Klima Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Sağlığınızdan Olmayın

Klima Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Sağlığınızdan Olmayın
Yaz aylarında kavurucu sıcaklara karşı klima kullanımı büyük bir rahatlık sağlarken, bilinçsiz kullanımı bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, klimaların düzenli bakım ve filtre temizliği yapılmaması halinde çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Klima Kullanımında Sağlık Riskleri

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte klima kullanımı da yaygınlaşmış durumda. Evlerde, iş yerlerinde, toplu taşıma araçlarında ve daha birçok mekanda klima kullanılırken, sağlığınızı korumak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Üşen, klimanın yanlış kullanımının ve düzensiz bakımının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekiyor. Dr. Üşen, “Klima, iç mekanları hızlı bir şekilde soğutma kabiliyeti nedeniyle tercih edilen bir serinleme yöntemidir. Ancak yanlış kullanım veya bakım eksikliği klimaların sağlığa zarar verebilir. Klimanın sık kullanımı, iç mekan havasını kurutarak cilt kuruluğuna ve solunum yollarında tahrişe neden olabilir” diyor.

Filtre Temizliğinin Önemi

Dr. Üşen, klimanın filtrelerinde biriken toz ve kirlerin iç mekan havasının kalitesini olumsuz etkileyebileceğine vurgu yaparak şunları ekliyor: “Klimanın neden olduğu iç ve dış ortam arasındaki büyük sıcaklık farkları, baş ağrısı ve yorgunluğa yol açabilir. Özellikle dışarıda sıcaklık 30 derecenin üzerindeyken klimanızı 20 dereceden düşük ayarlamayın. Sürekli olarak soğutulmuş bir odadan soğutulmamış bir odaya geçişten kaçının. Bu, dolaşım sisteminizi zorlar. Klima kullanırken yeterli mesafe olmasına ve kısa süreli kullanıma dikkat edin.”

Doğru Klima Kullanımı İçin Öneriler

Serinlemek için kapı ve pencereleri açmanın ve klimaların kullanımının yaz aylarında yaygın yöntemler olduğunu belirten Dr. Üşen, “Bu yöntemlerin sağlığımıza olan etkilerini anlamak ve doğru kullanmak önemlidir. Dengeli havalandırma, doğal gölgeleme ve iç mekan hava sirkülasyonunu artırma gibi yöntemlerle evlerde ve ofislerde sağlıklı bir serinleme ortamı oluşturabiliriz. Yaz aylarında serinlemek için en uygun yöntemi seçerken, uzmanların önerilerine uyarak iç mekanlarda daha sağlıklı bir ortam oluşturmaya özen gösterelim” diyor.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.