Jeoloji mühendisi Çelik uyardı: "Dere yatağında bulunan evler acil taşınmalı"
Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sel felaketinin ardından yapmış olduğu araştırmalar sonucunda bölgedeki evlerin taşınması gerektiğini söyledi.
Karadeniz Bölgesi'nde son dönemde yaşanan aşırı yağışlar ve sel olayları binlerce insanı etkileyerek, büyük hasara neden oldu. Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, bu felaketlerin sadece doğal afetlerle açıklanamayacak boyutta olduğunu belirtti. İklim değişikliği ve insan etkisi gibi faktörlerin de sel felaketlerini tetiklediğine dikkat çeken Çelik, önlem almanın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Çelik, yaptığı değerlendirmeler sonucunda bölgedeki evlerin taşınması gerektiği sonucuna ulaştığını açıkladı. Sel riski taşıyan bölgelerdeki yapılaşmanın acilen gözden geçirilmesi ve sürdürülebilir çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Çelik, halkın can ve mal güvenliğinin ön planda tutulması gerektiğini ifade ederek, "Geçtiğimiz günlerde Karadeniz'de sel felaketi gerçekleşti. Önceden yazdığım makalelerde ve verdiğim röportajlarda da belirttiğim üzere Karadeniz Bölgesi'nde birçok ev dere yatağında kurulmuş durumda. Bu bölgelerde bulunan evler acil taşınmalı diye öneride bulunmuştum. Tekrar uyarıyorum, özellikle uyarıyorum; Ordu, Samsun, Kastamonu ve Zonguldak'ta oluşan sel felaketi bize yine orada yapılan evlerin bir an önce taşınması gerektiğini hatırlattı. Bu evler taşınmadığı sürece yağmur ve sel bu evleri yine alıp götürür. Dere yatakları ıslah edilemez, tarım için jeolojik bir yapıdır. Kesinlikle buralarda ev, iş yeri kurulmaması gerekiyor. Karadeniz Bölgesi'nin çoğu yerinde evler dere yatağında kurulmuş. Bunların acilen devlet tarafından taşınması gerekiyor. Gelecek günlerde oluşacak bir sel felaketinde yine hem can hem de mal kaybı yaşanabilir. Yine uyarıyorum dere yatağında olan her ev taşınmalı" dedi.
"Derenin rakımına bakılmalı" diyen Fahri Çelik, "Eğer rakım 20 metre, yanındaki evler de 20 metre ise evlerin taşınması gerekiyor. Ama dere 30 metre, ev 60 metre ise o bölgelerde sıkıntı yaşanmaz. Dere ve evlerin rakımı bir ise o evler risk altındadır. Orman vasfını kaybetmiş yerlere taşınması gerekmektedir" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.