TKDK’DAN ŞIRNAK’A ‘ÜVEY EVLAT’ MUAMELESİ
2022 yılı Şubat ayının ilk haftası içinde 11'inci Başvuru Çağrı İlanına çıkacağını açıklayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK),42 il arasından Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan 9 Büyük il yer alırken,üvey evlat muamelesi gören Şırnak destek kapsamı dışında bırakıldı.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2022 yılı Şubat ayının ilk haftası içinde 11'inci Başvuru Çağrı İlanına çıkılacağını açıkladı. 11. Çağrı İlanına Şubat ayında çıkacağı açıklanırken 42 il arasında Güneydoğu ve Doğu Anadolu'dan Diyarbakır-Şanlıurfa-Mardin-Kahramanmaraş-Malatya-Van-Erzurum-Erzincan-Elazığ gibi gelişmiş iller yer alırken Şırnak ise ‘üvey evlat' gibi bu desteklerden faydalanamayacak.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2022 yılı Şubat ayının ilk haftası içinde 11'inci Başvuru Çağrı İlanına çıkılacağını açıkladı. Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (Hibe oranı %50-70), Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziksel Varlıklara Yönelik Yatırımlar (Hibe Oranı %40-50), Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Hibe Oranı %55-65) hibe desteği sağlanırken Şırnak ise destek kapsamı dışında bırakıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen Kırsal Kalkınma (IPARD) programı kapsamında 2022 yılı Şubat ayında 11. Çağrı ilanına çıkacak. 11. Çağrı İlanı kapsamında Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” başvuruları alınacak. Destek tutarları da 5.000-500.000 Avro arasındadır. Ancak Şırnak bu destek kalemlerinden faydalanamayacak. Bu kalemdeki desteklerden bazıları; Otel, Lokanta, Kafe, Arıcılık, Kültür Balıkçılığı, Mantar, Tekstil, Tıbbi Aromatik Bitkiler, Turşu, Salça, Mısır Kurutma Tesisi, Ahşap İşleri, Taş İşleme, Sabun Üretimi, Unlu Mamüller, Reçel, Pestil, Et İşleme, Süt İşleme, Zeytin Yağı, Biçerdöver, Karavan, Soğuk Hava Deposu, Güneş Enerjisi...
TKDK'nın Destek Kalemlerine bakıldığında:
Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar (Hibe oranı %50-70)
Süt Üreten Tarımsal İşletmeler, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmeler, Kanatlı Eti Üreten İşletmeler, Yumurta Tavukçuluğu
Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziksel Varlıklara Yönelik Yatırımlar (Hibe Oranı %40-50)
Süt ve Süt Ürünleri İşleme ve Pazarlama, Et ve Et Ürünleri İşleme ve Pazarlama (Kanatlı eti dahil), Su Ürünleri İşleme ve Pazarlama, Meyve ve Sebze İşleme ve Pazarlama
Tarım-Çevre İklim ve Organik Tarım LEADER Yaklaşımı Yerel Kalkınma Stratejilerinin uygulanması.
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (Hibe Oranı %55-65)
Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi ve Bitkisel Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi, Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi, İşlenmesi ve Paketlenmesi, Zanaatkarlık ve Yerel Ürün İşletmeleri, Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri, Su Ürünlerinin Yetiştiriciliği, Makine Parkları, Yenilenebilir Enerji Yatırımları.
Ayrıca TKDK yatırımlarında, KDV Muafiyeti, Avans imkânı, 40 yaş altı genç yatırımcılara hibeye ek %5 imkanı, Dağlık alanda yatırım yapılıyor ise hibeye ek %5 imkanlarından da faydalanabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.