Fransız Sanatçı'nın İlk Kürtçe Albümü Çıktı;İçinde ki Cizre Şarkısı Dikkat Çekiyor!

Fransız Sanatçı'nın İlk Kürtçe Albümü Çıktı;İçinde ki Cizre Şarkısı Dikkat Çekiyor!
Fransız sanatçı Eleonore Fournıau 12 yıla aşkın bir süredir öğrenmeye çalıştığı Kürt müziğinin ve kültürünün ilk meyvesi olan "Neynik" (Ayna) albümü çıktı.Albümde Cizre yöresine ait ve unutulmaya yüz tutmuş eserler de bulunuyor.

Sosyal medyada yayımladığı Türkçe,Kürtçe klipleriyle tanınan ve özellikle dengbêjlik geleneğinin aşığı olduğunu söyleyen Fransız sanatçı Eleonore Fourniau, yeni albümü ‘Neynike’ ile hayranlarını sevindirdi…

eleonore-fourniau-002.jpg

Katıldığı bir programda, İstanbul’da Kürt öğrencileriyle tanışıklığının ardından Kürtçe müziğe ilgi duymaya başladığını belirten Eleonore Fourniau,en çok etkilendiği Kürt müzisyen veya eseri şöyle cevaplamıştı; Dengbêjler beni çok etkiliyor, özellikle dengbêj Şakiro ve Mihemed Arif Cizrewi. Genel olarak Serhatlı seslerden de çok etkileniyorum; yöre olarak da Maraş ve Koçgiri yöresine ait Alevi-Kurmanci deyişlerini seslendirmeyi seviyorum”

Şimdiye kadar pek çok dünyaca ünlü star ve birçok Kürt müzisyenle bir araya gelip düet yapan sanatçı ,en son Sami Yusuf ile birlikte Fransa’da verdiği “L’Amour Vivant” adlı konserde uzun hava okudu. “Var Ey Gönül” eserini seslendiren Fourniau, yine tarzıyla ve ezgileriyle sosyal medyada gündem olmaya devam ediyor..65f3f50ebc16ed3f69007070.webp

Bugüne kadar 50’den fazla Kürtçe eser seslendiren Fransız şarkıcı Eleonore Fourniau, Kürt ve Kürt Müziğini katıldığı her platformda dile getiriyor. Sosyal Medya’da seslendirdiği Kürtçe şarkılarla hayran kitlesini büyülen Fransız şarkıcı her geçen gün repertuarını daha da genişletiyor. Fransız Şarkıcı Eleonore Fourniau,farklı dillerin yanı sıra Kürtçe'de seslendirdiği xezal xezal,Seyrana seyrani,Lawo,Esmer eman,Çiya bilinda,Dilber eman ve Zazaca lehçesiyle de seslendirdiği Kürt müziğinin önemli eserlerine sesi ve yorumu ile farklı bir renk katan sanatçı, Son Olarak çıkardığı ‘Neynik’ albümü ile hayranlarıyla buluşacak.

images-4.jpg

Sanatçı yeni albümü ve çıkış serüveni hakkında şunları paylaşmıştı”Adı “ayna” anlamına gelen bu ilk albüm, on iki yıla aşkın bir süredir Kürt müziğini öğrenmek ve bu kültürün içine gömülmek ile geçen bir çalışmanın meyvesi.

Farklı geleneklerden müzisyenler ve enstrümanlar arasında benzersiz buluşmalar sunarak, tüm kalbimi ve aynı zamanda yaratıcılığımı da sundum. Ben de 4 ülkenin arasında yer alan bu bölgenin zenginliğini oluşturan lehçe ve üsluplardan bir örnek sunmak istedim.

Neynik albümünün büyük macerası, 2020'deki karantina döneminde başladı. Bu süreçte yüzlerce şarkıyı dikkatle dinleyerek, bu albümün repertuarını oluşturdum. Albümün kaydetmesi için çalışmak istediğim birçok müzisyenlere başvurdum. Toplamda, birçok ülkeden gelen 30'dan fazla sanatçı, gelenek ve yenilik arasında bir kavşak olmayı amaçlayan bu iddialı projeye katkıda bulundu. Kendimi sanatçı, yapımcı, müzik yönetmeni, düzenleyici ve ses mühendisi olarak birçok rolle taşıyarak, hayatımın çoğu zamanında ilk kez birçok sorunla karşılaştım.

Bu nedenle albümün oluşturulması zorlu bir süreç oldu ve üç yıl boyunca uzandı. Bugün, bu tutkulu yatırımın sonucunu size sunmaktan son derece mutlu ve gururluyum”

Sanatçının yeni albümü 'Ayna' Neynik'te kurmanci ve zazaca lehçelerinden oluşan şarkılar yer almakta Xwezi mın tu nasne kiri be, Leyle tu Leylete yi gibi pek çok eser bulunuyor.

whatsapp-image-2024-03-20-at-11-45-28-pm-001.jpeg

(Seid Axa'ye Cizeri)

Albümün en önemli eserlerinden biri de Cizre yöresine ait ve Kaybolmaya yüz tutmuş yaklaşık 80/85 yıl öncesi Seid Axa Ciziri olarak bilinen dengbejin seslendirdiği Leyle tu leylete yi adlı eserdir.

Fransız Sanatçı’nın Leyle tu leylete yi gibi eserleri tekrar seslendirmesi yörede ki kültür zenginliğini ezgilerle tekrar gün yüzüne çıkartmış oldu.

Sanatçı klip çekimi için daha önce Mardin'i tercih etmişti.Yeni albümünde Cizre'ye ait bir eserin olması acaba yeni klip çalışması Cizre'de olur mu? Diye merak ediliyor.

ELEONORE FOURNIAU KİMDİR?

Eleonore Fourniau 1987'de Paris’te doğdu. 3 yıl Özbekistan’da yaşadı. Piyano eğitimi aldı ve tarih okudu. 2010’da, tarih öğretmenliğinden mezun olduktan sonra İstanbul’a yerleşti ve orada 6 yıl yaşadı.

Anadolu müziği üzerine yoğunlaştı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 2,5 yıl misafir öğrenci olarak eğitimini sürdürdü. Erdal Erzincan’ın saz kursunda eğitim gördü ve hurdy-gurdy adlı enstrümanıyla birtakım projelere katıldı.

2016’da Muğla’da Uluslararası zurna festivaline konuk oldu. Kürt müziği ve kültürüne merakından dolayı ders aldı (Dengbêj Xalide ve Gülseven Medar’dan) ve Kurmanci kursuna gitti.

2016’da Fransa’ya döndü ve hem solo olarak, hem çeşitli müzisyenler ile (Mikail Aslan, Birol Topaloğlu, Sylvain Barou, Efrén Lopez ve s.) sahne alıyor.

Samaïa, Telli Turnalar gibi kendi projelerini de yürütüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.