Mezarlıklardaki Meyveleri Yemek Günah mı yoksa Haram mı!
(HUREYLE ŞAN VE MEVLÜDE SEVİM'İN ÖZEL HABERİ)
Asırlardır mezarlıklarda kendiliğinden yetişen meyvelerin yenilmesi haram olarak biliniyor peki bu ne kadar doğru! Ayrıntılar haberimizde.
Bu bölgede yaşayan insanların çoğunluğu mezarlıklardaki meyvelerden yenilmesini büyük günah olarak bilirken, bazıları ise asırlardan gelen bir örf olarak değerlendiriyor. Buna ek olarak mekruh olarak değerlendirenlerde var.
Yıllardan bu yana süre gelen ancak hiç kimsenin net bir cevabını bilmediği bu konuyu cizremgazetesi.com haberi sitesi olarak geniş bir biçimde araştırdık. Yapılan araştırmada Mezarlıklardaki Meyveleri Yemenin Haram mı? Örf mü? Yoksa Mekruh mu)? Söylemlerinin tamamen halk arasında süren gelen yanlış bir olduğu ortaya çıktı.
Bölgedeki din adamlarından edindiğimiz bilgilere göre mezarlıklarda yetişen meyveleri yemenin ne günah ne de mekruh olduğu ortaya çıktı.
Mezarlıktaki Meyveler Yenilebilir, Çiçeklerde koklanabilir
Konu ile ilgili cizremgazetesi.com haber sitesi muhabirlerine kısa bir açıklama yapan Ulu Cami İmamı Murat Denli; “Mezarlıktaki meyveler yenilebilir. Çiçekleri koklanabilir. Kökünden çıkarmamak kaydı ile çiçek koparılıp eve götürülebilir ve başka bir mezara da ekilebilir.” dedi.
Mezara basılmaz, üstüne oturulmaz ve adak adanmaz
Mezarlıkla ilgili genel bir değerlendirme yaparak konuşmasına başlayan Cizre Ulucami İmamı Murat Denli;”Peygamber efendimiz (SAV) mezarlığa sağ ayakla ve bütün öülülere selam vererek girerdi. Tavsiyesi de şu yöndedir; mezarlıkları çiğnemeyin, basmayın. Mezarın üstüne zaruriyet olmadıkça oturmayın, öpmeyin, onlara adak adamayın gibi şeyler Peygamber efendimizin yasakladığı şeylerdir.”
Mezarlıktaki Yeşillik ve Ağaçlar Ölülerin Azabını Hafifletiyor
Denli, ”Yeşilliğe ve Ağaçlara gelince Peygamber efendimiz sahabelerine şu iki taze dal hurmayı bana verin. O iki taze hurma dal hurmasından birini bir mezara diğerini de başka mezara ekiyor. Sahabiler soruyor Ya Resurullah neden bunu ektiniz diye soruyor. Peygamber efendimiz de bunlar yaş kaldıkça umulur ki bunların üzerindeki azap hafifler. Yani bir mezara ağaç dikmek, bir yeşillik dikmek o kabirin yani mezarın içinde yatan ölünün azabının hafiflemesine sebep olur. Bu Peygamber efendimizin bize öğrettiği genel kaydedir” dedi.
Mezarlık Kamuya Aitse yediğiniz kadar ödersiniz. Şahısa Aitse izin istenir. Sahibi belli değilse yenilir ve dua edilir
Mezarlığın meyveleri yener mi yenmez mi, otları biçilir mi biçilmez mi konusunda çeşitli fetvaların olduğuna vurgu yapan Denli, “hem din işleri yüksek kurulu hem de Fetavayi Hindiye kitaplarında şöyle yazıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı diyor ki zaruriyet olmadıkça bir ağacı budamak dışında mezarlıktaki ağaçlar kesilmez. Ağaçları budayabilir, meyvelerini yiyebilirsiniz. Yere düşen meyveleri alabilirsiniz. Eğer bu mezarlık kamuya aitse yediğin kadar kamuya harcarsın. Bir yetime veya bir fakire harcarsın. Yada bir okul, Hastane veya Camiye verirsiniz. Eğer şahısa aitse şahıstan izin alınır. Eğer kimin olduğu bilinmezse o meyve yenilir ve yerine oradaki ölülere dua edilir. Mezarlığın üzerindeki bir reyhan, bir çiçek koparılabilir koklanabilir çünkü onun yerine başkası çıkar ama kökten almak olmaz. O zaman onun azabının hafiflemesine engel olursun buda caiz değildir.”
İnsan Kanı ve İliği Toprağa karışmış, o ağacın meyvesini yemek günahtır söylemleri asılsızdır
Denli; “Fetavayi Hindiye kitabında da aynen şöyle geçiyor. Mezarlıktaki her türlü meyve yenilir. Hatta şöyle diyorlar. Acaba insanın kanı, insanın iliği o toprağa karışmış. O toprak neciz olmamış mı? Yada insanın vücudundaki o vitaminler, o toprağa karışmış hastalık yapmasın mı? Tam tersi şöyle diyorlar ki; toprağın temizleyici özelliği vardır. Su olmadığı insan teyemmümle hem boy abdesti hem normal abdest alabilir. Herhangi bir şey toprağın içerisine karıştığı vakit toprak onun bütün zararlı elementlerini temizler. Temizlediği için toprağın üzerine ot bitiyor. Ağaçlar yeşerip meyve veriyor. Eğer öyle olmasaydı bütün ağaçlar kuru olurdu. Çünkü vitaminler öldüğü vakit toprağın dışarıya çıkarma gücü olmayacaktı. Onun için kandandır, iliğindendir besliyor diye mezarlıkta meyveler yenilmez haramdır gibi dedikodular asılsızdır. Mezarlıktaki meyveler yenilebilir. Çiçekleri koklanabilir. Kökünden olmamak kaydı ile çiçek koparılıp eve götürülebilir ve başka bir mezara da ekilebilir.” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.