Hitit Üniversitesi'nden Kalp Krizi Sonrası Hasarlı Dokuyu İyileştirecek Biyomalzeme Projesi

Hitit Üniversitesi'nden Kalp Krizi Sonrası Hasarlı Dokuyu İyileştirecek Biyomalzeme Projesi
Hitit Üniversitesi, kalp krizi sonrası oluşan hasarlı dokuyu iyileştirecek yenilikçi bir biyomalzeme geliştirmek için önemli bir projeye imza atıyor.

Proje, üniversitenin makine ve imalat teknolojileri alanındaki uzmanlığı ile yürütülecek.

Hitit Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Bengi Özkahraman'ın liderliğinde gerçekleştirilen bu projede, kalp krizi sonrasında zarar gören kalp dokusunu iyileştirmek amacıyla protein bazlı kardiyak yamalar üretilecektir.

Doç. Dr. Özkahraman, günümüzde hem dünya genelinde hem de Türkiye'de kalp krizi geçiren hasta sayısının arttığını belirterek, bu durumun yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilediğini vurguladı. Kalp dokusunun kendini yenileme yeteneği bulunmadığını ve bu durumun kalp yetmezliği gibi komplikasyonlara yol açabileceğini ifade etti.aw251176-05.jpgÖzkahraman, biyomalzemeler üzerine yapılan araştırmaların hastalık sonrası yaşam kalitesini artırma amacını taşıdığını belirterek projelerinin bu hedefe yönelik olduğunu söyledi: “Bu projede, kalp dokusunun fizyolojik, mekanik ve iletkenlik özelliklerini taklit eden protein bazlı kardiyak yamalar üretilecek. Bu yamaların kullanım potansiyelini araştıracağız. Elde edilen yamanın kalbin hasarlı bölgesine yerleştirilmesi, doku hasarını iyileştirebilir ve kalp yükünü hafifletebilir.”aw251176-01.jpgDoç. Dr. Özkahraman, projenin başarılı bir şekilde sonuçlanması durumunda biyomalzeme teknolojileri alanında önemli bir adım atılmış olacağını ve hasar görmüş kalp dokusunu yenileyebilecek alternatif bir ürün elde edileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.