Kilis’te devlet desteğiyle kuruldu, üzüm üreticilerinin gelir kapısı oldu
Kilis'te 2 yıl önce devlet desteğiyle kurulan Üzüm Üreticileri Birliği, son teknolojik imkanlarla kuru üzüm işleme fabrikası kurdu.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Kilis Valiliği, İl Özel İdaresi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle kurulan Üzüm Üreticileri Birliği, "Kilis horoz karam" markasıyla iç ve dış pazarlarda payını almaya başladı. Devlet desteğiyle kurulan üzüm işleme fabrikası, son teknolojiyle donatıldı.
"Amacımız üreticilerimizin mağduriyetini gidermek"
Musabeyli ilçesine bağlı Karbeyaz köyünde kurulan Üzüm Üreticileri Birliğinin 'horoz karası üzümü', markalaşan Musabeyli ilçe ekonomisine katkı sunuyor. Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Şıhmehmet Yalçın, birliğin 2020 yılında kurulduğunu ifade ederek, “2021 yılında birliğin bina ve ekipmanını sağladık. Geçen yıl 500 tana yakın üzüm işlemesi yaptık. Bu yılda 1 Ekim itibariyle sezonumuz başladı. Yaklaşık şu ana kadar 60 ton üzüm işledik. Üzüm piyasası birlik olarak biz fiyat açıklanana kadar düşüktü. Biz en alt 25, en üst 35 lira kuru üzüm alıyoruz. Amacımız üreticilerimizin mağduriyetini gidermek, tüccarlar maalesef üreticimizin elinden alıyor. Asıl amacımız bunu önlemektir. Birliğin kar amacı yoktur. Birliğimizin 250'ye yakın üyemiz var” dedi.
Son teknoloji üretim tesisi kuruldu
Yalçın, yaş üzümlerin tarlaya kurutulmak için serildiğini ifade ederek, “Kuruyan üzümler, kasalar veya traktörlerle fabrikamızı geliyor. Üzüm burada seçildikten sonra yıkanarak yağlanıp paketlik hale geliyor. Son aşamada araya çöp karışabilir diye bayan işçiler onları kontrol ediyor. Bunun dışında fabrikada el değmeden üzümler paketleniyor” diye konuştu.
Yalçın, üzüm işleme tesislerinde 2 vardiya halinde 80 kişinin çalıştığını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.