Kızılay Silopi`de Açtığı Stant İle Vatandaşlardan Kan Topladı

Kızılay Silopi`de Açtığı Stant İle Vatandaşlardan Kan Topladı
Silopi'de, Diyarbakır`dan gelen Türk Kızılayı Kan Toplama Aracı, açtığı stant ile vatandaşlardan kan topladı. Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kan Toplama Merkezinden gelen tır,...
 

Silopi’de, Diyarbakır`dan gelen Türk Kızılayı Kan Toplama Aracı, açtığı stant ile vatandaşlardan kan topladı.

Türk Kızılayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kan Toplama Merkezinden gelen tır, İpekyolu Dörtyol civarında stant açtı.

Kan toplama aracına Silopililer yoğun ilgi gösterdi. Görevlilerden bilgi alan vatandaşlar, anket doldurup kilo kontrolü ardından kan verdi. 2 gün boyunca İpekyolu üzerindeki kan toplama aracında vatandaşlar kan bağışında bulunabilirler.

Türk Kızılayı Silopi Şube Bakanı Kemal Türkan yaptığı açıklamada, "Silopi`de 2 günlük bir çalışma yürütüyor. Burada son derece sevecen hoşgörülü bir ortam var. Kan herkesin ihtiyaç duyabileceği ve zamansız yakalanabileceği bir durumda lazım olabilir. Halkımız bu durumda gerçekten çok duyarlı. Bende bu maksatla kan verdim. Çünkü kana her zaman ihtiyaç duyabilir. Silopi Şube Başkanlığımız ve Diyarbakır Kızılay Kan Bağış Merkezimizce Silopi Dörtyol Kavşağında enfesya karşısında Kan stoklarımızın eksilmemesi ve Hastanelerde yatmakta olan acil kan ihtiyacı olan hastalarımızın şifa bulması adına sizi kan bağışına bekliyoruz. Kan vermek isteyenler 18-19 Temmuz 09:30-19:00 saatleri arasında kan toplama aracına gelerek kan bağışı yapabilirler” dedi.

İlk kez bağışta bulunduğunu ifade eden Abdurrahman Alkış da, herkese kan verme tavsiyesinde bulundu.

KAN VERMENİN(KAN BAĞIŞININ) ÖNEMİ VE FAYDALARI

Kanın tek kaynağı insan. Bu hayati sıvının başka bir muadili yok. Bu yüzden kan bağışlamak, hayat kurtarmakla eş değer. Hiç tanımadığınız insanlara kan bağışlayarak derman olabilir, hatta kan bağışlayarak kendi sağlığınızı da koruyabilirsiniz.

KAN NEDİR? KAN BAĞIŞI NEDEN HAYATİDİR?

Kan kardiyovasküler sistemimizde dolaşan, plazma ve hücrelerden oluşan kırmızı renkli bir sıvıdır. Normal bir yetişkinde 5-6 litre kan bulunur. Bunun yaklaşık yüzde 50-60’ı plazma denilen sıvıdan, kalanı ise hücrelerden oluşur. Kan, alyuvarlar içindeki hemoglobin sayesinde akciğerler ve dokular arasında oksijen ve karbondioksit taşır. Ayrıca besinler ile hormonları gerekli dokulara iletir ve vücudumuzdaki toksik maddelerin atılmasına yardım eder. Vücudun asit-baz dengesini, ısı dengesini sağlar. Kandaki akyuvarlar da vücudu mikroplardan, kanser hücrelerinden ve yabancı maddelerden korur.

Kanın tek kaynağı insandır. İhtiyaç duyulduğunda kullanılabilecek bir muadili yoktur. Bu hayati sıvıyı elde etmenin tek yolu şimdilik kan bağışından geçer. Çünkü bilim insanları, uzun yıllardır kan yerine kullanılabilecek yapay bir madde elde etmek için çalışsalar da, henüz olumlu bir sonuç elde edememişlerdir.

KAN BAĞIŞI NEDİR VE NERELERDEN YAPILIR?

Kan bağışı, kan merkezleri tarafından çeşitli kan ürünleri elde etmek için, gönüllü ve kan bağışına uygun donörlerden kan alınmasıdır. Türkiye’de kan bağışı ile ilgilenen Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SGK ve üniversite hastanelerine bağlı birçok kan merkezi ve kan istasyonu vardır. Ama Kızılay bu adreslerin arasında bir adım öndedir. Çünkü Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 82’si Kızılay tarafından karşılanır. (Kızılay’ın kan bağışı noktalarına ulaşmak için tıklayınız:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.