araştırma alt yapısı bakımından daha gelişmiş 12 devlet üniversitesi belirlenmiştir.
Genç Üniversiteler: “Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis Eren, Erzincan Binali Yıldırım, Hakkâri, Iğdır, Kilis 7 Aralık, Munzur, Muş Alparslan, Siirt ve Şırnak” Üniversiteleridir.
Kıdemli Üniversiteler: “Ankara, Bursa Uludağ, Çukurova, Ege, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul Teknik, İstanbul, Orta Doğu Teknik ve Selçuk” Üniversiteleridir.
Proje kapsamında imzalanan “eşleştirme protokolü” neleri içeriyor?
Bir üniversite en fazla iki üniversite ile eşleştirme protokolü yapabilecek,
İki üniversite arasındaki eşleşme en fazla 5 bölüm/program düzeyinde yapılabilecek,
Genç Üniversitelerde öğrenim gören öğrenciler Kıdemli Üniversitelerin eğitim programlarında verilen derslerden yararlanabilecek,
Kıdemli Üniversitelerde bulunan kıdemli öğretim üyelerinin Genç Üniversitelerin belirlenen alanlardaki programlarında ders vermesi sağlanacak,
Eşleşen üniversitelerin eğitim ve öğretim, araştırma altyapıları ve kütüphane imkânları karşılıklı olarak kullanılabilecek,
Kıdemli Üniversitelerin sahip olduğu bilgi ve tecrübelerin Genç Üniversitelere aktarılmasına yönelik planlama yapacak,
Eşleşen üniversiteler belirleyecekleri alanlarda ortak yayın ve projeler yürütebilecek,
YÖK, Koordinasyon Kurulunun yıllık izleme ve değerlendirme raporları sonucuna göre eşleştirmeyi sonlandırma hakkına sahip olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.