Kanser Vakalarında Yaş Ortalaması Düşüyor: Uzmanlardan Tarama Önerisi

Kanser Vakalarında Yaş Ortalaması Düşüyor: Uzmanlardan Tarama Önerisi
Son yıllarda artan fast food tüketimi ve obezitenin kansere davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, özellikle 50 yaş altındaki kanser vakalarının artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Artaç, bu artışın yaşam tarzı değişikliklerinden kaynaklandığını vurgulayarak, erken yaşta kanser taramalarının önemini vurguladı.

Fast Food ve Obezite Kanseri Tetikliyor

Fast food yiyeceklerin tüketiminin artması ve obezitenin yaygınlaşması, kanser vakalarının artmasında önemli rol oynuyor. Prof. Dr. Mehmet Artaç, “Son 30-40 yılda fast food tarzı beslenme, hava kirliliği, su ve çevredeki toksik maddeler obeziteye neden oluyor. Obezite ise özellikle 50 yaşın altında kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanserin gelişiminde rol oynayabiliyor,” dedi. Obeziteyle birlikte artan büyüme hormonları ve insülin direncinin kanseri tetiklediğini belirten Artaç, bağırsak florasının bozulmasının da bağışıklık sistemini zayıflattığını ekledi.

Erken Yaşta Kanser Taraması Önemli

Prof. Dr. Mehmet Artaç, ailesinde 50 yaşın altında kanser öyküsü olanların erken yaşta kanser taraması yaptırmasının önemine dikkat çekti. “Hastalara genel olarak 40 yaşından önce rutin tarama programlarına gitmeleri gerektiğini söylemek doğru olmaz. Ancak, ailesinde birinci derece akrabalarında kanser öyküsü olanların, 40 yaşından önce bir uzmana başvurmalarında fayda var,” dedi. Kanser taramalarının Sağlık Bakanlığı kontrolündeki KETEM gibi merkezlerde yapılabileceğini belirten Artaç, meme kanseri taraması için ise 50 yaşından sonra mamografi yapılmasının önemine değindi.

Bağışıklık Sistemi ve Kansere Yakalanma Riski

Obezitenin bağışıklık sistemini zayıflattığını ve kansere yakalanma riskini artırdığını belirten Prof. Dr. Artaç, “Obeziteyle birlikte büyüme hormonları artıyor ve bu hormonlar kanserin büyümesine neden olabiliyor. Ayrıca, bağırsak florasının değişmesi bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bağışıklık sistemi zayıfladığında kansere yakalanmak çok daha kolay hale geliyor,” dedi.

Uzmanlardan Tarama Programları İçin Öneriler

Prof. Dr. Mehmet Artaç, kanser taramaları hakkında vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Eğer kişi kendisinde bir şüphe duyuyorsa veya ailesinde kanser öyküsü varsa, tarama programlarına 20 ila 30 yaşlardan itibaren başlamak gerekebilir. Tarama programları için bir uzmana danışmak ve gerekli taramaları yaptırmak büyük önem taşıyor.”

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.