MİLLETVEKİLİ İRMEZ’DEN ULAŞTIRMA VE ALT YAPI BAKANINA SORU ÖNERGESİ

MİLLETVEKİLİ İRMEZ’DEN ULAŞTIRMA VE ALT YAPI BAKANINA SORU ÖNERGESİ
Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’den Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması için soru önergesi verdi. Şırnak-Uludere, Şırnak-Beytüşşebap, Şırnak- Güçlükonak, Cizre-Silopi,...

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’den Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması için soru önergesi verdi. 
Şırnak-Uludere, Şırnak-Beytüşşebap, Şırnak- Güçlükonak, Cizre-Silopi, Cizre-Nusaybin ve Şırnak-Van karayollarının son durumlarını cevaplaması üzerine Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na soran Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, “Şırnak-Uludere-Beytüşşebap, Cizre-Silopi, Cizre-Nusaybin ve Şırnak Güçlükonak arasındaki karayolunun bozuk olmasının ve yol sorunun çözülmeyişinin nedeni nedir?” dedi. 
 

Vekil İrmez verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı; Şırnak ve ilçelerinde yaşanan karayolu sorunu yurttaşların can güvenliğini tümüyle tehdit eder hale gelmiş, hem gündelik yaşamı hem de Şırnak’taki ticari faaliyetleri bitirme noktasına getirmiştir. 
Yıllardır dile getirilen yol sorununa çözüm bulunması bir yana katlanarak devam etmiştir. Özellikle tarihi İpek Yolu olarak bilinen Cizre-Silopi arası karayolu, Cizre Nusaybin, Şırnak Uludere-Beytüşşebap ve Şırnak Güçlükonak arası yollardaki bozukluklar ciddi riskler barındırmaktadır. Söz konusu yollarda ölümle ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazaları günden güne artmaktadır. 
Tarihi İpek Yolu olarak bilinen Cizre-Silopi arasındaki karayolu, Şırnak Valiliği’nin yol çalışması 2021’de tamamlanacak açıklamasına rağmen yol sorununun çözümüne ilişkin herhangi etkin bir adım atılmamıştır. 
 

Cizre-Silopi yolu Habur Sınır Kapısı için de kullanılan bir yoldur. İpekyolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre sadece 1 Temmuz-13 Temmuz 2023 tarihleri arasında Türkiye’ye giriş yapan büyük araç sayısı günlük ortalama 1330, küçük araç sayısı ise ortalama 730’dur. Türkiye’den çıkış yapan büyük araç sayısı günlük ortalama 1600 iken küçük araç sayısı ortalama 880 civarındadır. En az bu verilerde bahsedilen kadar araç söz konusu İpek Yolunu kullanmaktadır. Bu veriler yolun ne kadar sık kullanıldığını ve acilen yol yapım çalışmalarının başlaması gerektiğini de bize kanıtlamaktadır. 
1- Şırnak’ta ilçeleri ve çevre illeri kapsayan karayolu sorununa ilişkin çözüm projesi söz konusu mudur? Bu projeler hangi karayollarını kapsamaktadır?
2- Şırnak-Uludere-Beytüşşebap, Cizre-Silopi, Cizre-Nusaybin ve Şırnak Güçlükonak arasındaki karayolunun bozuk olmasının ve yol sorunun çözülmeyişinin nedeni nedir?
3- Yapım aşamasında olan Şırnak-Van arası karayolunun yol birim tarihi nedir? 
4- Söz konusu karayolları ile ilgili herhangi bir yol yapım ihalesi yapılmış mıdır? Yapılmışsa söz konusu ihalelerin bedelleri ne kadardır ve iş bitiş süresi ne zamandır?
5- Şırnak’ta yaşanan ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının kaçı karayolundan kaynaklanmaktadır?” sorularını sordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.