DİCLE KALKINMA AJANSI (DİKA) ŞIRNAK YATIRIM DESTEK OFİSİNDE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPLIDI
Vali Ali Hamza Pehlivan, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Şırnak Yatırım Destek Ofisini ziyaret etti. Vali Pehlivan, DİKA Şırnak İl Koordinatörü Berk Oğuz'dan 2021 yılında DİKA'nın destekleriyle Şırnak'ta tamamlanan, devam eden ve 2022 yılı için planlanan projelere ilişkin bilgiler aldı. Ziyarete Vali Yardımcısı Mehmet Emre Canpolat da katıldı.
DİKA 2021 yılı yatırımları, çalışma ve faaliyetleri;
DİKA tarafından Şırnak'ta 2021 yılında 18 proje yürütüldü ve bu projelerin toplam maliyeti 50.139.522 TL olup Dicle Kalkınma Ajansının toplam katkısı 42.149.181 TL'dir. Bu projelerden 6'sı tamamlandı.
Tamamlanan Projeler;
Hep Meslek Tam Destek Projesi: Dicle Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü yürütücülüğünde Dicle Kalkınma Ajansının desteğiyle 2021 yılında tamamlanan projenin toplam bütçesi 762.261 TL'dir.
Şırnak Üniversitesi Tarihi Abdurrahman (Mehmet) Ağa Kasrına Uygun Olarak Yapımı Projesi: Dicle Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Kentsel Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Şırnak Üniversitesi yürütücülüğünde Dicle Kalkınma Ajansının desteğiyle 2021 yılında tamamlanan projenin toplam bütçesi 1.669.172 TL'dir.
Tasarım ve Beceri Atölyeleri Projesi: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından koordine edilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP 2019) kapsamında desteklenen projenin yürütücüsü Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğüdür. 2021 yılında tamamlanan projenin toplam bütçesi 2.250.000 TL'dir.
Şırnak/Silopi Seracılık İhtisas OSB Fonksiyonel Tasarımı ve Fizibilite Projesi: Dicle Kalkınma Ajansı 2020 Fizibilite Desteği Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projenin yürütücülüğünü Şırnak Üniversitesi üstlendi. 2021 yılında tamamlanan fizibilite raporu ve uygulama projeleri için toplam proje maliyeti 98.100 TL'dir.
Uludere Gezen Tavukçuluk Projesi; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleri ile Dicle Kalkınma Ajansı, Uludere Kaymakamlığı ve Şırnak Üniversite'sinin ortak olduğu projenin toplam bütçesi yaklaşık 1.800.000 TL'dir.
Şırnak'ta Sürdürülebilir Turizm Çeşitlendirmesi: Kültür ve Turizm Rotaları: Proje Şırnak Üniversitesinin yürütücülüğünde Şırnak'ta özellikle ön plana çıkan doğa turizmi potansiyelini ortaya çıkaracak rotaların belirlenmesi amacıyla hazırlandı. Projenin toplam bütçesi 115.805 TL'dir.
Devam Eden Projeler;
-Cizre İŞGEM Güdümlü Projesi; Cizre Organize Sanayi Bölgesinde DİKA ve İl Özel İdaresi tarafından müştereken 4.335 m2 alana sahip 11 adet işlik (atölye) yapılıyor. Projenin toplam maliyeti 8.000.000 TL'dir. 2022 yılında hizmete girecek.
-Silopi Tekstilkent Güdümlü Projesi; Silopi ilçesi, Başverimli Beldesi'nde DİKA ve İl Özel İdaresi tarafından müştereken 9.000 m2'lik toplam işlik alanına sahip olacak Tekstil kent projesiyle 1.500m2 büyüklüğünde 6 adet işlik (atölye) yapılıyor. Proje bütçesi yaklaşık 10.500.000 TL'dir. 2022 yılında hizmete girmesi öngörülüyor.
“Tasarlayan ve Üreten Kadınlar: İstihdama Yeni Bir Model”; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleri ile Dicle Kalkınma Ajansı, Şırnak Belediyesi ve Şırnak Üniversite'sinin ortak olduğu projenin toplam bütçesi 1.700.000 TL'dir. Proje devam ediyor.
“Geleneksel Kültürümüz Kadın Eliyle Şal-u Şepik” Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ve Şırnak Valiliğinin destekleri ile Dicle Kalkınma Ajansı, Şırnak Belediyesi ve Şırnak Üniversite'sinin ortak olduğu projenin toplam bütçesi 1.900.000 TL'dir. Proje devam ediyor.
“Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliği” Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mızın ve Şırnak Valiliğimizin destekleri ile Dicle Kalkınma Ajansı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Şırnak Üniversite'mizin ortak olduğu proje ile Uludere ilçemizde bulunan Ballı (İnceler) barajında 30 ton alabalık üretilmesi planlanmış olup projenin toplam bütçesi 1.900.000 TL'dir. Proje devam etmektedir. Proje sözleşme aşamasındadır.
“Modern Tarım Odaklı Sürdürülebilir İstihdam” Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın destekleri ile Dicle Kalkınma Ajansı, Şırnak Belediyesi ve Şırnak Üniversite'sinin ortak olduğu projenin toplam bütçesi 1.600.000 TL'dir. Proje devam ediyor. Proje sözleşme aşamasında.
Zümrüt Kaplıcaları: Ekonomik Altyapının Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında İl Özel İdaresinin destekleriyle Beytüşşebap Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülen Projenin toplam bütçesi 2.163.000 TL'dir. 2022 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Şırnak Bal Kümesi Geliştirme Merkezi Güdümlü Projesi: Projenin ana faaliyetleri, arıcıların temel arıcılık ihtiyaçları olan petek, mum, arı yemi, ana arı ve kovan üreterek arıcıların temel girdilere ulaşması noktasına kolaylıklar sağlarken bal paketlenmesi ve arı hastalıkları laboratuvarıyla da üretilen arıcılık ürünlerinin diğeri (marka/katma değer vb.) artırmak. Proje bütçesi 7,3 milyon TL olup, 5,6 milyon TL'lik kısmı Dicle Kalkınma Ajansı tarafından, 1,7 milyon TL'si ise proje yürütücüsü Şırnak Arıcılar Birliği tarafından finanse edilecek. Proje 2021 yılında onaylanmış olup sözleşme aşamasında.
Şırnak (Merkez) Tekstil Atölyesi: 2021 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortak girişimleriyle fonlanan ve genç istihdamını artırmaya yönelik dezavantajlı bölgelerde emek yoğun yatırımların artmasını amaçlayan “Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında proje başladı. Proje yürütücüsü Şırnak İl Özel İdaresidir. Şırnak merkezinde kurulacak tekstil atölyesi için toplam proje bütçesi 3.750.000 TL'dir. Proje sözleşmesi 2021 yılında imzalandı.
Cizre Tekstil Fabrikası: 2021 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortak girişimleriyle fonlanan ve genç istihdamını artırmaya yönelik dezavantajlı bölgelerde emek yoğun yatırımların artmasını amaçlayan “Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında proje başladı. Proje Cizre Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülüyor. Projenin toplam bütçesi 2.000.000 TL'dir. Proje sözleşmesi 2021 yılında imzalandı.
İdil Tekstil Atölyesi: 2021 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortak girişimleriyle fonlanan ve genç istihdamını artırmaya yönelik dezavantajlı bölgelerde emek yoğun yatırımların artmasını amaçlayan “Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında proje başladı. Proje İdil Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yürütülüyor. Proje bütçesi 2.500.000 TL'dir. Projenin sözleşmesi 2021 yılında imzalandı.
TRC3 Bölgesinde Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi; Avrupa Birliği (AB) Mali Yardım Aracı (IPA) bileşenlerinden “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Sektörel Operasyonel Programı” kapsamında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından desteklenen, Dicle Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “TRC3 Bölgesinde Genç İstihdamının Desteklenmesi Projesi” 2020 yılı temmuz ayında basına tanıtılmış ve proje faaliyetlerine başlanıldı.
Şırnak Üniversitesinin proje ortağı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün proje iştirakçisi olarak yer aldığı proje, TRC3 Bölgesi'ndeki gençlerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi ve işgücü piyasalarına entegrasyonlarının arttırılmasını amaçlıyor. Projenin hedef gruplarını; TRC3 Bölgesi 15-29 yaş arası genç işsizler, TRC3 Bölgesi'nde bulunan üniversite öğrencileri ve işverenler oluşturuyor. Temmuz 2020 tarihinde başlayan Proje, Haziran 2023 tarihinde tamamlanacak. Proje kapsamında 2021 yılında Şırnak'ta şimdiye kadar:
-Genç işsizlere yönelik 11 mesleki eğitim programı düzenlenmiş ve 231 kişi katılım sağladı.
-İşveren ve işveren temsilcilerine yönelik 3 eğitim programı düzenlenmiş ve 135 kişi katılım sağladı.
-Yerel aktörler ve sosyal paydaşlara yönelik 2 eğitim programı düzenlenmiş ve 207 kişi katılım sağladı.
-Üniversite personeline yönelik iki eğitim programı düzenlenmiş ve 63 kişi katılım sağladı.
-Girişimcilik ve Finans Destek Masası çalışmaları kapsamında 131 kişiye danışmalık hizmeti verildi. Toplam 767 kişiye hizmet sağlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.