Prof. Dr. İlhan Çetin: "Kurban Bayramı’nda Kenelere Dikkat!

Prof. Dr. İlhan Çetin: "Kurban Bayramı’nda Kenelere Dikkat!
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kurban Bayramı nedeniyle hayvan sirkülasyonunda ciddi bir artış olduğunu ve ölümlere neden olabilen kenelerin kurbanlıklarla yurda dağılabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı dolayısıyla ülke genelinde küçükbaş ve büyükbaş hayvan sirkülasyonu artıyor. Bu durum, kenelerin İç Anadolu'dan batı illerine yayılma riskini de beraberinde getiriyor. Prof. Dr. İlhan Çetin, hayvancılıkla uğraşan ve hayvanlarını satmak isteyen vatandaşların mutlaka hayvanlarını kontrol etmeleri ve kenelere karşı ilaçlama yapmalarının önemli olduğunu vurguladı.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Uyarısı

Prof. Dr. Çetin, havaların ısınmasıyla birlikte Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının yaygın olarak görülebileceği bir döneme girildiğini belirtti. Özellikle Kuzey Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde bu hastalığın yaygın olduğuna dikkat çekti. Çetin, "Bu hastalık Nisan-Mayıs aylarından itibaren görülmeye başlıyor ve yaz boyunca devam ediyor. Bu yıl havaların erken ısınması nedeniyle kene popülasyonunda artış var. Bu da hastalığın yayılma riskini artırıyor," dedi.aw224135-01.jpgAnadolu'dan Diğer İllere Yayılma İhtimali

Çetin, Anadolu'dan batı illerine giden hayvanlarla birlikte kenelerin de taşınma ihtimaline dikkat çekerek, "Kurban Bayramı'nda hayvan sirkülasyonu artıyor. Bu durum, kenelerin diğer illere yayılmasına neden olabilir. Hayvancılıkla uğraşanların mutlaka hayvanlarını kontrol etmesi ve ilaçlaması çok önemli," dedi.

Kurban Bayramı’nda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Çetin, Kurban Bayramı boyunca hayvanların kanından Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının geçebileceğini vurguladı ve şunları ekledi: "Kene popülasyonunda artış var. Bu nedenle herkesin keneye karşı korunma tedbirlerini bilmesi ve uygulaması gerekiyor. Hasta hayvanların kanından da insanlara bulaşabiliyor. Kurban Bayramı’nda hayvan alımında, satımında ve kesiminde hijyene dikkat edilmeli. Özellikle etlerin ayrılması döneminde eldiven kullanılmalı ve ellerde kesik olanlar hayvan kanıyla temas etmemeli."

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.