STAJ MAĞDURLARI ADELET BEKLİYOR

STAJ MAĞDURLARI ADELET BEKLİYOR
Yeni torba yasa'da öne çıkan konular arasında, stajyer ve çıraklık dönemlerinde sigortası bulunan ancak SGK'ya ilk giriş tarihi sayılmadığı için emekli olamayan kişilerin durumu dikkat çekiyor.

EYT staj çıraklık konusunda kafalar hala karışık. Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarından seslerini duyurmaya çalışan yaklaşık 1 milyonu aşkın EYT staj mağduru, 1999 öncesi staj sigortası haklarının verilmesini ve EYT yasası kapsamına dahil edilmelerini talep ediyorlar.

Staj nedir ve ne amaçla yapılır?

Staj, eğitim hayatı boyunca edinilen teorik bilgileri uygulamaya dökme imkanını sağlayan, iş hayatına ilk adımın atıldığı hazırlık dönemidir. Kariyer planlamasının da ilk durağı olan staj dönemi; kariyer yapmak için seçilen sektörü tanıma olanağı vermektedir.

Staj borçlanması ne demek?

Staj ile çalışma hayatına başlayanlar, bu sürelerin borçlanma yapılarak uzun vadeli sigorta kollarından sayılmasını ve işe başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyor. Böylece staj yapanların işe başlangıç tarihleri geriye çekilecek.

Stajyerlik sigorta başlangıcı sorgulamasını e-devletten yapabilirsiniz. Stajyerlik ya da çıraklık kapsamında başlangıç tarihinizi öğrenmek ve sigorta girişi sorgulaması yapmak için; Staj bilgisi sorgulaması yapmak için öncelikle buradan e-devlet şifreniz ile giriş yapın ⇒ stajyer SSK başlangıcı sorgulama.

Staj ve çıraklık aynı şey mi?

Stajyer, bir iş yerinde yapılan işleri öğrenmek ve uygulamayı izleyerek bilgisini geliştirmek için işveren yanında çalışan kişidir. Bunlar işçi sayılmadıkları gibi çırak da sayılmazlar. Çırak ile stajyer arasındaki temel fark, çırak temelden öğrenmeye başlarken, stajyer var olan bilgisini pratik açıdan geliştirir.

Gönüllü Staj ise Sigorta mı yapılmak zorunda ?

Evet, zaman zaman işverenlerin aklındaki stajyer tanımı ile iş kanunu ve sosyal sigortalar kanunundaki yükümlülükler örtüşmüyor.

Aynı yerde 2 kez staj yapılır mı?

Aynı fabrikada iki kere üst üste staj yapabilir miyim? Evet. Büyük işletmelerin farklı bölümlerinde olmak şartıyla yapılabilir.

STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ?

Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.

Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.

Öğrenciler staj başvuru ve kabul formunu staj komisyonuna teslim ettikten sonra dekanlık tarafından yapılan sigorta belgelerinin (SGK işe giriş belgesi) staja başlamadan önce e-devlet üzerinden temin edeceklerdir. Staj sigorta formları e-devlet üzerinden temin edilecektir.

KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER?

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesine dayanan çalışanların tümü EYT düzenlemesinden yararlanabilecek.

5000 gün EYT için yeterli mi?

EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR?

8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.

Kaynak:cizremgazetesi.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.