SİLOPİ`DE FELÇLİ HASTALAR UZAY KAFESİ SİSTEMİ İLE TEDAVİ EDİLİYOR

SİLOPİ`DE FELÇLİ HASTALAR UZAY KAFESİ SİSTEMİ İLE TEDAVİ EDİLİYOR
Şırnak'ın Silopi ilçesinde felçli hastaların fizik tedavilerine yardımcı olan uzay kafes sistemi sayesinde felçli hastaların tedavileri eğlenceye dönüştü. Silopi'de özel bir rehabilitasyon merkezince kurulan kafes...
 

Şırnak'ın Silopi ilçesinde felçli hastaların fizik tedavilerine yardımcı olan uzay kafes sistemi sayesinde felçli hastaların tedavileri eğlenceye dönüştü. 

Silopi'de özel bir rehabilitasyon merkezince kurulan kafes sistemiyle tedavi yöntemi, felçli hastalara büyük kolaylık sağlıyor. Uzay kafesi  denilen sistem, ön ve alt cephesi açık, diğer kısımları kapalı olan ve demir ray ile halatlardan oluşan bir mekanizmadan oluşuyor. Beraberinde koşu bandı ve yükseklik torbası bulunan kafes sistemi, çocuk ve yaşlı nörolojik rahatsızlığı bulunan tüm hastaların tedavisinde kullanılıyor. Fizik tedavi süresini eğlenceli hale dönüştüren sistem sayesinde, yürüme engelli, felçli hastaların düşme korkusunun da önüne geçilerek, hastanın iyileşme sürecine katkı sağlıyor.  Sistemin ilk kullanıcısı 8 yaşındaki Furkan Düzgün, daha önce yürüme konusunda yaşadığı korkuyu uzak kafesi sistemi sayesinde atlattı. Sistem sayesinde raylı sisteme halatlar ile bağlanan küçük Furkan, ayaklarını ileri doğru küçük adımlar şeklinde hareket ettirmeyi başardı. Önüne konulan futbol topuna ayağıyla dokunan ve durduğu yerde kendisini yukarı doğru çekerek zıplayan Furkan, artık kendi başına korkmadan bir çok hareketi cihaz sayesinde yapabiliyor. Uzak kafes sistemi hakkında bilgi veren Fizyoterapist Delil Kocakaplan, "Kafes sistemini daha çok nörolojik problemi olan çocuklarda, destek eğitim olarak kullanıyoruz. Çocuklarımızın ayakta durma becerilerini geliştirmek, dengelerini geliştirmek, yürümelerine destek olmak düşme problemlerini engellemek, özgüven kazandırmak çok güzel yardımcı bir cihazdır. Tedavilerimiz daha çok oyun havasında geçtiği için çocukların tedaviye daha çok katılmasını sağlıyor" dedi. Rehabilitasyon merkezinde Furkan'ın tedavisine yardımcı olan Fizyoterapist Derya Atar ise, "Furkan ile daha önce tedaviye başladığımızda sıfır durumdaydı. Ayakta durma dengesi yoktu. Destekli bir şekilde ayakta duramıyordu. Oturma dengesi yoktu. Kafes sistemine başladığımızdan beri oturma dengesini sağladık. Ayakta durma korkularını yendik. Tedavimiz gayet iyi durumda ilerliyor. Ayrıca Furkan'ın buraya gelmesini daha istekli bir şekilde sağladık" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.