Mimar Sinan Ekolünün 500 Yıllık Mirası: Cenab-ı Ahmet Paşa Camii'nin Eşsiz Tarihi

Mimar Sinan Ekolünün 500 Yıllık Mirası: Cenab-ı Ahmet Paşa Camii'nin Eşsiz Tarihi
Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan ekolünün tek örneği olan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, 5 asırdır ezan sesiyle yankılanıyor.

Klasik Osmanlı mimarisinin başkenti Ankara'daki nadir temsilcilerinden biri olan cami, Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri ve Anadolu Beylerbeyi Cenab-ı Ahmet Paşa'nın isteği üzerine inşa edilmiştir.

Caminin yapımına 1565 yılında başlanmış ve Cenab-ı Ahmet Paşa'nın vefatından dört yıl sonra tamamlanmıştır. Eserin, Mimar Sinan’ın öğrencileri tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Zamanla çeşitli onarımlar geçiren cami, son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılında restore edilmiştir.aw237006-01.jpgMimar Sinan’ın talebelerinin eseri olan bu cami, kare planlı ve tamamı kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbeli yapısı ve istiridye formundaki tromplarla kubbeye geçişi, Ankara'daki diğer camilerden farklı kılmaktadır. Camide yer alan sade mermer mihrabı, minberi ve özgün kalem işleri dikkat çekmektedir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Mimar Buket Onat Dağdeviren, Cenab-ı Ahmet Paşa Camii'nin Ankara'nın en önemli eserlerinden biri olduğunu belirtmiştir. Ayrıca, caminin sağlam ve özgün haliyle günümüze ulaşmış ender yapılardan biri olduğuna vurgu yapmıştır.aw237006-08.jpgCaminin avlusunda, Cenab-ı Ahmet Paşa Türbesi, Azimi Türbesi ve Osmanlı Mezarlığı bulunmaktadır. Cenab-ı Ahmet Paşa, Osmanlı sarayında önemli görevlerde bulunmuş ve uzun süre Ankara'da yaşamıştır. 1565 yılında burada vefat etmiştir.

Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, 500 yıldır süregelen ezan sesiyle Ankara'nın tarihi dokusunun önemli bir parçası olmaya devam etmektedir.aw237006-09.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.