YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet Üniversitelerinde İkinci Öğretim Programları Kapatıldı

YÖK Başkanı Erol Özvar: Devlet Üniversitelerinde İkinci Öğretim Programları Kapatıldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı.

259. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda konuşan Özvar, kapsayıcı ve erişilebilir bir yükseköğretim sistemi hedeflediklerini vurguladı.

Özvar, ülkenin tüm kesimlerine nitelikli yükseköğretim sunmak için çalıştıklarını belirterek, bu yıl üniversitelerde 1 milyonu aşan kontenjan oluşturulduğunu söyledi. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu'nun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alacağını belirten Özvar, 109 üniversitenin 898 programının bu logoyu kullanma hakkına sahip olduğunu ifade etti.

İstihdama Duyarlı Politikalar

YÖK Başkanı, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını azaltacaklarını ve Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı gibi programlara yalnızca 35 yaş üstü öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini belirtti. Özvar, bu adımların ülkenin istihdam dengesi ve yükseköğretim sisteminin sürdürülebilirliği için önemli olduğunu vurguladı.

Kalite Artırma Çalışmaları

Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programlarının kapatılması kararını açıklayan Özvar, vakıf üniversitelerinin de benzer bir dönüşüm sürecine girmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca, uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü mevzuat çalışmaları yaptıklarını ve Türkçe öğretim merkezlerine akreditasyon şartı getireceklerini duyurdu.

Bölgesel Toplantılar ve Yükseköğretim Vizyonu

Özvar, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren "2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversitelerle Bölgesel Toplantılar" düzenleyeceklerini açıkladı. Bu toplantılar, üniversitelerin bilgi yönetim sistemleri ve ulusal-uluslararası görünürlük gibi konularda çalışmalarını paylaşmalarını sağlayacak.

Toplantıda, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu da sunum yaptı. Toplantı, katılımcı rektörlerin görüş ve değerlendirmeleri ile sona erdi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.