Turunçgillerde İhracat Şampiyonu Greyfurt Oldu

Turunçgillerde İhracat Şampiyonu Greyfurt Oldu
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, 2018 yılında 2 milyon ton turunçgil ihracatı karşılığında 893 milyon 615 bin dolar döviz girdiği sağlandığını belirterek, bir önceki...
 Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, 2018 yılında 2 milyon ton  turunçgil ihracatı karşılığında 893 milyon 615 bin dolar döviz girdiği sağlandığını belirterek, bir  önceki yıla göre miktarda ortalama yüzde 21 artış gösteren turunçgillerde yüzde 48 artış ile  greyfurtun ilk sırada yer aldığını söyledi.  

  Kaçmaz, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 194 bin 660 ton ihracat gerçekleşen greyfurtu  yüzde 34 artış ile limon, yüzde 20 ile portakal ve yüzde 7 ile mandarinin takip ettiğini ifade  ederek, "Turunçgil ihracatı yapılan ilk 5 ülke arasında Rusya Federasyonu 584 bin ton ile ilk  sırada yer almış, bu ülkeyi Irak, Ukrayna ve Romanya takip etmiştir. En çok ihracat artışı görülen  ülkeler arasında ise yüzde 140 ile Macaristan ilk sırada yer almış, bu ülkeyi sırası ile yüzde 76  ile Bulgaristan, yüzde 71 ile Polonya, yüzde 67 ile İtalya ve yüzde 66 ile Çek Cumhuriyeti takip  etmiştir. AB ülkelerine yapılan turunçgil ihracatı dahil artış sektörde memnuniyet ile  karşılanmıştır. Bu tablo turunçgil üretici ve ihracatçısının dünya standartlarında üretim yaptığının  en somut göstergesidir" dedi.

  "Sektörümüz devlet desteğine en çok ihtiyacı olan sektördür"

  2018-2019 sezonunda turunçgillerin ihracatının 20 Ağustos - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında  yüzde 9 artış ile 1 milyon 150 bin olarak gerçekleştiği bilgisin veren Kaçmaz, "Aşırı kış şartları ve  döviz kurlarındaki dengesizliğe rağmen ihracatta yüzde 9 artışın gerçekleşmesi büyük bir  başarıdır. Ekonomiye net döviz girdisi sağlayan, oluşturduğu istihdam ile sosyal hayata pozitif  yönde önemli katkılar sağlayan sektörümüz, diğer sektöre göre devlet desteğine en çok ihtiyacı  olan sektördür. Milli tarım politikası çerçevesinde üretim havzaları ve ürün deseni belirlenirken  turunçgiller için özel bir çalışma yapılması, üretim planlamasının sağlıklı bir şekilde yapılmasına  ve 2020 yılında dünya turunçgil sektörüne 14. Uluslararası Turunçgil Kongresine ev sahipliği  yapacak olan ülkemiz turunçgil sektörünün ihracatının artmasına büyük katkılar sağlayacaktır"  ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.