Fındıkta Fiyat Belirsizliği Devam Ediyor: Fiskobirlik Önerisi
Pehlevan, fındık alımının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yerine Fiskobirlik aracılığıyla yapılması gerektiğini savundu.
Fındıkta Belirsizlik Sürüyor
Her yıl dünya fındık ihracatının yaklaşık yüzde 75’ini karşılayan Türkiye, fındık üretimi konusunda büyük bir öneme sahip. Cemil Pehlevan, fındığın Karadeniz bölge halkının önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirtti ve fındık politikalarının bu gerçeklik doğrultusunda hassasiyetle oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Pehlevan, “Fındık, Düzce’den Artvin’e, Trabzon’dan Gümüşhane, Tokat’a kadar 16 ilde, 123 ilçede ve 3 bin 200 köyde 720 bin hektar alanda 500 bin çiftçi tarafından üretiliyor. Üretici, tüccar, fabrikalar ve ihracatçıları da hesaba kattığımızda, direkt ve dolaylı olarak 5 milyondan fazla kişiyi ilgilendiriyor. Bu kadar geniş bir etki alanına sahip olan fındık politikaları oluşturulurken çok daha hassas davranılmalı” dedi.
Üreticinin Talepleri
Pehlevan, üreticilerin fazla bir talebi olmadığını ve sadece üretim maliyetinin üzerine yaşam payı eklenerek çiftçinin alın terinin karşılığını alacağı taban fiyatının açıklanmasını istediklerini ifade etti. "Üreticilerimizin çok fazla talebi yok. Sadece istenen, üretim maliyetinin üzerine yaşam payının koyularak çiftçinin alın terinin karşılığını alacağı taban fiyatının açıklanması ve aracıların bu taban fiyatın altında fındık almasının önüne geçilmesidir. Aksi takdirde üretici bu ekonomik koşullarda mağdur olup zarar edecek, üretimden kopacak” diye konuştu.
Fiskobirlik Önerisi
Pehlevan, fındık alımının Fiskobirlik aracılığıyla yapılması gerektiğini belirterek, “Öncelikle yapılması gereken, fındık alımının TMO üzerinden değil, devletin fındık üreticisinin örgütü olan Fiskobirlik üzerinden alım politikası oluşturarak üreticilerin tekelleşmeye karşı korunmasını sağlamaktır. Fiskobirlik, 90 yıllık tecrübesiyle kendi entegre tesislerinde ürünü işleyip, aracı kullanmadan fındığı dış pazara sunma kabiliyeti olan bir kurumdur. TMO ise aldığı fındığı üzerine belli bir kar koyarak büyük aktörlere satmakta, bu süreçte çiftçiler zarar görmektedir” dedi.
170 TL Taban Fiyat Gerekliliği
Pehlevan, fındık taban fiyatının 170 TL olması gerektiğini belirtti. “Karadeniz'in olmazsa olmaz tarım ürünü fındığın belirsizlik içerisinde olması kabul edilemez. En kısa zamanda belirlenen 120 TL maliyetin üzerine yüzde 30’luk yaşam payı ilave edilerek üreticiyi memnun edecek 170 TL taban fiyat belirlenmelidir. Fındık, yabancı tekellere bırakılacak bir ürün değildir. Acilen TBMM’de, iktidarı ve muhalefetiyle birlikte fındığın milli ve stratejik ürün kapsamına alınması gerekmektedir” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.