Şırnak`ta 2019 Yılı İhracat Şampiyonları Ödüllendirildi
Şırnak’ta Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) düzenlediği "İhracat Şampiyonları Ödül Töreni"nde 2019 yılında en çok ihracat yapan 25 firma ödüllendirildi.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) Şırnak’ın Cizre ilçesinde düzenlediği "İhracat Şampiyonları Ödül Töreni iş dünyasını ve il protokolünü bir araya getirdi. Cizre’de Divan Otelinde düzenlenen "İhracat Şampiyonları Ödül Töreni"nde 2019 yılında en çok ihracat yapan 25 firma ödüllendirildi.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) Şırnak’ın Cizre ilçesinde düzenlediği "İhracat Şampiyonları Ödül Töreninde konuşan DAİB Başkanı Ethem Tanrıver;”İhracatçılarımız içinde düğünümüz bugündür. Biz ne kadar ihracat yaparsak, ülkemize ne kadar dolar ihracat getirirsek en büyük mutluluğumuz bugündür.”dedi.
Türkiye’de başarı oranı İhracat rakamları %2 artırılırken biz %4 artırdık.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinin (DAİB) çok ayrı bir yerinin olduğunun altını çizen Tanrıver, 4 Mart 1937’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün oluru ile kurulan Türkiye’nin ilk İhracatçılar birliği.Bu konu bizim için çok önemlidir çünkü zamanında bizim bölgedeki çok ciddi İhracatçılarımız varmış.17 İle hizmet ediyoruz, 7 bin ihracatçımız var.2019 yılında da 2765 ihracatçımız bizim 1.Milyar 842 Milyon dolara ihracatımızı gerçekleştiren firmalarımızdır. Biz ne kadar övünsek azdır. Çünkü Türkiye’de 180 Milyar dolara İhracat yapılırken bunun bizim birliğimizden geçen rakamı ise 1.842 Milyon Dolardır. Bunu da hep beraber gerçekleştirdik. Türkiye’de başarı oranı İhracat rakamları %2 artırılırken biz %4 artırdık. Çünkü bizim bölgemizde sorunlar çok. Irak’la, İran’la, Azerbaycan’la, Gürcistan’la sorunlarımız olmasına rağmen biz bunu hep beraber başardık. İnşallah bundan sonra bu birlikteliğimizle daha çok şeyler başaracağımıza inanıyorum.
İhracat yapabilmek için ilk önce üretim yapmak zorundayız.
Başkan Tanırver,”İhracat yapabilmek için ilk önce üretim yapmak zorundayız. Üretim olmadan ihracat yapma şansımız yok. Yoksa biz al sat ihracatçısı oluruz. Önemli olan bu bölgelerde istihdamın oluşması, burada çarkların çalışması gerekiyor. O zaman biz daha kalıcı ihracatçılar yaparız. Özellikle Şırnak’tan şunu istiyorum, sadece Irak ile değil artık dünyanın her tarafına ihracat yapan İhracatçılarımız olsun. Çünkü biz ne kadar açılırsak bizdeki kobin mantığı dünyanın hiçbir yerinde yok. Biz her tarafa gittiğimiz zaman başarı hikâyesi yapan bir milletiz. Bununda bilinci içindeyiz. Onun için üretim olmadan İhracat olmaz.”
Bu bölgede Laboratuar sorunun var olduğunun altını çizen DAİB Başkanı Tanrıver;”bu konuyu bundan kısa bir süre önce bakanımıza arz ettik.Biz gıda da Laboratuar için yaş meyve sebzede Diyarbakır’a kadar gidiyoruz.Gelip,sonuçlanıp bitene kadar ürünlerimiz çürüyor.Bu konuda destek istedik.Ben birlik adına Laboratuarın ne kadar bütçesi varsa birlik bütçesinden karşılanmak üzere buna talibim dedim ve sözü aldım.TİM başkanı da arkanızdayım dedi.Artık laboratuarımızı buraya getirip buradaki ihracatçılarımızın ayağında hizmet yapacağız.”dedi.
Şırnak’ın sirkülasyonu ve ekonomi çarkı İşadamlarının omuzunda
İşadamlarının Şırnak İlinin ve Bölgesinin dinamikleri olduğuna vurgu yapan Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik, işadamlarımız varsa bizler varız. İlin sirkülasyonu, çarkı iş adamlarının omuzlarında yürüyor. Eğer ki biz Habur Sınır kapısına el birliği ile beraber güzel bir şekilde çalıştırırsak. İşadamlarımızda sadece Habur Sınır Kapısına değil dünyanın bütün ülkelerine açılırsak inanıyorum ki bizim ilimizin geleceği de,her şeyi de güzel olacaktır.Bu da sadece işadamlarımızla olur.Bu potansiyel siz değerli iş adamlarımızda mevcut.Çünkü Irak’a gidip baktığınızda dünyanın dört bir yanından gönderilen malların arasından en kalitelisi Türkiye mallarıdır bu da gurur verici bir şeydir.”dedi.
Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan ise;”Ülkelerin gelişmesi kalınması hususunda pek çok dinamik etkenler var. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki sadece yerel, sadece ulusal bir bakış açısı ile çok mesafe alamıyorsunuz. Uluslararalılaşma diye bir kavram var.Dünya bir önceki yüz yıla göre çok daha entegre,çok daha dirift,çok daha kompleks.Bilgi ve teknolojinin gelişmesi ile Bilişim Teknolojisinin gelişmesi ile mesafelerin kısaldığı,her anlamda geçişkenliğin yaşandığı mütekabiliyet ilkelerinin en üst düzeyde uygulandığı gerek uluslar arası siyaset arenasında.Gerek uluslararası ekonomide baş döndürücü gelişmelerin,değişmelerin yaşandığı bir dünya yaşıyoruz.”dedi.
Pehlivan;”Dünyada ihtiyaçlar sonsuz ama kaynaklar kısıtlı.O yüzdendir ki gücü elinde bulunduranlar maalesef hırçınlaşıyorlar.O kıt kaynakların kontrolünü ellerinde bulundurup diğer ülkelere diğer coğrafyalara adeta nefes aldırmama,yaşam hakkı tanımama gibi bir yaklaşım sergileniyor.Bu yaklaşım ekonomik arena ve alanda da kendini fazla hissettiriyor.Dolayısıyla bütüncül bir bakış açısıyla ekonomide var olmak,ulusalar arası arenada, devletler liginde bende varım demek için güçlü olmak zorundayız,güçlü olmak zorundadır.”
Ülke olarak belki bu sene ihracat rakamlarımız arzu edilen oranda artmadı ama aşağıya da düşmedi
Pehlivan,”Elimizdeki imkanların varolması tek başına yetmiyor.Bu imkanları bu avantajları üretime kanalize edecek,katma değer oluşturacak girişimci insanlara ihtiyaç var işte onlarda sizlersiniz.Biz inşallah gelecekte çok daha aydınlık,çok müreffeh bir ülkeden bahsedeceksek,bahsediyorsak işte bu girişimcilerimiz sayesinde olacaktır.Üretimde girişimcilik,pazarlamada girişimcilik nihayet gayri safi yurt için hasılamızda artış ve bunun ihracata yansıması. Örneğin Habur Sınır kapımızda toplam çıkış yani geçen yıla oranla geçen araç sayısı bir milyon üç yüzlerden bir milyon beş yüze çıkarken.Bu araçların taşıdığı ihracat mallarının değeri de dokuz milyar dolara ulaştı.Bu 2017 rakamlarını yakaladığımız anlamına geliyor.Bu yakaladığımız rakam bölgesel olarak ta aşama kaydettiğimizi ivme kaydettiğimiz en azından önceki rakamları yakaladığımızı ve önümüzdeki yıllara daha da güvenle bakabileceğimizin işaretidir.İnşallah sadece bu kapıda değil bütün kapılarımız da genel toplam ihracat artması gerekir ki bu bahsettiğimiz rakamlarda yukarıya tırmansın.Yani aynı ürünün o kapıdan bu kapıdan çıkması değil üretim hacminin ihracata dayılı üretimin artması gerekir ki bizim dış ülkelere,yabancı ülkelere sattığımız ürünlerde o nispette artsın.”diye konuştu.
Ödül Alanların Listesi
Yapılan Konuşmaların ardından 2019 yılında en çok İhracat yapan İşadamları;Nihat Bostancı,Sait Gasır,Ferit Kaynar,Abdurrahman Kesik,Diyar Taşkın,Şirin Zeren,Mahmut Acet,Selçuk Kaplanduran,Serhat Temurci,Burhan Sönmez,Şükrü Bostancı,Süleyman Tayşun,İbrahim Değer,Mehmet Selim Adanır,Adnan İlhan,Selahattin Üçkaç,Mahmut Ökten,Ahmet Soysal,Özgür Gasır,Mehmet Şirin Aytu,Ümit Topal,Sıdık İnce,Reşat Abdullahoğlu,Mehmet Taşkın ve Süleyman Çağlı’ya ödülleri Protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Ödül Törenine Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Ethem Tanrıver,Şırnak Milletvekili Rızgin Birlik,Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan,Şırnak Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yılmaz,Şırnak İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ,Şırnak İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tamer Bilecan,Cizre Kaymakamı Davut Sinanoğlu,Silopi Kaymakamı Sezer Işıktaş,Şırnak TSO Başkanı Osman Geliş,DAİB Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda iş adamı katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.