SİLOPİ`DE PARAMEDİKTEN ÖRNEK DAVRANIŞ

SİLOPİ`DE PARAMEDİKTEN ÖRNEK DAVRANIŞ
Şırnak'ın Silopi Devlet Hastanesinde çalışan sağlık personeli Metin Nas, sosyal medya üzerinde topladığı kitapları hastane servislerine yaptırdığı kitaplıklara yerleştirerek örnek bir davranış...
 

Şırnak’ın Silopi Devlet Hastanesinde çalışan sağlık personeli Metin Nas, sosyal medya üzerinde topladığı kitapları hastane servislerine yaptırdığı kitaplıklara yerleştirerek örnek bir davranış sergiledi.

Silopi Devlet Hastanesinde Paramedik olarak görev yapan Metin Nas sosyal medya üzerinden kitap toplamaya kampanyası başlattı. Kampanyaya ülkenin bir çok farklı şehrinden yaklaşık 7 bin adet kitap gönderildi. Paramedik Metin Nas topladığı kitaplarını ilçe devlet hastanesine yerleştirmek için girişimlerde bulundu. Silopi Devlet Hastanesinin çocuk hastalıkları, dahiliye, radyoloji ve doğumhane servisleri önündeki hasta bekleme bölümlerine 4 adet kitap rafı yaptıran Nas, topladığı kitaplardan bir kısmını buralara yerleştirdi. Servislerde bekleyen hasta yakınlarının bekledikleri süre boyunca kitap okuyarak sıkılmadan vakit geçirmelerini hedefleyen Nas, kalan diğer kitaplar ile Şırnak ve diğer ilçelerindeki hastanelere de aynı şekilde kitap rafları yaptırmak istiyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinden gelerek doğumhane ünitesi önünde bekleyen hasta yakını Mahfuz Altun hasta beklerken kitap okuyarak zaman geçiriyor. Altun, “bu organizasyon çok güzel oldu. Yapanlardan Allah razı olsun. Gerçekten hastane gibi bir yerde böyle bir çalışmanın yapılması güzel olmuş. Bu şekilde hastamızı beklerken kitap okumuş oluyoruz. Okumak güzel çok güzel” dedi.

Sağlık personeli Paramedik Metin Nas ise şunları söyledi:

“Kitaplarımızı getirdik Silopi devlet hastanesinde raflarımıza yerleştirdik. Kitaplar Türkiye’nin her bir yerinden geldi bizlere. Kitapları gönüllü bir şekilde topladık. Türkiye’nin dört bir yanından kitaplar geldi. Kitapların arasına küçük güzel notlar koymuşlardı, bize gönderen bağışçılar. Kitaplarımızı Silopi Devlet Hastanesinde raflar yaparak hastalar beklerken ve hastaların hastaları beklediği süre boyunca kitap okusunlar diye böyle bir düşüncemiz vardı. Bu düşünceyi de gerçekleştirmek istedik ve hastane müdürümüz ile görüştük. Onlarda çok olumlu yaklaştılar”

Paramedik Nedir Ne iş yapar  Görevleri Nelerdir

Ani gelişen ve hayatı tehdit eden acil tıbbi durumlarda , aldıkları eğitim, bilgi beceri donanımları ve tecrübeleri ile hastane öncesinde olay yerinde başlayarak ,hastanın / yaralının durumunun kötülemesini önlemek yada tedavi etmek amacıyla Sağlık bakanlığı tarafından belirlenen Sıvı ve ilaçları hastaneye ulaşana kadar uygulayan Sağlık Profesyonellerine Paramedik diyoruz. Bir Paramedik olmak istiyorsanız Türkiyede Paramedik Eğitimi adlı yazımızı kesinlikle okumalısınız.

Paramedik Bölümleri

Hastane öncesi acil tıp alanında görev yapan paramedikler ne yazık ki ülkemizde ki deneme yanılma eğitim sistemi yüzünden içeriği aynı ama ismi farklı bir çok bölümden mezun olarak mesleğine kavuşmuşlardır. Şimdiye kadar paramedik mezun veren bölümler ise ;

İlk ve Acil Yardım.Acil Bakım Teknikerliği.Acil Yardım Teknikerliği.Acil Yardım.Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği.Ambulans ve Acil Bakım ‘ dır.

 Bu bölümlerin verdiği eğitim içerikleri birbirine yaklaşık ve mezunlarının görev tanımlarının da aynı olmasına rağmen nedendir bilinmez geçtiğimiz 20 yılda defalarca isimleri değişerek öğrenci kabul etmişlerdir.  Şuan ise bu bölümler arasında ilk ve acil yardım bölümü aktif olarak öğrenci kabul edip mezun vermektedir.

İlk ve acil yardım bölümü okuyarak Hastane öncesi acil tıp alanında çalışarak hayat kurtarmak gibi bir planınız var ise bölüme girmenin bazı kriterleri olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bu kriterlerden bir tanesi ve hatta en önemlisi Boy kilo sınırı. Yani boyunuz ve kilonuz belirlenen sınırlar içerisinde değil ise , sınav puanınız ne kadar iyi olsa da , hayat kurtarmak tek amacınız olsada bu bölüme girmenize izin verilmiyor. Hastane öncesi acil tıp alanında görevli personellerin sadece hasta taşıyacağı düşünülerek koyulmuş gibi görünen bu kural malesef hala geçerli. Bu kuralı koyan yetkililerin En Güçlü türk olarak bilinen Naim Süleymanoğlunun 1.47 cm lik boyundan haberi yok sanırım. Bu kural nedeniyle bir çok hayat kurtarmaya hevesli arkadaşımız bölüme girememiştir. İlk ve acil yardım bölümünün bulunduğu üniversiteleri öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Paramedik Görev Yetki ve Sorumlulukları

İlk ve Acil yardım teknikerleri 112 acil yardım ambulansları ve hasta nakil ambulanslarında ekip sorumlusu pozisyonunda görev yapmaktadır.  Bu nedenle ekip deki işleyiş den , hasta muayene ve müdahalesine  kadar bir çok konuda sorumludur. Bakanlık tarafından uygulayacağı müdahaleler ile ilgili bir çok protokol hazırlanmıştır. Bu protokoller ve yetkileri çerçevesinde hastaya ilk acil muayene ve müdahaleyi gerçekleştirir.

İlk ve Acil Yardım Bölümünden Mezun Olanların Çalışma Alanları

İlk ve acil yardım programından mezun oldukdan sonra özel kurumlarda , özel hastanelerde, sağlık kabinlerinde, revirlerde, özel ambulans firmalarında görev yapabilirsiniz.

Devlet kurumlarında ise ilk ve acil yardım bölümünden mezun olduktan sonra Önlisans Kpss sınav sonucunuza göre atamanız yapılır. Bu atama ile 112 acil yardım ve nakil ambulanslarında Ekip sorumlusu olarak yada hastane acil servislerde yardımcı sağlık personeli olarak görev alabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.