İslamiyet'te Güzel Ahlak ve önemi

İslamiyet'te Güzel Ahlak ve önemi
Güzel ahlak sahibi olmak İslamiyet’te en çok önem verilen ve insanlarda olması beklenen davranışlardandır.Güzel ahlak nedir?Güzel ahlak ile ilgili hadisler ve ayetler? Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek,güzel ahlakın önemi ile ilgili yazısı haberimizde.

Ahlâk, insanın bir amaca yönelik olarak kendi arzusu ile iyi davranışlarda bulunup kötülüklerden uzak olmasıdır. Peki İslam dininde Ahlak nedir güzel ahlak neden önemlidir? Şırnak İl Müftüsü Ahmet Dilek Bugünkü yazısında İslam dininde güzel ahlakın önemini hadis ve ayetlerle açıkladı…

4161fa03-34cc-49d0-9db1-aa4112415b17-750x422.jpg

İslam Dini, iman ilkelerini insanlara benimsetmek, ibadet esaslarını hayatlarına aktarmanın yanında ahlaki ilkeler getirmek suretiyle bireylerin en huzurlu bir yaşam sürmelerini sağlamak olduğunu belirten İl Müftüsü Ahmet Dilek, İslam’da güzel ahlak ile ilgili şunları paylaştı” İslam ahlakının ilk ana kaynağı Kur’an-ı Kerimdir. Peygamberimizin ahlâk ve yaşayışı Hz. Aişe annemize sorulduğu zaman "Siz Kur’an okumuyor musunuz? O’nun ahlâkı Kur’an’dan ibâret idi.” buyurarak bizleri Kur’an’a yönlendirmektedir. Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim insanların uymaları gereken birçok ahlaki ilkeler sunmuştur. Güzel ahlak teşvik edilirken, çirkin huylar ise kınanmıştır. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimiz bizlere güzel huyları yerine getirmemizi emretmekte, çirkin huyları ise yasak kılmaktadır.

Kur’an-ı Kerimde geçen ve bizlerden istenilen ilkeler şunlardır:

• İyilik, İyi Davranmak,

*Güzel Söz Söylemek,

• Sabır,

• Tevazu,

• İffetli Olmak,

• İnfak Etmek ve Yardımlaşmak.

Bu dünya hayatında Rabbimizin ve insanların rızasını kazanmak için adaletli olmalı, iyilik yapmalı, doğru söz söylemeli, tevazulu, iffetli ve sabırlı olmalı, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmalı, yalan söylememeli, insanları zan altında tutmamalı, gıybet etmemeli, iftirada bulunmamalı, cana kıymamalı, haksız kazanç yollarının tümünden uzak kalmalı, fuhşiyata ve zinaya düşmemeli, gayri meşru yolların tümünden kaçınmalı, kibri hayatımızdan çekip atmalı, insanları alaya almamalı, insanlar arasında fesat çıkarmamalı ve haset etmemeliyiz. Peygamberimiz (SAV) kendisi için üç şeyden sakınırdı:

1-) Tartışmak ve çekişmek

2-) Lüzumundan fazla söz söylemek

3-) Kendisini ilgilendirmeyen işlerle meşgul olmak. Başkaları için de üç şeyden uzak dururdu: 1-) Kimseyi eleştirmez 2-) Kimseye hakarette bulunmaz 3-) Başkalarının sırlarına, gizli hallerine muttali olmak istemezdi. Muaz (RA), şöyle demiştir: “Yemen’e vali olarak giderken ayağımı özengiye koyduğum sırada Peygamberimiz (SAV)’in bana son öğüdü şu oldu: “Ya Muaz b. Cebel! İnsanlara karşı ahlakını güzelleştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.