Plastik Ürünlerdeki BPA Sağlığınızı Tehdit Ediyor

Plastik Ürünlerdeki BPA Sağlığınızı Tehdit Ediyor
Medicana International İstanbul Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Temizel, konserve kutular, plastik saklama kapları ve damacanalarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Bu ürünlerde bulunan Bisfenol A (BPA) maddesinin östrojen hormonunu taklit ettiğini belirten Doç. Dr. Temizel, “Çocuğunuzun erken ergenliğe girmesine neden olabilir. Ayrıca erkeklerde kısırlık da yapabilir” dedi.

BPA ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

BPA, plastik ürünlerin temel malzemesi olup polikarbonat üretiminde kullanılmaktadır. Bu madde, damacanaların iç kaplamasında, bebek biberonlarında, ilaç şuruplarının ölçü kaşıklarında, sporcu mataralarında, plastik saklama kaplarında ve konserve kutuların iç kaplamasında yer alıyor. BPA’nın uzun vadeli etkilerini açıklayan Doç. Dr. Mustafa Temizel, çeşitli sağlık risklerine dikkat çekti.

Meme Kanseri Riskini Artırıyor

BPA'nın östrojen hormonunu taklit eden bir madde olduğunu ifade eden Doç. Dr. Temizel, “Dolayısıyla sürekli maruziyet halinde östrojen seviyelerini yükseltebiliyor. Östrojen seviyesinin yükselmesiyle hem yetişkinlerde hem çocuklarda hem de gebelikte ceninde farklı sorunlara yol açabiliyor. Özellikle kadınlarda östrojen seviyesinin yükselmesi, meme kanseri riskini artırıyor. Hormonal denge bozulmasına, obeziteye ve kalp damar hastalıklarını da tetikleyebiliyor. Çocuklarda cinsel gelişimin erken yaşanmasını da tetikleyebilir. Eğer anne karnındayken maruziyet söz konusuysa bebek gelişimini etkileyebilir. Erkeklerde de kısırlığı tetikleyebilir” açıklamasında bulundu.

3, 6 ve 7 Numaralar İçerikte Sorun Olabileceğini Gösterir

Doç. Dr. Temizel, “Türkiye'de de dünyada da bu konuda yasaklar var. Biberon üretiminde BPA yasaklanmıştır. Üretimdeki sağlık koşullarını denetlemek açısından damacanalarda, pet şişelerde numaralanmaya gidilmiştir. 1, 2, 4, 5 numara sağlıklı olduğunu işaret eder. 3, 6 ve 7 numaralar içerikte sorun olabileceğini gösterir” dedi.

Pet Şişe Düzgün Muhafaza Edilmelidir

Özellikle sıcak havalarda pet şişe su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğine değinen Doç. Dr. Temizel, “Pet şişedeki su, düzgün koşullarda muhafaza edilip kullanılırsa suda bir sıkıntı olmaz. Ancak pet şişenin yapımı sırasında içinde kullanılan bazı maddelerin suya geçme tehlikesi vardır. Pet şişelerin yapımında polietilen maddesi kullanılmaktadır. Dolayısıyla pet şişelerde, üretimden kaynaklanan plastik maddelerinin sıvıya geçişi mümkündür. Ancak bunun için suyun sıcak ortamda uzun süre bekletilmesi, uzun süre depolanması madde geçişlerine neden olur. Pet şişe yapımında baskın olan madde antimon trioksittir ve bu kanserojendir” dedi.

aw242120-03.jpgBu Sıcak Havalarda Pet Şişedeki Suyu Arabanızda Bırakmayın

“Hem FDA, hem Avrupa Birliği mevzuatında antimon trioksitin belli bir oranı geçmeme zorunluluğu vardır” diyen Doç. Dr. Temizel, “Pet şişedeki suların sahipsiz ve dikkatsiz bırakılması kesinlikle tüketici için sorun oluşturur. Özellikle sürücüler, bu yüksek sıcaklıklarda araçlarına pet şişe sularını bırakıyorlar. Dışarıda ısı 30 derece olduğunda, araç içindeki ısı bunun iki katına çıkabiliyor. Bunlar da toksik maddelerin suya geçişini kolaylaştırıyor. Ancak bu geçiş çok yüksek miktarlarda değildir. Uzun vadede de olsa pet şişeden geçebilen toksik maddelerin kanserojen etkileri vardır. Bu nedenle plastik şişeler yerine cam şişe ve paslanmaz çelik kapların kullanımı daha sağlıklıdır” şeklinde sonlandırdı.aw242120-04.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.