?Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklar" Projesi Şırnak`ta Devam Ediyor

?Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklar" Projesi Şırnak`ta Devam Ediyor
Şırnak Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürlüğü "Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar" Kampanyası Kapsamında Cizre'nin Sur ve Konak Aile Destek Merkezlerinde...
 

Şırnak Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürlüğü "Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar" Kampanyası Kapsamında Cizre’nin Sur ve Konak Aile Destek Merkezlerinde Etkinlik Yaptı.

Sur Aile Destek Merkezi 97 çocuk, Konak Aile Destek Merkezi 45 çocuğa “Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar” kampanyası kapsamında Sosyal Çalışmacı Aydın Şerifoğlu, Psikokog Güneş İzgiş, Sosyolog İlyas Tunç tarafında çalışma yapıldı.

Şırnak Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürlüğünden Sosyolog İlyas Tunç, “Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklar” projesi kapsamında Şırnak’ta çalışmalara başladıkları bildirdi. Çocuk haklarının, temel haklar olan yaşama, korunma, gelişim, katılım gibi dört temel hakların yanında sağlıklı büyüme, oyun oynama ve zararlı alışkanlıklardan korunma haklarının da bu projenin önemli halkasını oluşturduğunu kaydeden Tunç, "Bizde, tüm illerimizde olduğu gibi Şırnak’ta da `Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklarımız` kampanyasını başlattık. Amacımız, çocuklarımızın çocukluklarını akranlarıyla yaşayabilecekleri oyun alanları, etkinlikler ve çocuk oyunları odaklı çocuk hakları sokakları oluşturmaktır. Çocuklarımızı, bu proje sayesinde çağın hastalığı olan ve radyasyon yayan elektronik oyunlardan uzaklaştırarak çocukluklarını çocukça yaşayabileceği ortamlar oluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, ücretsiz piknik, gezi, uçurtma şenliği ve sportif yarışmalar düzenleyeceğiz. Çocuklar internet salonlarında değil, oyun alanlarında olmalıdır. Bu proje sayesinde çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan da korumayı hedefliyoruz. Bu nedenle tüm kesimlerden projeye destek olmalarını bekliyoruz" dedi.

Tunç, “Sanal dünyanın hayatımıza bu önlenemez girişiyle birlikte internetin yanlış kullanımı henüz gelişim çağında olan çocuk ve ergenlerin gelişimlerini fiziksel, bilişsel ve psikososyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Çocuk ve ergenler, gerçek dünyadan soyutlanarak kendilerine sanal bir dünya kurmaya başlamakta ve gelişimleri için çok önemli olan gerçek oyun kültüründen uzaklaşarak kaldırabileceklerinin üzerinde tehlikeli uyaranlara maruz kalmaktadırlar. Çocukların sanal oyunlarla kendilerine farklı bir dünya yaratmalarının sebebi, aile içi iletişim eksikliği ve çocukla birlikte geçirilen zamanın verimli olmayışı olabilmektedir. Yaz tatilinin yaklaşmasıyla birlikte ebeveynlerin bu farkındalığa sahip olarak teknolojinin çocuklar üzerindeki olası risklerinden haberdar olmaları ve çocukları bu risklere karşı koruyabilecek donanıma sahip olmaları daha da önem kazanmaktadır. Bacigalupa tarafından 2005 yılında yürütülen bir çalışma; bilgisayar oyunlarıyla vakit geçiren çocukların aynı zamanda akranlarıyla etkileşimlerinin azaldığını ve iletişimlerinin kalitesinin düştüğünü göstermektedir. Bu nedenle bilişsel ve psikolojik açıdan yeterli olgunluğa erişmemiş olan çocuk ve ergenlerin sanal dünyayla değil akranlarıyla birlikte gerçek dünyada gerçek oyunlar kurarak gelişimlerinin desteklenmesi teşvik edilmeli, internet kullanımı ebeveynler tarafından denetlenmeli ve çocukla karşılıklı işbirliği içerisinde belirli kısıtlamalar getirilmelidir”

Tunç, “81 ilde yürütülen proje kapsamında Şırnak’ta çeşitli çalışmalar yapıldığını belirterek, şunları söyledi: "Bu nedenle çocuklarımızın teknolojiyi doğru, etkili ve bilinçli şekilde kullanmayı öğrenmeleri, serbest zamanlarını akranları ile birlikte verimli değerlendirmeleri, iletişim yeteneklerinin ve yaşam becerilerinin geliştirilmesine katkı yapılması ile Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi`nin 31. Maddesinde ifadesini bulan çocuklara oynama ve yaşına uygun eğlencelere katılma hakkının sağlanmasına yönelik fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi hedeflenmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çocuğun yüksek yararı ilkesinden hareketle çocuklarımızın dijital ve sosyal medya ortamlarındaki kontrolsüz ve kötü amaçlı yaklaşımlardan korunması, alternatif fiziksel, sosyal ve kültürel yaşam alanlarının yaygınlaştırılması, çocukların bedensel aktivitelere yönlendirilmesi, ruhsal ve sosyal gelişimlerine destek verilmesi amacıyla "Ekranla Değil Akranla Büyüsün Çocuklar" kampanyasını başlatmış olup kampanya 81 ilde yürütülmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.