FERDA EKİNCİ TEMA VAKFI SİLOPİ TEMSİLCİLİĞİNE GETİRİLDİ

FERDA EKİNCİ TEMA VAKFI SİLOPİ TEMSİLCİLİĞİNE GETİRİLDİ
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Silopi Temsilciliğine Fen Bilimleri Öğretmeni Ferda Ekinci Getirildi. Görümlü Narlıdere Orta Okulu Fen Bilimleri Öğretmeni Ferda Ekinci yeni görevine...
 Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı Silopi Temsilciliğine Fen Bilimleri Öğretmeni Ferda Ekinci Getirildi. Görümlü Narlıdere Orta Okulu Fen Bilimleri Öğretmeni Ferda Ekinci yeni görevine başladı.

TEMA Vakfı’nı temsil etmenin büyük sorumluluk olduğunu belirten TEMA Vakfı Silopi İlçe Sorumlusu Ferda Ekinci Ülke genelinde 675.000’i aşkın gönüllüsüyle birlikte TEMA Vakfı’nı temsil etmenin gururu ile göreve başladığını söyledi.

Ferda Ekinci “TEMA’nın en büyük gücü her zaman gönüllüleri olmuştur. Sahip olduğu doğal varlıkları ile Silopi ilçesinde sürdürülebilir yaşamı korumak üzere gönüllü ekibim ile birlikte var gücümüzle çalışacağız.

Minik TEMA, Yavru TEMA, Ortaokul TEMA, Lise TEMA ve Genç TEMA gruplarını oluşturarak, ilçemizdeki gönüllü sayımızı artırıp, ilçemize doğa ve çevre konusunda en üst düzeyde katkı sağlayacağız. Bunun için de her zaman daha çok gönüllüye ihtiyacımız var. Herkesi TEMA gönüllüsü olmaya ve destek vermeye çağırıyoruz” dedi.

TEMA ANLAMI NEDİR?

“Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı” olarak anlam açıklaması yapılabilmektedir. Bu kurum, 11 Eylül 1992 tarihinde; Nihat Gökyiğit ve Hayrettin Karaca tarafından Tema vakfı görevlerinin arasında da saydıkları yaşadığımız ülkenin topraklarını ve geleceğini tehdit eden bir unsur olan erozyonun ve bunun yanında da çölleşmenin karşısında durabilmek; bu bilinci tüm topluma aşılayıp devletin de aynı duyarı göstermesi amacıyla kurulmuştur.

Bu vakıf kurucularının Türkiye’de yaşamasından ve öncelikle Türk toprakları için bir emek sarf etmek istediklerin dolayı otomatikman Türkiye’de kurulmuştur. Tema vakfı, her şeyiyle çevreci bir vakıf olduğundan doğal varlıkların korunması için; Tema vakfı fidan bağışı ile daha çok alanın ağaçlandırılması için ve erozyon sorunlarının atlatılması için bir takım çabalar göstermektedir.

Toprağa gerekli olan önemi göstermek, vakfın en önemli faaliyetleri içerisinde yer almaktadır. Özellikle de Genç Tema hareketi ile birlikte ülke içerisindeki birçok farklı noktada çalışmalar yapılmakta ve yeni çalışmalar için de araştırmalara devam edilmektedir. Vakıf, en küçüğünden büyüğüne herkese toprak erozyonu ile alakalı bilgiler verilmekte ve var olan bu durumun doğru bir şekilde giderilmesi adına gerekli olan her türlü şey yerine getirilmektedir. Halkın bu konuda doğru bilinçlendirilmesi adına gerekli olan her türlü adımı atmayı bir görev edinen Tema vakfı, Türkiye’nin çöl olmasını engellemek adına vermiş olduğu mücadeleyi ikinci İstiklal Savaşı olarak nitelendirmekte. Üstelik bünyesine her geçen gün yeni gönüllüler katılmakta ve Tema vakfının genişliği daha öncesinde olmadığı kadar artmaya başlamış durumda.

Tema vakfının en önemli faaliyetlerinin başında gönüllülük çalışmalarını doğru bir şekilde yönlendirmek gelmekte. Minik, Yavru, Genç ve Mezun Tema çalışmalarının her birinde bu alanda daha öncesinden deneyim sahibi olan kişiler gönüllüler ile bir araya gelerek Türkiye’nin gelecekte karşılaşabileceği sorunlar karşısında yapılması gereken şeyleri onlara ileterek bu sorunlara etkili çözümlerin bulunulmasına çalışılır. Bununla birlikte kuruluş gönüllülük çalışmalarını çok daha fazla kişiye ulaştırmak adına yerel basınla ilişkilerin düzenlenmesi ve belirli aralıklarla ağaçlandırma faaliyetleri yapılmaktadır. Eğitim faaliyetlerinde ülkemizdeki erozyonun giderilmesi adına nelerin yapılması gerektiği, bu konuda yapılacak çalışmaların zamanı gibi konularda gönüllülere bilgilendirilmeler yapılmaktadır.

TEMA-VAKFİ-TARİHCESİ

Bu kurumun kuruluş tarihinden önce, ilk olarak kurucu isimlerden biri olan Hayrettin Karaca’nın Türkiye’de bir ilk olarak özel arboretum kurması; ardından bu çalışmalar içerisinde Türkiye’deki pek çok bölgede erozyon tehlikesinin had safhada olduğunu görmesi bu kurumun kurulmasına bir nevi ön ayak olmuştur

TEMA VAKFI’NIN YAPTIĞI İŞLER NELERDİR?

Ülke topraklarımızdaki tarım arazilerini ve meraları koruyarak geliştirmeye çalışmaktadırlar.

Ülke topraklarını ciddi tehdit eden erozyon sorunu için devletin de bilinçlenip harekete geçmesini sağlamaya çalışmaktadırlar.

Kendi kendine yetişmekte olan ormanları koruma altına alarak ağaçlandırma süreçlerine katkı sağlamaktadırlar.

Doğal varlıklarımız olan ormanlar, su kaynakları, biyolojik çeşitlilik gibi unsurların insan öğesi tarafından yok edilmesine karşı çıkmaya ve bunu engelleyebilmek için gerekli bilinci toplumda oluşturabilmeye çalışmaktadırlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.