Prof. Dr. İlhan Çetin: "Kurban Bayramı’nda Kenelere Dikkat!
Kurban Bayramı dolayısıyla ülke genelinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan sirkülasyonu artıyor. Bu durum, kenelerin İç Anadolu'dan batı illerine yayılma riskini de beraberinde getiriyor. Prof. Dr. İlhan Çetin, hayvancılıkla uğraşan ve hayvanlarını satmak isteyen vatandaşların mutlaka hayvanlarını kontrol etmeleri ve kenelere karşı ilaçlama yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Uyarısı
Prof. Dr. Çetin, havaların ısınmasıyla birlikte Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının yaygın olarak görülebileceği bir döneme girildiğini belirtti. Özellikle Kuzey Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde bu hastalığın yaygın olduğuna dikkat çekti. Çetin, "Bu hastalık Nisan-Mayıs aylarından itibaren görülmeye başlıyor ve yaz boyunca devam ediyor. Bu yıl havaların erken ısınması nedeniyle kene popülasyonunda artış var. Bu da hastalığın yayılma riskini artırıyor," dedi.Anadolu'dan Diğer İllere Yayılma İhtimali
Çetin, Anadolu'dan batı illerine giden hayvanlarla birlikte kenelerin de taşınma ihtimaline dikkat çekerek, "Kurban Bayramı'nda hayvan sirkülasyonu artıyor. Bu durum, kenelerin diğer illere yayılmasına neden olabilir. Hayvancılıkla uğraşanların mutlaka hayvanlarını kontrol etmesi ve ilaçlaması çok önemli," dedi.
Kurban Bayramı’nda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Çetin, Kurban Bayramı boyunca hayvanların kanından Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının geçebileceğini vurguladı ve şunları ekledi: "Kene popülasyonunda artış var. Bu nedenle herkesin keneye karşı korunma tedbirlerini bilmesi ve uygulaması gerekiyor. Hasta hayvanların kanından da insanlara bulaşabiliyor. Kurban Bayramı’nda hayvan alımında, satımında ve kesiminde hijyene dikkat edilmeli. Özellikle etlerin ayrılması döneminde eldiven kullanılmalı ve ellerde kesik olanlar hayvan kanıyla temas etmemeli."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.